Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bojaniću važniji Beograd od Brisela! Prvo ide na noge Zorani Mihajlović

Ministar kapitalnih investicija prvu međunarodnu posjetu imaće kod ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović. Srbija je država koja se smatra crnom rupom u poštovanju propisanih pravila Energetske zajednice zbog visoke zavisnosti od Rusije

Delegacija Vlade predvođena ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem posjetiće Srbiju i 12. i 13. aprila u Beogradu održaće sastanke sa potpredsjednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović. To je prva posjeta Bojanića od kada je postao ministar kapitalnih investicija čime je jasno pokazao da mu je Beograd strateški važniji od Brisela. 

Dosadašnja praksa bila je da se ministri nakon preuzimanja mandata prvo sastanu sa predtavnicima Evropske komisije kao ključne međunarodne adrese, posebno u kontekstu pregovora oko pristupanja Evropskoj uniji. Međutim, Bojanić je odlučio da se sastane sa Mihajlovićkom jer je očito da je ideja “srpski svet” glavna vodilja u kreiranju politike u oblasti energetike. Podsjetimo, Srbija je država koja zbog toga što je prepustila Rusiji kontrolu nad ključnim energetskim potencijalima dobijala u  prethodnom periodu žestoke kritike Energetske zajednice.

Cilj bilateralne posjete je, kako se navodi,  inteziviranje saradnje i nastavak realizacije projekata u oblasti energetike, energetske efikasnosti i rudarstva, kao i pronalaženje načina za dalje aktivnosti na zajedničkom putu ka energetski sigurnoj i čistoj Evropi, navode u Vladi. Podsjetimo, u Srbiji je u jeku pobuna građana zbog najave eksploatacije rudnih sirovina.

“Takođe, jedan od izazova koji će biti u narednom periodu je dostizanje dekarbonizacije energetskog sektora do potpune neutralnosti u 2050. godini u skladu sa Zelenim dogovorom, odnosno sa Zelenom agendom za region Zapadnog Balkana”, navode iz Vlade.

Pomenuti izazov, kako navode, podrazumijeva velike regulatorne i finansijske intervencije u energetskom sektoru na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije na infrastrukturi koji iziskuju zajednički rad i opsežnu sardnju.

Planirano je da drugi dan posjete, Bojanić održi sastanke sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom, na kojima će biti riječi o daljoj saradnji u nastavku realizacije i implementacije budućih kapitalnih projekata u oblasti saobraćaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zabjelo1965
09.04.2021-07:12 07:12

Nek ide nevratio se , nama netreba, a bojim se da ga ni oni nece. Trebaju im samo dok nedovrse poso za njihi /Arne , i crnu goru ne utope u „srpski svet „ ili ti veliku srbiju.

Vjecnaje
09.04.2021-10:15 10:15

Bojanić , Bratić i Leposavić sve ujednom paketu i za Srbiju ….