Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Nije lako voditi Crnu Goru evropskim putem zajedno sa onima koji njime ne žele da koračaju

Niko u Crnoj Gori nema manja ili veća prava na nju, ali Crna Gora ima pravo na sve nas. To je načelo kojim se rukovodimo danas – kada smo opozicija novoj većini. I zato, što smo već i pokazali, srž našeg djelovanja nije da uvijek i neizostavno budemo protiv onih sa suprotne političke strane, već da najprije budemo na strani Crne Gore, poručio je Bogdanović

Niko u Crnoj Gori nema manja ili veća prava na nju, ali Crna Gora ina pravo na sve nas. To je načelo kojim se rukovodimo danas – kada smo opozicija novoj većini. I zato, što smo već i pokazali, srž našeg djelovanja nije da uvijek i neizostavno budemo protiv onih sa suprotne političke strane, već da najprije budemo na strani Crne Gore, kazao je generalni sekretar Demokratske partije socijalista DPS Aleksandar Bogdanović na III Kongresu GP URA.

“Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da vas pozdravim i da vam, u svoje i u ime DPS-a, poželim uspješan rad, vjerujući da će treći kongres epilog imati u mjerljivim rezultatima djelovanja Građanskog pokreta URA. Na samom početku, želim poslati poruku povodom koje ćemo se, kojoj god političkoj opciji pripadali, saglasiti – da je Crna Gora različita, ali da je, isto tako, naša. Baš iz tog razloga, danas sam ovdje – da poručim da biti različit, istovremeno, znači i biti svoj, a upravo takvi – samo svoji, možemo istinski biti za Crnu Goru”, kazao je Bogdanović.

A, kako je naglasio, biti za Crnu Goru, znači doprinositi joj i oblikovati je.

“Mi smo to činili kada smo uspostavljali demokratske procese, boreći se za njenu nezavisnost, njen put ka NATO-u i Evropskoj uniji – ne sami, ali kao najuticajniji i najbrojniji. Baš zato, naročito mi je drago što danas i ovdje mogu reći da Crna Gora pripada svima – svakoj politici, narodu i vjeri, a prije svega svakom njenom čovjeku. Svima čiji interesi nijesu da ne bude evropske Crne Gore, njene suverenosti i slobode”, navodi Bogdanović.

Kaže da je DPS vodio Crnu Goru naprijed – uz mnogo dostignuća, ali ne i bez grešaka.

“Spremni da se suočimo sa njima, uvidjeli smo nužnost reformskih procesa, koji su neizostavan mehanizam odgovornog i posvećenog političkog djelovanja”, poručuje Bogdanović.

Iako danas nijesu na vlasti, kao najjača politička snaga, kaže da su dosljedni vrijednostima ravnopravnosti i multikonfesionalnosti, građanskoj ideji koja i počiva na različitostima.

“Niko u Crnoj Gori nema manja ili veća prava na nju, ali Crna Gora ima pravo na sve nas. To je načelo kojim se rukovodimo danas – kada smo opozicija novoj većini. I zato, što smo već i pokazali, srž našeg djelovanja nije da uvijek i neizostavno budemo protiv onih sa suprotne političke strane, već da najprije budemo na strani Crne Gore”, ističe Bogdanović.

Ovoj državi i njenim građanima u svakom vremenu žele, naglašava, dobru vlast.

“Ali, ona nije moguća bez dobre i jake opozicije. Zato i na ovom mjestu, gdje nijesmo politički istomišljenici, mogu još jednom ponoviti da ćemo biti konstruktivna opozicija, ona koja vodi dijalog argumentima, koja može biti dostojan suparnik svima osim Crnoj Gori”, ukazuje Bogdanović.

Dalje navodi da upravljanje političkim procesima zahtijeva mnogo znanja, energije i kompromisa.

“I zato, iskreno želeći da mi i naši opozicioni partneri imamo dostojnu poziciju, želim da upravo ovaj kongres bude djelotvoran po vas, da rezultira poboljšanjima i kada je riječ o znanju i kada je u pitanju energija i trud. A što se kompromisa tiče, ne dopustite da ih bude sa Crnom Gorom, njenim evropskim putem i građanskim karakterom, niti sa onima koji bi sve to željeli da uruše. Nije lako voditi Crnu Goru evropskim putem zajedno sa onima koji njime ne žele da koračaju”, kazao je Bogdanović.

Zato URA-i želi da svaki njihov potez bude u interesu i za dobro Crne Gore.

“A mi ćemo uvijek nastojati da pokažemo da je to moglo biti bolje. U tome je i smisao demokratske borbe, koja jedino ishodište mora imati u građanskom društvu različitosti. Time ću i završiti, uz želju da rad rukovodećih struktura koje izaberete bude učinkovit u mjeri da ispunite ključne stranačke ciljeve i da u vašoj stranci imamo konkurenta sa kojim se možemo razlikovati po mnogo čemu – ali ne i po odnosu prema ovoj državi i strateškim kursevima i vrijednostima na kojima ona počiv”, zaključio je Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve