Srijeda, 23 Juna, 2021
Rubrika:

Bojanić pod provjerom ASK zbog sukoba interesa: Ministar glasao da subvencije države dobije firma njegove nevjenčane supruge!?

Mladen Bojanić nije tražio od ASK mišljenje da li se nalazi u sukobu interesa prilikom glasanja o mjerama za podršku privrede, a njegova nevjenčana supruga Ivana Gogić je korisnica tih subvencija jer ima firmu koja se bavi organizacijama svadbi. Gogić je javno potvrdila da je korisnik državnih subvencija, a u imovinskom kartonu je navela platu od 222 eura što znači da dobija minimalac što je praksa kod onih firmi koje koriste pomoć države. Potencijalno riječ je o klasičnom sukobu interesa!

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenuće postupak protiv ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića zbog potencijalnog sukoba interesa.

Ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore Mladen Bojanić od Agencije za sprječavanje korupcije nije zatražio mišljenje o mogućem postojanju sukoba interesa pri donošenju Vladinih Mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine i Mjera podrške privredi i građanima za drugi kvartal 2021. godine. Agencija će pokrenuti postupak radi utvrđivanja moguće povrede odredbi Zakona o sprječavanju korupcije koje se tiču sukoba interesa – saopštili su iz ASK-a odgovarajući na pitanja portala Aktuelno.

Prema podacima iz imovinskog kartona Bojanića koji je dostavljen 31. marta ove godine, njegova nevjenčana supruga Ivana Gogić vlasnica je 50 odsto udjela u kompaniji MIV.

Kompanija MIV registrovana je u Centralnom registru privrednih subjekata 2010.godine, za „Iznajmljivanje i lizing ostalih predmeta za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu”. Jednostavnije, kompanija se bavi najčešće pripremama i organizacijama svadbi i sličnih događaja, a njihovo sjedište je u Podgorici. U tom biznisu su do pandemije kovida bili prilično uspješni.

Gogić je u javnom nastupu od 11. avgusta 2020. godine potrvdila da je korisnica državnih subvencija. Podsjetimo, tada je Vladom upravljala većina koju je predvodila koalicija DPS-SD i manjinske stranke. Pogledajte video.:

S obzirom na činjenicu da je taj biznis pogođen pandemijom koronavirusa, vrlo je vjerovatno da su subvencije nastavljene i u mandatu nove Vlade. Uostalom, iz imovinskog kartona Bojanića koji je dostavljen ASK navedeno je da Gogić ima zaradu od 222 eura, što znači minimalac koji se isplaćuje kao subvencija za firme čija poslovanja su zaustavljeni zbog pandemije koronavirusom.

Šta je sporno?

Zakonom o sprječavanju korupcije, članom 8. definisano je obaveza javnog funkcionera da traži mišljenje od ASK.

Član 8 definiše da “ako javni funkcioner u organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju učestvuje u raspravi i odlučivanju, u stvari u kojoj on ili povezano lice sa javnim funkcionerom ima privatni interes, dužan je da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja.

Obaveza davanja izjave iz stava 1 ovog člana, ne odnosi se na poslanika i odbornika, kao ni na javnog funkcionera za koga važe pravila o izuzeću propisana posebnim zakonom ili drugim aktom.

Organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju dužan je da izjavu javnog funkcionera iz stava 1 ovog člana, unese u zapisnik i o tome zatraži mišljenje Agencije.

U slučaju iz stava 1 ovog člana, javni funkcioner ne može učestvovati u raspravi i donošenju odluke dok Agencija ne da mišljenje o postojanju sukoba interesa. Ako Agencija, u slučaju iz stava 1 ovog člana, utvrdi da postoji sukob interesa i o tome obavijesti javnog funkcionera i organ vlasti iz stava 3 ovog člana, javni funkcioner ne može učestvovati u raspravi i odlučivanju, a organ vlasti je dužan da donese odluku o njegovom izuzeću.

Nadležni organ vlasti dužan je da spriječi izvršenje odluke donijete suprotno st. 1 do 4 ovog člana i stavi je van snage, u skladu sa zakonom i o tome obavijesti Agenciju.

Iz odgovora ASK-a  jasno se da zaključiti da Bojanić nije tražio nikakvo mišljenje niti je dostavio izjavu Agenciji za sprječavanje korupcije pri čemu se potencijalno našao u sukobu interesa! Podsjetimo, Vlada čiji je član Bojanić donijela je dva paketa pomoći privredi Mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine i Mjera podrške privredi i građanima za drugi kvartal 2021. godine.

D.G.

Najnovije

EURO 2020: Panceri strahovali od hrabrih Mađara, Portugal i Francuska remijem do osmine finala

Utakmicama posljednjeg kola u grupi F, kompletirana je prva faza takmičenja na Evropskom prvenstvu. Na ''Alijans areni'' Mađari i Njemci igrali su neriješeno 2:2, a...

Prelazni rok: Murinjo zainteresovan za srpskog reprezentativca

Žoze Murinjo bi u redovima Rome sljedeće sezone rado vidio Filipa Kostića. Italijanski novinar Đanluka di Marcio prenosi da je klub iz Rima dobio zeleno...

Sjutra do 40 stepeni

Sjutra će u Crnoj Gori biti pretežno sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. U popodnevnim satima ponegdje moguća kratkotrajno nestabilnost, prvenstveno...

Potpisaće dvogodišnji ugovor: Mesi ostaje u Barseloni

Lionel Mesi je potvrdio predsjedniku Barselone Đoanu Laporti da želi da ostane u klubu, prenose španski mediji. On će prema tim informacijama potpisati novi dvogodišnji...

Evropska unija planira da ograniči broj britanskih filmova i televizijskih emisija

Evropska unija namjerava da preduzme mjere zbog, kako smatra, nesrazmjerno velike zastupljenosti britanskih televizijskih i filmskih sadržaja u Evropi, što će, u svijetlu Bregzita,...

Najčitanije

Povezano

Bojanić: Izraelske kompanije zainteresovane za ulaganja u krupne infrastrukturne projekte

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da su izraelske kompanije zainteresovane za ulaganja u krupne infrastrukturne projekte u Crnoj Gori. “Danas sam imao čast da razgovaram...

Konjević traži kontrolno saslušanje Bojanića i Đukanovića povodom izjave premijera da se sprema prodaja EPCG

Predsjednik Socijaldemokratske partije i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević, zatražio je danas kontrolno saslušanje ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i...

Perović: Ostvarili rezultate, povjerenje građana u ASK raste

Agencija za sprječavanje korupcije uspjela je u posljednjih godinu dana da ostvari opipljive rezultate, prvenstveno u rastu povjerenja građana u tu instituciju, a pomake...

NVO Green Home traži da Odbor za ekologiju preispita rad ministara Mitrovića i Bojanića

NVO Green Home apeluje na Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore da pokrene kontrolno saslušanje Ratka Mitrovića, ministra ekologije,...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Saša
18.05.2021-09:18 09:18

Bojanicu nistavilo.