Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Pojedini politički subjekti ostaju dosljedni ideji okupacije Crne Gore

,,U vremenu kada su se pojedine vjerske organizacije potpuno stavile u službu politike, ne čudi ni to što su grobnice crnogorskih vladara počeli da eksploatišu u dnevno političke svrhe''

Preseljenje predizborne kampanje na grobnice prilično je nesvakidašnji slučaj i, kao takav, možda i ne zaslužuje komentar. U vremenu kada su se pojedine vjerske organizacije potpuno stavile u službu politike, ne čudi ni to što su grobnice crnogorskih vladara počeli da eksploatišu u dnevno političke svrhe, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, komentarišući čin nosioca izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića koji je danas položio trobojni vijenac na grob kralja Nikole Prvog Petrovića-Njegoša u dvorskoj Crkvi Rođenja Bogorodice na Ćipuru.

Bogdanović je naglasio da, u najmanju ruku, zabrinjava činjenica da je na grob kralja Nikole danas položen vijenac sa tuđim znamenjima – i to one države zbog koje je kralj Nikola i bio prinuđen da napusti svoju domovinu.

“Znamo da će odgovor na to biti već dugo ponavljana manipulacija kako je riječ o tobožnjoj “crnogorskoj trobojci”, ali to ovog puta nije slučaj. Pojedini politički subjekti na ovaj način samo potvrđuju da ostaju dosljedni ideji okupacije Crne Gore, najmračnijem dobu koje je počelo 1918. godine. To je, svakako, njihovo pravo. Ali, niti je časno, niti je mudro takve poruke slati sa groba kralja Nikole – koji je, zajedno sa njegovom Crnom Gorom, bio i najveći gubitnik tadašnje okupacije”, istakao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima nije ni ljudski – makar prema svim onim porodicama čiji su preci, u teroru što je uslijedio nakon 1918. godine, ubijani na najsurovije, dotad nezamislive načine.

“Nije ni učinkovito, čak i ako govorimo o pokušaju da se steknu najsitniji politički poeni – Crna Gora je odavno nepovratno odmakla od tih turobnih dana, a oni koji pružaju otpor svakom njenom iskoraku, proći će onako kako su oduvijek i prolazili kada je narod odlučivao”, poručio je Bogdanović.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve