Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojović: Abazovićeva Vlada školski primjer obmanjivačke i banalne politike; Zeković: Policijsko nasilje na Cetinju ostalo nekažnjeno

Dvogodišnja degutantna politička uloga i ukupna nakaznost djelovanja Abazovićeve URE primjer je, kaže Bojović, snažne kompromitacije jedne nominalno građanske, državotvorne i proevropske stranke

Policijsko nasilje na Cetinju ostalo je nekažnjeno, kazao je Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” na pres konferenciji.

“Godinu je dana od kada je po nalogu Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića policija upotrijebila nepotrebnu i pretjeranu silu prema okupljenim građanima, novinarima i posmatračima ljudskih prava. Do danas niko nije odgovarao zbog kršenja ljudskih prava građana koji su mirno demonstrirali iskazujući svoj protest zbog politike asimilacije, negiranja identiteta i produbljivanja podjela u Crnoj Gori”, naveo je Zeković.

Građani su, ukazuje on, namjeravali da iskoriste svoje pravo na mirno okupljanje a suočili su se sa nesrazmjernom i ničim izazvanom reakcijom policije.

“Dominirala je pretjerana upotreba suzavca i direktno ispaljivanje različitih udarnih projektila u tijela i glavu mirnih demonstranata iako nije postojala bilo kakva stvarna prijetnja nasiljem”, kazao je Zeković.

Kako je istakao, Cetinje se 5. septembra 2021. godine našlo pod baražnom paljbom suzavca.

“Dritan Abazović i Sergej Sekulović, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, su medijima priznali upotrebu pretjerane količine suzavca, navodno iz preventivnih razloga, iako nijesu bili stvoreni ni minimalni uslovi za bilo kakvom reakcijom policije”, naveo je Zeković.

Ogromna količina suzavca je ispaljena i u neposrednoj blizini medicinskih ustanova, škola, stambenih zgrada, kao i u privatne kuće i dvorišta što je protivno svim standardima.

“Građani okupljani na gradskom trgu onemogućeni su da mirnim protestom iskažu svoja uvjerenja. Suzavac je upotrijebljen protiv mirnih demonstranata ali i protiv građana koji uopšte nijesi ni uzeli učešća u demonstracijama. Kažnjen je čitav grad zbog gotovo jedinstvenog otpora negiranju ljudskih prava i kleronacionalizma”, ističe Zeković.

Prema njegovim riječima, svjedočili smo nepotrebnoj i namjerno naređenoj zloupotrebi suzavca u velikim količinama protiv mirnih demonstranata koju je pratilo i ispaljivanje projektila direktno u motorna vozila i ljude, uzrokujući povrede i zdravstvene probleme čije posljedice i danas traju.

“Nijedan policijski službenik, nijedan policijski starješina, direktor Uprave policije i ministar unutrašnjih poslova nije odgovarao zbog zloupotrebe suzavca i nezakonite upotrebe sile. I pored očekivanja demokratske javnosti i izdatih preporuka, Vlada Crne Gore, uključuijući i aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, nije pristupila otklanjanju posljedica kršenja ljudskih prava niti je pružena naknada žrtvama”, kazao je Zeković.

Kako je naglasio, represija policije na Cetinju imala je za cilj da se građani i opozicija uplaše i demotivišu u daljem kritikovanju vlasti a njihovo djelovanje kriminalizuje, o čemu svjedoči progon neistomišljenika, uključujući i politički montirane procese.

Zahtijeva od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore da unaprijede poštovanje domaćih i međunarodnih standarda ljudskih prava.

“Naročito očekujemo da poboljšaju kapacitete i praksu poštovanja ljudskih prava kod masovnih javnih okupljanja, posebno kada je riječ o prekomjernoj upotrebi suzavca posebno prema mirnim demonstrantima, ispaljivanju suzavca u zatvorene prostore i direktno u tijela građana, kao i kod ispaljivanja suzavca, čemu smo posebno svjedočili na Cetinju, na društvene grupe koje su manje odnosno slabije pokretne i sposobne za brzo udaljavanje sa lokacije na kojoj policija djeluje, poput đece, starijih ljudi ili osoba sa invaliditetom”, ističe Zeković.

Zahtijava od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore da pristupupe kompenzacijama zbog kršenja ljudskih prava i da unaprijede rad i vidljivost unutrašnjih i spoljašnjih mehanizama koji provjeravaju efikasnost i zakonitost djelovanja policije.

“U ime građana koji su učetsvovali na demonstracijama na Cetinju i onih koji su dodatno pretrpjeli kršenje prava zbog postupanja policije želim da pohvalim Savjet za građansku kontrolu rada policije i javno se zahvalim njegovim bivšim i sadašnjim članovima dr Aleksandru Mugoši, Zoranu Čelebiću, prof. dr Draženu Ceroviću, Aidi Petrović, prof.dr Branislavu Raduloviću i dr Mileni Popović Samardžić zato što su, svi skupa, pokazali integritet, nezavisnost i punu posvećenost zaštiti ljudskih prava”, poručuje Zeković.

Rade Bojović, programski koordinator GI “21.maj”, istakao je da je smijenjena Abazovićeva Vlada školski primjer obmanjivačke i banalne politike koja je diskreditovala i obesmislila crnogorske državne interese, podstakla spoljnopolitičko urušavanje Crne Gore i erodirala njenu evroatlantsku orijentaciju, degradirala ideju konstitucionalizma i ujedno je gurnula Crnu Goru u novi krug političke nestabilnosti i institucionalne pometnje.

Prema njegovim riječima, URA i njen odlazeći premijer postali su simbol prevrtljive, dvolične, servilne i u državotvornom smislu degradirajuće politike.

“Abazović i njegova stranačka posluga postali su znakoviti po diskrepanci izmedju deklarativnog i stvarnog. Kada god se URA pozivala na evropske integracije slijedila je interese Vučićevog antievropskog režima i bila agent hegemonističke politike pod šifrom tzv. “Otvorenog Balkana”. Kada god se Abazović zaklinjao u građansku i multietničku politiku sve je učinio da podstakne klerikalizaciju i desekularizaciju Crne Gore u skladu sa interesima uzurpatorske i etno-filetističke SPC. Kada god je URA lamentirala o vladavini zakona stvari su se svodile na otrcani pravni populizam, opstrukciju sudskih reformi i anesteziju policijske efikasnosti i kompetentnosti”, ističe Bojović.

Dvogodišnja degutantna politička uloga i ukupna nakaznost djelovanja Abazovićeve URE primjer je, kaže Bojović, snažne kompromitacije jedne nominalno građanske, državotvorne i proevropske stranke.

“Pokazalo se da takve partije postaju manipulativne i prevarantske grupe koje destruiraju političku kulturu, razaraju političke ideje i degradiraju ustavnost političkih odnosa”, navodi Bojović.

Crnoj Gori je, ističe, potrebna dubinska transformacija političke klase koja bi imala smisla samo ako se bude odvijala u pravcu organizacione integracije, kao i programske i kadrovske lustracije postojećih stranaka.

“Perspektiva Crne Gore nije moguća u – podrugljivom političkom ambijentu, sa besmislenim, klerikalizovanim i nefunkcionalnim vladama, koruptivnom i kriminalizovanom miljeu,  paralizom socijalnog kapitala i bilo kojom politikom koju obilježava podrivanje državne suverenosti ili favorizovanje tuđih hegemonističkih i asimilatorskih ciljeva i interesa”, kazao je Bojović.

Zato će, dodaje, blisku budućnost Crne Gore prije svega odlučiti spremnost proevropskih, državotvornih, građanskih i sekularnih snaga da se integrišu, progresivistički reformišu, oslobode od trulih javnih politika, kao i značajnih ili beznačajnih pojedinaca koji su iz niza razloga postali balast državnom i društvenom napretku.

“Crnogorske proevropske, građanske, multietničke i sekularne snage moraju da se objedine na svim predstojećim izborima i putem snažnog reformističkog kursa trajno poraze politiku koju je proizveo velikosrpski, putinovski, populističko-klerikalni i intervencionistički pokret”, zaključuje Bojović.

O nezakonitim uknjižbama crnogorske sakralne imovine i neustavnim odredbama tzv. Temeljnog ugovora potpisanog sa SPC

“Nakon što je usvojen od strane Vlade 08.jula 2022 godine tzv. Temeljni ugovor on to više nije već suštinski postaje armirani okupacioni proglas. Niko razuman odgovoran profesionalan stručan ne bi glasao i potpisao ugovor u ime države, kojim se dio teritorije jedne suverene države ustupa stranoj vjerskoj organizaciji.  Čak što više u članu 7 navedenog ugovora stvorena je obaveza Države Crne Gore da izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo četiri eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Sama ta odredba ukazuje u kakvom se inferiornom položaju nalazila Država Crna Gora prilikom potpisivanja ovog ugovora”, navodi Belada.

Zatim je dodao.

“Kao posledica člana 7 navedenog ugovora odmah imamo zahtjeve SPC za upis u katastar nepokretnosti svih groblja i crkva koje nijesu uspjeli do sad da uknjiže. Dakle, nije slučajno što se uz crkve traži pravo svojine i na groblja. Ono što predstavlja seoske i bratstveničke crkve i groblja, koje su radili mještani uz pomoć Knjaževine Crne Gore postaje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Pri tom treba istaći da se vrši uknjižba bez ijednog dokaza ili isprave podobne za upis. Navedeno postupanje izazvalo j reakciju velikog broja građana i slušajući njihove rakcije odlučni su da se spriječi otimačina grobova njhovih predaka”, kazao je Belada.

Zato, dodaje, država i lokalna samouprava moraju da nađu modus da se pruži pravna i stručna pomoć svima koji su zainteresovani da zaštite svoja prava u upravnom ili sudskom postupku.

“Ovo tim prije što su po samoj definicije lokalne samouprave dužne da zaštite javni interes i interes građana”, navodi Belada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve