Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Zakon nam garantuje očuvanje crkava

Zakon o slobodi vjeroispovijesti predstavlja istinski, dobar i održiv mehanizam za budućnost kada je u pitanju očuvanje sakralnih objekata koji pripadaju kulturnih dobrima Crne Gore

Zakon o slobodi vjeroispovijesti predstavlja istinski, dobar i održiv mehanizam za budućnost kada je u pitanju očuvanje sakralnih objekata koji pripadaju kulturnih dobrima Crne Gore, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Aleksandar Bogdanović

On vjeruje da će se u narednom periodu posvećeno i predano, sa posebnim senzibilitetom, raditi na očuvanju crnogorske istorije i baštine i obezbijediti njeno prenošenje u autrentičnom obliku na buduće generacije.

“Posebnu dragocjenost crnogorske baštine čini sakralno nasljeđe koji predstavlja jedinstven trag bogatstva, izraza i prožimanja brojnih kultura na ovim protsorima. Upravo zato moramo imati posebno odgovoran i posvećen odnos prema očuvanju autententičnosti i integriteta tog dijela crnogorske baštine. Država je do danas nastojala da do najveće mjere ulaže u zaštitu baštine koja je u njenom posjedu”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da su ulaganja države sve veća, ali da ima i drugačijih primjera.

“Sadašnji držaoci ne samo da nijesu očuvali crkve kao dragocjenost našeg nasljeđa, već su direktni činjenjem pravili nedopustiva oštećenja. Neprihvatljivo je sa konzervatorskog, ali i kulturološkog aspekta, devastirati sakralne objekte probijanjem otvora na freskama svetaca kako bi se obezbijedili fizički otvori za intalacije, kao što je to rađeno, na primjer, u manastiru u Pljevljima. Nedopustivo je i obijanje originalne štukature kako bi se napravio prostor za smještaj unutrašnjeg mobilijara”, poručio je Bogdanović.

Ministar je kazao da takvih primjera ima na pretek i da Vlada u tome ne vidi ni psovećen i odgovoran odnos vjerske zajednice prema njenim svetinjama i tvrdnji o savjesnom gazdovanju.

“Zakon o slobodni vjerosposvijesti garantuje nam obezbjeđuje sasvim drugačiji tretman ovih i sličnih objekata”, poručio je on.

Dodao je da su obezbijeđena značna budžetska sredstva, što je garant da će Crna Gora štititi sakralnu baštinu.

“Ne treba podsjećati kakav je bio odnos Mitropolicije crnogorsko-primorske prema grobnim mjestima naše ponosne dinastije Petrovića u Cetinsjkom manastiru, koji su bili izloženi devastaciji. Nakon intervencije Vlade, taj prostor je postao komplekst koji nam služi na ponos”, ukazao je ministar Bogdanović.

Podsjetio je da je savjesna briga o imovini je jedan od ključnih postulata u procesu očuvanja i zaštite kulturne baštine.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve