Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanić: Crna Gora evropski problem, ustoličenje primjer uplitanja crkve u politiku

Ističe da je ustoličenje srpskog mitropolita Joanikija na Cetinju nezabilježen primjer uplitanja religije u politiku i brutalnog odnosa prema jednoj sredini, tradiciji i narodu

Crna Gora je danas evropski problem par ekselans, poručio je za Gradsku TV Vladimir Bogdanić, građanski aktivista i producent klasične muzike u Hrvatskoj.

Ističe da je ustoličenje srpskog mitropolita Joanikija na Cetinju nezabilježen primjer uplitanja religije u politiku i brutalnog odnosa prema jednoj sredini, tradiciji i narodu.

Komentarišući promemoriju crnogorskog PEN centra o stanju ljudskih prava, Bogdanić je ocijenio da centri moći u Crnoj Gori i vlasti koje nijesu autentično crnogorske šalju jezivu poruku regionu, Evropi i svijetu.

“Šalju poruku da se nasiljem, manipulacijom, vjerom, brutalnom silom i agentima vojno-obavještajne službe Rusije može zaustaviti tok istorije. Nikakvi ruski obavještajci, specijalci BIA, niti vodeće ličnosti pravoslavne crkve, neće uspjeti da se dokažu kao pobjednici u onome što se događa u Crnoj Gori”, ističe Bogdanić.

Pisci i književnici PEN centra ocijenili su da Crkva Srbije, u proteklih godinu, ima ključnu ulogu u Crnoj Gori. Time je, kako objašnjavaju, ugrožen sekularizam države.

“U ambijentu favorizovanja položaja Crkve Srbije, druge vjerske organizacije trpe diskriminaciju. Na talasu proslava izborne pobjede, početkom septembra prošle godine, u gradovima na sjeveru pojavile su se uvredljive i prijeteće poruke pripadnicima islamske vjeroispovijesti, što je izazvalo strah i nesigurnost kod lokalnog stanovništva”, navodi se u dokumentu PEN-a.

Bogdanić ocjenjuje važnim to što je promemorija prevedena na engleski jezik, jer je na taj način, kako objašnjava, stvorena prilika da se i međunarodna javnost upozna sa situacijom u Crnoj Gori.

On je dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra uporedio sa prošlogodišnjim protestima u Minsku, kada je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, nakon više decenija vladavine, ponovo proglasio pobjedu. Tada su, podsjeća Bogdanić, vlasti nastojale da nasilno i brutalno uguše proteste.

“Ne manje dramatična je scena u kojoj se helikopter spušta na Cetinje i kada patrijarh Porfirije, zaštićen pancirnim plaštom, počinje sramotni desant na Prijestonicu”, ocijenio je Bogdanić.

Dodaje da se nada da sva pamet u Beogradu nije kod Porfirija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je, kako kaže, povjerovao da je njemačka kancelarka Angela Merkel došla u Srbiju da bi mu rekla: “Dobri sinko, računam na tebe.”

“Ko malo prati evropsku štampu, ne preostaje mu ništa drugo nego da mu se podsmjehuje. Kad bih bio zakleti neprijatelj svakog dobra u Srba, meni bi bilo sjajno da taj Vučić komanduje i dalje. Pitam se kako je moguće da slijepac vodi stado prema ponoru”, rekao je Bogdanić.

Kako naglašava, treba odbiti svaki pokušaj da se manipuliše žrtvama Jasenovca i frazama o antifašizmu.

Bogdanić dodaje i da se uzda u Crnogorce koji će pružiti otpor, ali i u osjećaj za toleranciju onih drugih.

“Nemojte misliti da će vaše probleme riješiti neko drugi. Nemojte očekivati puno od internacionalne solidarnosti, ali se za nju borite. Širite istinu i nikad u tome ne odustajte, ali nemojte očekivati da će pisci koji žive drugačijim životima od vašeg ikad razumjeti ono kroz šta prolazite”, zaključio je Bogdanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve