Petak, 24 Septembra, 2021
Rubrika:

Bojanić pod provjerom ASK zbog sukoba interesa: Ministar glasao da subvencije države dobije firma njegove nevjenčane supruge!?

Mladen Bojanić nije tražio od ASK mišljenje da li se nalazi u sukobu interesa prilikom glasanja o mjerama za podršku privrede, a njegova nevjenčana supruga Ivana Gogić je korisnica tih subvencija jer ima firmu koja se bavi organizacijama svadbi. Gogić je javno potvrdila da je korisnik državnih subvencija, a u imovinskom kartonu je navela platu od 222 eura što znači da dobija minimalac što je praksa kod onih firmi koje koriste pomoć države. Potencijalno riječ je o klasičnom sukobu interesa!

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenuće postupak protiv ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića zbog potencijalnog sukoba interesa.

Ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore Mladen Bojanić od Agencije za sprječavanje korupcije nije zatražio mišljenje o mogućem postojanju sukoba interesa pri donošenju Vladinih Mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine i Mjera podrške privredi i građanima za drugi kvartal 2021. godine. Agencija će pokrenuti postupak radi utvrđivanja moguće povrede odredbi Zakona o sprječavanju korupcije koje se tiču sukoba interesa – saopštili su iz ASK-a odgovarajući na pitanja portala Aktuelno.

Prema podacima iz imovinskog kartona Bojanića koji je dostavljen 31. marta ove godine, njegova nevjenčana supruga Ivana Gogić vlasnica je 50 odsto udjela u kompaniji MIV.

Kompanija MIV registrovana je u Centralnom registru privrednih subjekata 2010.godine, za „Iznajmljivanje i lizing ostalih predmeta za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu”. Jednostavnije, kompanija se bavi najčešće pripremama i organizacijama svadbi i sličnih događaja, a njihovo sjedište je u Podgorici. U tom biznisu su do pandemije kovida bili prilično uspješni.

Gogić je u javnom nastupu od 11. avgusta 2020. godine potrvdila da je korisnica državnih subvencija. Podsjetimo, tada je Vladom upravljala većina koju je predvodila koalicija DPS-SD i manjinske stranke.

S obzirom na činjenicu da je taj biznis pogođen pandemijom koronavirusa, vrlo je vjerovatno da su subvencije nastavljene i u mandatu nove Vlade. Uostalom, iz imovinskog kartona Bojanića koji je dostavljen ASK navedeno je da Gogić ima zaradu od 222 eura, što znači minimalac koji se isplaćuje kao subvencija za firme čija poslovanja su zaustavljeni zbog pandemije koronavirusom.

Šta je sporno?

Zakonom o sprječavanju korupcije, članom 8. definisano je obaveza javnog funkcionera da traži mišljenje od ASK.

Član 8 definiše da “ako javni funkcioner u organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju učestvuje u raspravi i odlučivanju, u stvari u kojoj on ili povezano lice sa javnim funkcionerom ima privatni interes, dužan je da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja.

Obaveza davanja izjave iz stava 1 ovog člana, ne odnosi se na poslanika i odbornika, kao ni na javnog funkcionera za koga važe pravila o izuzeću propisana posebnim zakonom ili drugim aktom.

Organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju dužan je da izjavu javnog funkcionera iz stava 1 ovog člana, unese u zapisnik i o tome zatraži mišljenje Agencije.

U slučaju iz stava 1 ovog člana, javni funkcioner ne može učestvovati u raspravi i donošenju odluke dok Agencija ne da mišljenje o postojanju sukoba interesa. Ako Agencija, u slučaju iz stava 1 ovog člana, utvrdi da postoji sukob interesa i o tome obavijesti javnog funkcionera i organ vlasti iz stava 3 ovog člana, javni funkcioner ne može učestvovati u raspravi i odlučivanju, a organ vlasti je dužan da donese odluku o njegovom izuzeću.

Nadležni organ vlasti dužan je da spriječi izvršenje odluke donijete suprotno st. 1 do 4 ovog člana i stavi je van snage, u skladu sa zakonom i o tome obavijesti Agenciju.

Iz odgovora ASK-a  jasno se da zaključiti da Bojanić nije tražio nikakvo mišljenje niti je dostavio izjavu Agenciji za sprječavanje korupcije pri čemu se potencijalno našao u sukobu interesa! Podsjetimo, Vlada čiji je član Bojanić donijela je dva paketa pomoći privredi Mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine i Mjera podrške privredi i građanima za drugi kvartal 2021. godine.

D.G.

Najnovije

Ivanović: Ovoj vladi ni ostavke neće pomoći

Poslanik DPS Petar Ivanović oglasio se na Tviteru. -Ekspertska vlada postigla izvanredne rezultate” kazao je stojeći pred ogledalcem Krivokapić. Kada se odmakao korak-dva uvidio je da...

Zašto se mrzimo?

Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima, kazao je Egziperijev Mali princ. Zašto onda srce ne usmjeravamo ka dobru ljudskom i zašto od pobjede činimo...

U subotu do 28 stepeni

U subotu sunčano i toplije. Na sjeveru, po kotlinama, moguća kratkotrajno jutarnja magla. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od 3 do 16,...

Rovčanin: Ministarstvo kapitalnih investicija nema ministra, već PR-a državnih preduzeća

Direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin pozvao je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da radi u interesu naroda, a ne po nekakvim paralelnim agendama”. Bojanić...

Transfer u najavi: Čelsi spremio 150 miliona za štopera Juventusa

Čelsi već razmišlja o sljedećem prelaznom roku, a u fokusu će biti Matajs De Liht. Štoper Juventusa je pod ugovorom sa ''starom damom'', a u...

Najčitanije

Povezano

Bojanić: Vladi treba jača politička podrška

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da neće kočiti rekonstrukciju Vlade Crne Gore, ali da joj je potrebna jača politička podrška. Bojanić je...

Bojanić na panelu partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju

Drugog dana ministarskog samita “Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju” (P-TECC), ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, zajedno sa resornim ministrima Ukrajine, Hrvatske i Grčke...

Delegacija MKI na samitu ”Partnerstvo za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju”

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija na čelu sa ministrom, Mladenom Bojanićem i državnim sekretarom Markom Perunovićem, boravi u Varšavi gdje danas i sutra učestvuje na trećem ministarskom samitu...

Bojanić: Kvalitet radova na auto-putu važniji od roka

Građevinski radovi na dionici auto-puta Bar Boljare blizu su završetka, ali je kvalitet radova važniji od predviđenog roka - 30. novembra, kazao je na...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Saša
18.05.2021-09:18 09:18

Bojanicu nistavilo.