Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Blinken i Borelj o CG: Pozivamo sve političke snage da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije

SAD i EU su se dogovorile, na sastanku visokog predstavnika EU Žozepa Borelja (Josep Borrell) za spoljnu politiku i američkog državnog sekretara Entonija (Anthony) Blinkena prošle sedmice u Vašingtonu, da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu, navodi se u danas objavljenom saopštenju

SAD i EU su se dogovorile, na sastanku visokog predstavnika EU Žozepa Borelja (Josep Borrell) za spoljnu politiku i američkog državnog sekretara Entonija (Anthony) Blinkena prošle sedmice u Vašingtonu, da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je u srijedu objavila kancelarija Evropske Unije za spoljne poslove.

-Kada je riječ o Crnoj Gori, Vašington i Brisel pozivaju sve političke snage da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana o sprovođenju neophodnih reformi kako bi se ostvarile njihove nade o budućnosti unutar EU-, navodi se u saopštenju nakon sastanka visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Oni su dodali da da sve države Zapadnog Balkana imaju punu podršku procesu proširenja EU.

-Pristupanje EU, što je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će ojačati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu,” ističe se u saopštenju i naglašava da pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom treba da počnu bez odlaganja,”

Borelj i Blinken su ukazali da su Evropska unija i Sjedinjene Države jedinstvene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija

“Veoma smo zabrinutosti zbog jačanja retorike kojom se podstiču podjele u BiH.

Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracija u EU uključujući i relevantne reforme,” ističe se u saopštenju i dodaje da su EU i SAD spremni da olakšaju ove korake.

Kada je riječ o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Vašington i Brisel naglašavaju važnost dijaloga uz posredovanje EU.

“Nakon napetosti na sjeveru Kosova posljednjih sedmica, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost,” saopšteno je nakon sastanka Borelja i Blinkena.

EU i SAD pozdravljaju i podržavaju angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ponavljajući da je neprihvatljivo nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim predstavnicima vlasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve