Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Udari na crnogorsku istoriju spali na najopskurnija lica

On je reagovao povodom današnjih dešavanja u Budvi kada je predsjednik Opštine Budva Marko Carević položio vijenac na spomen ploču na zidinama Staroga grada.

Revizija istorije proces je koji je duboko ukorijenjen na ovim prostorima, a u slučaju današnje epizode u Budvi – ključno pitanje je ko su ovovremeni nosioci revizionizma, kazao je za CdM ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović: Udari na crnogorsku istoriju spali na najopskurnija lica

On je reagovao povodom današnjih dešavanja u Budvi kada je predsjednik Opštine Budva Marko Carević položio vijenac na spomen ploču na zidinama Staroga grada.

Spomen ploča na starogradskim bedemima posvećena je “srpskim oslobodiocima Budve”.

Mještanka Darinka Daja Ljubiša protestovala je zbog toga smatrajući da je riječ o lažnim istorijskim podacima, pa je došlo i do incidenta.

Kako je naglasio, od nekoga ko smatra da koronavirus ne postoji i da je demonizacija crkveni obred, iznenađenje bi bilo da takva pojava i njeni sljedbenici priznaju istorijsku faktografiju.

“Povodom napada na građanku Budve, koja je na skupu ukazala čime se njegovi organizatori bave, moramo istaći da je najvažnije to što glavni akter danas nije urlao, po čemu je prepoznatljiv u javnosti. Kada se to uzme u obzir, jasno je da su i procesi udara na crnogorsku istoriju spali na najopskurnija lica, kojima je mjesto najprije u satiri. Takvi i propagiraju sumanutu i po stabilnost rizičnu ideju o spuštanju mauzoleja i graditeljskim poduhvatima na Cetinju i Lovćenu, takvi aboliraju skrnavljenje grobova po Crnoj Gori, takvima bode oči antifašizam i svaki monumentalni trag o njemu”, naglasio je Bogdanović.

Dodao je da se suprotstavljanje procesu revizije, skrnavljenja, laži i podvala tiče svakog slobodomislećeg pojedinca.

“Svako na svoj način može reagovati – i samo na taj način može se graditi društvo zasnovano na istini, antifašizmu i građanskom konceptu, gdje ljudska prava neće biti satjerana u kancelariju, a prava etničkih grupa u podrum. Jer – oslobodioci su uvijek oslobađali. Do sad nije zabilježen primjer da je neko oslobodio bilo šta na način što je mirno ušetao u već oslobođeni grad, iz kog se okupator prethodno povukao. Zato, građanska Crna Gora, koja je imala mnogo strpljenja, ovog puta mora dobro razumjeti poruku koja joj je poslata”, poručio je Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve