Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Naš cilj da tragamo za kompromisima, a ne da neodgovornim potezima kupimo jeftine političke poene

Potpuno je jasno, dodaje, da u prilog odluci da se sjednica odloži za 2. decembar idu i pravni i politički i zdravstveni i proceduralni i zakonski razlozi, tako da su kritike plod zlonamjernosti ili neinformisanosti

Imajući u vidu da pojedine adrese u javnom prostoru odlaganje sjednice Skupštine Crne Gore za 2. decembar i dalje zlonamjerno dovode u vezu sa određenim navodno skrivenim motivima, dužni smo još jednom jasno i argumentovano otkloniti sve sumnje, kako se građani ne bi dovodili u zabludu, saopštio je predsjednik Kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović. Kako podsjeća, sa šefovima svih poslaničkih klubova usaglašen prvobitni termin za održavanje sjednice za izbor Vlade Crne Gore, ali su se opozicione partije predomislile i uputile zahtjev da se sjednica odloži.

Bogdanović

“Prije svega važno je utvrditi šta je alternativa odbijanju zahtjeva za odlaganjem sjednice i insistiranjem da se ona održi 24. novembra? Svima koji misle dobro je cilj da se nova Vlada izabere, a ne da se zakaže sjednica na kojoj neće biti kvoruma, zato što je najmanje šest poslanika vlasti u ovom trenutku u samoizolaciji zbog epidemije korona virusa. Kako bez njihovog prisustva, odnosno kako bez uvažavanja zahtjeva opozicije i dogovora sa njima izmijeniti Poslovnik, kako bi se omogućilo da poslanici koji su u samoizolaciji glasaju od kuće kada bude na dnevnom redu odlučivanje o izboru Vlade?”, navodi Bogdanović.

Je li po kritičarima alternativa, pita Bogdanović, da poslanici vladajuće većine koji su u samizolaciji zbog korona virusa dođu na sjednicu 23. novembra kako bi se promijenio Poslovnik?

“Da li je možda cilj paralisanje Parlamenta na način što se neće izmijeniti Poslovnik, jer parlamentarna većina nema 41 poslanika koliko je neophodno za imjenu Poslovnika? Da li je možda cilj da se sjednica o izboru Vlade održi suprotno Poslovniku? Nije i ne može biti. Mi smo odgovorni ljudi i ponašaćemo se takav način. Međutim, ono što nam je obaveza, jeste da potencijalno neodgovornim ponašanjem poslaničkih grupa ne dozvolimo paralisanje sistema. Parlament je institucija koja mora da radi i normalno funkcioniše i u vrijeme pandemije. Da ne govorim ovoga puta o potrebi da prođe izvjestan vremenski period nakon usvajanja Poslovnika, kako bi isti bio objavljen u Službenom listu, odnosno kako bi stupio na pravnu snagu i omogućio poslanicima da glasaju na daljinu. Da ne govorim o potrebi da izbjegnemo podjele, tenzije i zloupotrebe određenih datuma”, dodaje on.

Dakle, ako imate sa jedne strane zahtjev da se odloži sjednica sedam dana i obezbijedi većina za izmjenu Poslovnika, dodaje, a sa druge jedinu preostalu mogućnost da virusom zaraženi poslanici uđu u zgradu Skupštine i u plenarnu salu, pita se šta bi svaki razuman čovjek odlučio?

“Da odložite sjednicu ili da ugrozite kompletnu stručnu službu Skupštine i sve njene poslanike, a time u dužem vremenskom periodu dovedete u opasnost funkcionisanje zakonodavnog doma? Naš cilj je da tragamo za kompromisima, a ne da neodgovornim potezima i populizmom kupimo jeftine političke poene. Takođe, svjesni smo određenih razmišljanja, odnosno onih koji smatraju da, u krajnjem, poslanici koji su u samoizolaciji, i da dođu na sjednicu, ne bi prekršili mjere samoizolacije, jer su njihova prava i dužnosti definisana Ustavom Crne Gore koji je najveći pravni akt u hijerarhiji i iznad je zakona i podzakonskih akata koja im uvode ograničenja. Ali, odgovorno tvrdimo da je nova vladajuća većina profesionalno, odgovorno, demokratski i ljudski postupila kada je uz kompromis i konsenzus odložila sjednicu Skupštine Crne Gore, sa ciljem da stvorimo preduslove da se nova Vlada Crne Gore izabere na način kako i priliči”, pojašnjava Bogdanović.

Potpuno je jasno, dodaje, da u prilog odluci da se sjednica odloži za 2. decembar idu i pravni i politički i zdravstveni i proceduralni i zakonski razlozi, tako da su kritike plod zlonamjernosti ili neinformisanosti.

On napominje da je odluka o odlaganju proizvod konsenzusa, odnosno dogovora svih poslaničkih klubova i vlasti i opozicije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nkcg
13.11.2020-14:57 14:57

Ovo je veliki četnik i intimni prijatelj aljekse bečića