Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović pita Dukaja: Da li se saziv sjednice So Plužine i njeno održavanje mogu smatrati legitimnim

Bogdanović poslao otvoreno pismo ministru javne uprave Marašu Dukaju

Predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović poslao je otvoreno pismo ministru javne uprave Marašu Dukaju, u kome ga pitaju da li se saziv sjednice Skupštine opštine Plužine i njeno održavanje mogu smatrati legitimnim, s obzirom da je saziv sjednice izvršen od strane neovlašćenog lica, te utvrdi predlog mjera za uspostavljanje zakonitog vršenja skupštinske vlasti u Opštini Plužine.

Pismo prenosimo u cjelosti

Kao što Vam je poznato, Zakonom o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi (,,Sl.list CG“, br. 50/22) odredbom člana 1 propisano je da će se, izuzetno od odredbe člana 37 stav 1 ovog Zakona prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budva, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Glavni grad Podgorica i u Skupštini opštine Golubovci u okviru Glavnog grada u skladu sa ovim Zakonom, održati najdalje do 30. oktobra 2022. godine.

Ovim Zakonom, do dana održavanja izbora, u skupštinama navedenih dvanaest jedinica lokalne samouprave nije produžen mandat predsjedniku opštine, odbornicima, kao ni predsjedniku skupštine opštine.

Time je narušen sistem lokalne samouprave i proizveden haos u primjeni navedenog Zakona.

Nakon izbora za odbornike u SO Plužine, održanih 20. maja 2018. godine Skupština opštine Plužine na sjednici održanoj 25. juna 2018. godine, nakon verifikacije mandata novoizabranih odbornika, donijela je Odluku o izboru Petra Mitrića za predsjednika Skupštine opštine Plužine, kao i Odluku o izboru Mijuška Bajagića za predsjednika Opštine Plužine.

Navedene odluke objavljene su u ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi broj 23/18“.

Saglasno važećim zakonskim propisima, dana 25.06.2022. godine prestao je mandat predsjedniku SO Plužine Petru Mitriću, odbornicima, kao i mandat predsjedniku Opštine, Mijušku Bajagiću.

Iz navedenih razloga, u opštini Plužine nakon 25. juna ove godine ne postoji ni skupštinska, ni izvršna vlast, a u tom bezvlašću funkciju predsjednika opštine i funkciju predsjednika skupštine opštine, samovoljno, suprotno zakonu vrše lica kojima je na tim funkcijama nakon 25. juna istekao četvorogodišnji mandat.

Na navedeni način dovedeno je u pitanje ostvarivanje lokalne samouprave u opštini Plužine, pa je neophodno da Ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, preduzme mjere na hitnom prevazilaženju navedenog problema, imajući pri tom u vidu sljedeće okolnosti:

1. Saglasno članu 61 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, 25.06.2022. godine, kao dana isteka vremena na koje je izabran, Mijušku Bajagiću prestao je mandat predsjednika Opštine Plužine.

Članom 66 st. 1 i 2 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da kada predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština, te da će se izbor predsjednika opštine izvršiti u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

Opština Plužine nema potpredsjednika Opštine.

Zakonom o lokalnoj samoupravi nije uređeno pitanje ko vrši funkciju predsjednika opštine u slučaju kad opština nema potpredsjednika, a predsjedniku opštine je prestao mandat.

U međuvremenu, Mijuško Bajagić je nastavio da obavlja funkciju predsjednika Opštine i nakon prestanka mandata.

S tim u vezi, javno je saopštio da ostaje predsjednik Opštine dok ga Skupština ne razriješi, iako bi trebalo da zna da takvu mogućnost zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po isteku mandata predsjednika opštine, skupština ima.

Navedena okolnost da u Opštini Plužine ne postoji nosilac izvršne vlasti, nameće potrebu da MJU u hitnom postupku preduzme mjere na uspostavljanju zakonitog vršenja izvršne vlasti u Opštini Plužine.

2. Takođe, dana 25.06.2022. godine, istekom vremena na koje je izabran, Petru Mitriću prestao je mandat predsjednika skupštine opštine.

Imenovani je takođe, nakon isteka mandata nastavio sa obavljanjem funkcije predsjednika skupštine opštine.

Dana 28.06.2022. godine, po prvi put u 2022. godini i to nakon što mu je istekao četvorogodišnji mandat predsjednika skupštine, Petar Mitrić je za dan 21.07.2022. godine sazvao XXI redovnu sjednicu Skupštine opštine Plužine.

Saziv navedene sjednice Skupštine opštine Plužine objavljen je na internet stranici Opštine Plužine.

S tim u vezi, potrebno je da Ministarstvo da mišljenje, da li se navedeni saziv sjednice Skupštine opštine Plužine, i njeno održavanje mogu smatrati legitimnim, s obzirom da je saziv sjednice izvršen od strane neovlašćenog lica, te utvrdi predlog mjera za uspostavljanje zakonitog vršenja skupštinske vlasti u Opštini Plužine.

Očekujemo da će Ministarstvo, imajući u vidu nastale veoma negativne posljedice u ostvarivanju sloboda i prava građana Plužina na lokalnu samoupravu, u hitnom postupku preduzeti odgovarajuće mjere i o istom obavijestiti Klub poslanika Demokrate – Demos – “Mir je naša nacija”, u Skupštini Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve