Skupština Crne Gore za avgustovske neto plate poslanika izdvojila je 120.726 eura, od čega je opozicionim poslanicima koji bojkotuju Skupštinu isplaćeno 15.728 eura, što je na nivou visine zarada od prethodnog mjeseca.

To znači da se još ne primjenjuju Izmjene i dopune Poslovnika, koje predviđaju novčano kažnjavanje onih koji bez opravdanja ne dođu na zasijedanje parlamenta ili radnih tijela.

Poslanici Demokrata, koji nikada u ovom skupštinskom sazivu nijesu zakoračili u skupštinsku salu, primili su u avgustu ukupno 11.026 eura.

Od toga neto zarada predsjednika te partije Alekse Bečića iznosi 1.423, a generalnog sekretara Borisa Bogdanovića 1.446 eura.

Novi članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Šaranović primili su avgustovsku zaradu od 1.391, odnosno 1.410 eura. Ostali poslanici koji, takođe, bojkotuju parlament primili su nepromijenjene plate za avgust.

Danijela Pavićević iz SNP-a u avgustu je primila 1.614, a njen partijski kolega Srđan Milić 1.640 eura. Avgustovska zarada Dritana Abazovića iz Ure bila je 1.446 eura. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović ovoga mjeseca nije primio najveću zaradu. Iako njegova avgustovska plata iznosi 1.930 eura, više od njega za 15 eura primila je Marija Ćatović iz DPS-a – 1.943 eura.

Zarada potpredsjednika Branimira Gvozdenovića (DPS) u avgustu bila je 1.769, a potpredsjednika Gencija Nimanbegua (Forca) 1551 euro. Među poslanicima DPS-a zarade veće od 1.800 primili su Branko Čavor, Miodrag Vuković i Jovanka Laličić.

U Demokratskom frontu po visini zarade u avgustu prednjači Branko Radulović – 1.838 eura. Više od 1.700 primili su Predrag Bulatović, Džavid Šabović, Marina Jočić, Ranko Krivokapić, Vera Bulatović, Strahinja Bulajić, Ljiljana Đurašković, Miodrag Lekić. Zarada generalnog sekretara Aleksandra Jovićevića u avgustu bila je 1.603 eura, a njegovih zamjenika Mersudina Gredića i Marije Mirjačić, 1.286, odnosno 1.272 eura. Pomoćnice generalnog sekretara, Jelena Radonjić i Nataša Komnenić, primile su po 1.066 eura.

Za zarade šest Brajovićevih savjetnika izdvojeno je 7.425 eura, a za plate dva Nimanbeguova savjetnika 2.044 eura. Bivši Brajovićev savjetnik Obrad Nenezić ostvaruje pravo na nadoknadu po prestanku funkcije, i njegova zarada u avgustu bila je 1.249 eura.

Popović: Primjena izmjena Poslovnika od oktobra

Izmjene i dopune Poslovnika, koje su usvojene u julu, a koje predviđaju novčano kažnjavanje poslanika koji neopravdano odsustvuju sa zasijedanja Skupštine počeće da se primjenjuju od 1. oktobra, odnosno drugog redovnog zasijedanja – kazao je za Pobjedu Andrija Popović, poslanik Liberalne partije, koji je predlagač tih izmjena.

On je rekao da će se 50 odsto plate oduzimati poslanicima koji ne budu prisustvovali na dvije sjednice, a 40 odsto na jednoj sjednici Skupštine. Popović, međutim, smatra da bi „trebalo ići dalje“ u mjerama kažnjavanja poslanika koji ne dolaze u Skupštinu nikada, čak do oduzimanja mandata.

– Imamo možda i tragičnu situaciju da će dio poslanika čitav mandat – četiri godine – biti van parlamenta. To se više ne smije desiti Skupštini. To je možda njen najveći poraz. Trebalo bi ići i dalje – da se poslaniku koji u kontinuitetu ne dolazi na sjednice oduzme mandat, kao što je slučaj u mnogim evropskim državama – rekao je Popović.

On je kazao da bi to bilo problematično sa aspekta promjene Ustava u tom dijelu, jer, kako kaže, gotovo je nemoguće obezbijediti dvotrećinsku podršku.

– Primjena Poslovnika je „u rukama“ predsjednika i generalnog sekretara koji moraju na početku sjednice da kažu ko je odsutan. To je trebalo i do sada da rade, ali to se nikad nije primjenjivalo – rekao je Popović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve