Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Đukanovićeva odluka o izborima presedan i skandal

Predsjednik Crne Gore nema apsolutno bilo kakvih formalnih smetnji da danas raspiše izbore za svih 12 lokalnih skupština za 5. jun, dan za kada su raspisani izbori u SO Tivat i Budva, naveo je Bogdanović

Današnja odluka o raspisivanju lokalnih izbora za 5. jun za dvije od dvanaest lokalnih skupština, koja je ujedno i najava parcijalnog raspisivanja izbora, odnosno namjere da u mjesec dana imamo svake nedjelje po jedan izborni proces, je nezabilježen presedan i skandal ne samo u crnogorskoj, već i svjetskoj političkoj praksi, koji govori o izostanku svake vrste odgovornosti prema građanima, državi i sistemu u cjelini, poručuje Boris Bogdanović iz Demokrata.

“Mi smo potpuno spremni da pobjeđujemo i u ovakvim okolnostima, odnosno svake nedjelje uzastopno i koliko god puta bude trebalo, ali ovakvo političko maltretiranje građana i partija, kao i kompromitovanje države nijesmo mogli ni da zamislimo da se može desiti.

Predsjednik Crne Gore nema apsolutno bilo kakvih formalnih smetnji da danas raspiše izbore za svih 12 lokalnih skupština za 5. jun, dan za kada su raspisani izbori u SO Tivat i Budva”, naveo je Bogdanović.

Kako dodaje, Zakonom o izboru odbornika i poslanika definisano je da se upravo tim zakonom uređuje način i postupak izbora odbornika, da mandat odbornika traje četiri godine, da se izbori održavaju nedjeljom i da se izbori održavaju najkasnije 15 dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata odbornika.

“Dakle, zakon jasno kaže najkasnije 15 dana prije isteka mandata, što znači da može biti i nekoliko sedmica ranije, upravo kako bi se omogućilo da se lokalni izbori za SO kojima u približno istom terminu ističe mandat mogu održati istog dana, kako je to uvijek rađeno u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore je čak i ovakvom Odlukom o raspisivanju izbora prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika, jer pored Plužina i Žabljaka u kojima je mandat odbornicima započeo 25. juna 2018. godine, pa je poslednji rok za održavanje izbora 5. jun, propustio da raspiše izbore za SO Bar, imajući u vidu da je odbornicima SO Bar mandat započeo 26. juna 2018. godine, pa je i u Baru saglasno izbornom zakonu poslednji termin za održavanje izbora 5. jun. U preostalim lokalnim samoupravama u kojima su izbori održani 27. maja 2018. godine poslednji rok za održavanje izbora je 12. jun, odnosno 19. jun, ali to što se najkasnije do tog datuma moraju održati izbori u tim opštinama, nije sprečavalo Predsjednika da imajući u vidu dosadašnju praksu i racionalnost, lokalne izbore i za pomenute opštine raspiše za 5. jun 2022. godine”, navodi Bogdanović.

Dostavio je i tabelarni pregled koji, kako kaže, potvrđuje njihove tvrdnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
06.04.2022-22:02 22:02

Kad ti budes Presjednik pa raspisi kat ti je volja sreca pa se ne pitate CETNICKI  PUTINOVI DEMOKRATE nista pa mozete pricat- sloboda govora -nikad vas niko vise nece podrzati potonuo brod Gospodin Djukanovic ce raspisat kad on bude odlucijoi bit cete obavijesteni ako vam se ne svidja Bojkotujte !!!!

Ojhaojha
07.04.2022-06:19 06:19

Kako si pametan foliranti. Ti da ucis predsednika. Muci balavcino brbljiva

KLEMENTINA
07.04.2022-22:36 22:36

Ovo je jedna od rijetkih individua koja je ne svjesna da je strašilo i kad ćuti i kad pametuje.

Nikola
08.04.2022-00:15 00:15

Ada puno si se kiśelio u jakuzzi….oce to od vruce vode i pomade, a i jos od cega ;)