Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Vlada ne marginalizuje Njegoša

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da se ne može govoriti o tome da Vlada Crne Gore marginalizuje Petra II Petrovića Njegoša. Vlada, tvrdi ministar, ne podržava bilo kakav vid otklona od Njegoševog lika i djela

Vlada Crne Gore je, kako je rekao, za vrijeme koronavirusa Njegoša predstavila na poseban način u edukativnim i kulturnim segmentima.

Kazao je da će Vlada nastaviti i u narednom periodu da afirmiše ono što je vid promocije Njegoševog djela.

Odgovarajući na pitanje Veljka Vasiljevića (DF), Bogdanović je rekao da mu stoji na raspolaganju da posjeti Ministarstvo kulture, kako bi se uvjerio koliko je projekata koji su podržani i inspirisani Njegoševim likom i djelom.

Bogdanović je podsjetio da najveće i najzačajnije državno priznanje, koje se dodjeljuje u Crnoj Gori za oblast književnosti, nosi upravo Njegoševo ime.

Podstaknuti afirmacijom Njegoša i njegovog djela, podsjeća Bogdanović, prije nekoliko godina predložili smo zakon kojim bi se dan Njegoševog rođenja uspostavio kao državni praznik, posećen crnogorskoj kulturi.

“Vlada Crne Gore je tu inicijativu Ministarstva kulture prihvatila u cjelini i utvrdila predlog zakona koji je upućen skupštini. Nažalost, u parlamentu nije bilo razumijevanja za tu inicijativu, da bi se nekoliko godina kasnije poslanički klub DF-a pojavio sa istovjetnim zakonskim tekstom”, rekao je Bogdanović.

To, kako je pojasnio, nije bilo prihvatljivo, jer je bilo potrebno da se Skupština Crne Gore prethodno izjasni o utvrđenom vladinom predlogu.

“Pri tom, imali smo u vidu činjenicu da u inicijativi DF-a nije bilo nikakve razlike u odnosu na predlog Vlade”, rekao je Bogdanović.

Ministar je rekao da smo svjedoci da su “Njegoševe misli i poetski iskazi u našoj bliskoj prošlosti zloupotrebljavani, tumačeni izvan vremena u kojem su nastali i čupani iz konteksta”.

Bogdanović tvrdi da Njegoš ima svoje zasluženo mjesto u istoriji i književnosti Crne Gore.

Reagujući na izlaganje Bogdanovića, Vasiljević je rekao da se četiri puta odbijao predlog da se dan Njegoševog rođenja uvede kao praznik crnogorske kulture.

“Ako vi kao vlada, nijeste mogli preko vašeg poslaničkog kluba izglasate zakon, mogli su ga izglasati poslanici zajedno sa nama. To je obično foliranje”, smatra Vasiljević.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve