Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Blažić: Vlada pala, samo im to još niko nije rekao

Po sili ustava je pala. Bolje bi bilo da se svi pozabrinu, a naročito poslanici u parlamentu, pa da pokušaju da se formira potpuno nova vlada, rekao je Blažić dodajući da bi bilo korektno da Leposavić podnese ostavku

Ukoliko ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić dobije podršku u crnogorskom parlamentu, onda je premijer Zdravko Krivokapić završio svoju misiju, smatra dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Sam premijer, kaže Blažić, mora da vodi računa o stabilnosti vlade, iako njima, kako je istakao, još niko nije rekao “da ta vlada više nije vlada, i da je ona pala”.

“Po sili ustava je pala. Bolje bi bilo da se svi pozabrinu, a naročito poslanici u parlamentu, pa da pokušaju da se formira potpuno nova vlada”, rekao je Blažić.

Ako parlament ukaže povjerenje ministru pravde, onda je premijer završio svoju misliju: “Ne formalno, nego sadržinski. Neko u toj situaciji gubi povjerenje, a neko dobija. Ko će ga dobiti, a ko izgubiti, vidjećemo”.

Bilo bi, kaže Blažić, korektno da Leposavić podnese ostavku.

Zahtjev premijera da Leposavić podnese ostavku iznuđen je potez, a ne lični stav prvog čovjeka crnogorske vlade, ocijenio je on.

Premijer se, kaže Blažić, sada nalazi u nezavidnoj situaciji između čekića i nakovnja, te da je sa na udaru sa obje strane – i opozicije, ali i opozicije koja se nalazi unutar vladajuće koalicije.

Cilj “opozicije” u poziciji bi trebalo da bude da ustabili, a ne da destabilizuje Vladu. A mi imamo kontinuiranu destabilizaciju Vlade. Nema tog premijera koji može takvo stanje da održi dugoročno.

“Saglasiću se s premijerom da je to emotivan čin, ali se time šalje poruka da je to uslovno rečeno iznuđen potez. Ja bih rekao da je taj potez iznuđen spolja. Ne mislim da je sve lični stav, već najviše pritisak od međunarodne zajednice da riješi situaciju”, rekao je Blažić u Jutarnjem programu TVCG.

On pojašnjava da mandat svakog ministra, ali i potpredsjednika vlade, zavisi od premijera, koji ih je svojim predlogom, uz verifikaciju parlamenta, birao.

“Skupština je samo verifikovala, on je ustvari formirao vladu”, kaže Blažić.

Vlada Crne Gore se, od njenog izbora, kaže Blažić, konstantno nalazi na tankom ledu i stalno potresa: “Ne potresa vladu klasična, sistemska opozicija, što je njen zadatak. Nego imate podrivanje unutar dijela vlasti. Pri tome, ono što ne shvataju, i što im niko nije rekao, ako podrivaju vladu, razriješite je, ali ćete morati na izbore”.

Na pitanje kome bi vanredni izbori najviše odgovarali, Blažić kaže: “Sistemskoj opoziciji uvijek. A koliko bi njima odgovaralo, neka se dobro preispitaju”.

Sve ovo što se dešava, kaže sagovornik TVCG, nije pošteno prema građanima Crne Gore.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
08.04.2021-08:59 08:59

Postovani gospodine Blazicu ja mislim da ce bocoljub da saopsti sadasnjoj vladi da je pala prvom prilikom kada se bude otrijeznio…………..

Postavljam
08.04.2021-09:39 09:39

A je li ko javio DPSu nešto se ne čuju povodom ovoga jer im nije interes isto kao što zaboraviće na sjednicu skupštine bez kvoruma no svojim prisustvom daju lagano legitimitet svim zakonima koje donosi nelegitimna skupština

Ha20
08.04.2021-10:24 10:24
Reply to  Postavljam

Postovani korisnice ovoga sajta sa postovanjem za vas komentar bi samo dodao da ja mislim da ce ovi iz DPSa uskoro cuti sa povratkom na velika vrata i nastaviti tamo dje su stali. Zivi bili pa vidjeli.