Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović pita Kovača: Ima li SDT pristup svim podacima iz informacionog sistema svih državnih organa

Zbog toga Bogdanović od Kovača traži da mu dostavi informaciju i podatke sa kojim državnim organima i organima državne uprave, odnosno njihovim bazama podataka je uspostavljena online veza Specijalnog državnog tužilaštva i od kada je takva veza uspostavljena, uz navođenje vremena uspostavljanja online veze sa svakim od ovih organa

Predsjednik Kluba poslanika “Demokrate – Demos – Mir je naša nacija”, Boris Bogdanović tražio je od ministra pravde Marka Kovača informaciju o tome da li SDT ima pristup svim podacima iz informacionog sistema svih državnih organa i ako nema zašto to SDT-u nije omogućeno.

Bogdanović u zahtjevu navodi da je Skupština Crne Gore početkom 2015. godine usvojila Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu. Članom 36, st.1 tog Zakona propisano je: “Specijalno državno tužilaštvo ima pristup podacima iz baze podataka informacionih sistema drugih državnih organa i organa državne uprave”.

On ističe da je siguran da nije nužno posebno dokazivati i obrazlagati koliko je značajno da Specijalno državno tužilaštvo ima online vezu sa bazama podataka drugih državnih organa i organa državne uprave za vršenje svojih nadležnosti u punom kapacitetu, uključujući posebno borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kao jednog od najvećih problema sa kojim se naše društvo susrijeće.

Zbog toga Bogdanović od Kovača traži da mu dostavi informaciju i podatke sa kojim državnim organima i organima državne uprave, odnosno njihovim bazama podataka je uspostavljena online veza Specijalnog državnog tužilaštva i od kada je takva veza uspostavljena, uz navođenje vremena uspostavljanja online veze sa svakim od ovih organa.

“Sa kojim od državnih organa ili organa državne uprave ova veza još nije uspostavljena, a Specijalno državno tužilaštvo je iskazalo interes da bude uspostavljena, kao i što je za sve proteklo vrijeme od donošenja Zakona 2015. godine do sada, predstavljalo smetnju da se Zakon primijeni i online veza uspostavi? Šta nadležni državni organi konkretno preduzimaju u organizacionom, kadrovskom i tehničkom dijelu da se gore citirana odredba Zakona u cjelini ispuni, koliko iznose procijenjena ulaganja za realizaciju ove zakonske obaveze i kada se očekuje njen konačni završetak”, interesuje Bogdanovića.

Prema njegovim riječima zahtijevani podaci i informacije potrebni su mu za što uspješnije obavljanje poslaničke funkcije pa moli Kovača da mu ih dostavi u što kraćem roku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve