Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Blažić: Novi izbori malo vjerovatno, činioci vlasti nisu spremni da izgube poziciju

Jedino predsjednik države ima ustavnih ovlašćenja da odredi mandatara i da Vladi padne mandat, da se pokrene postupak nepovjerenja prema Vladi i da parlament izglasa nepovjerenje prema Vladi, rekao je Blažić

Nemoguće je mijenjati premijera, njegovo razrješenje neminovno znači pad Vlade i raspisivanje novih izbora, kazao je za Novu M dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, komentarišući povlačenje podrške Zdravku Krivokapiću od strane ozbiljnog dijela parlamentarne većine, nakon jučerašnje smjene ministra pravde, ljudskih i mnjinskih prava Vladimira Leposavića.

Ipak, vjeruje da izbora neće biti jer niko od trenutnih činilaca vlasti u Crnoj Gori nije spreman da izgubi tu poziciju. Sa druge strane, rekonstukcija Vlade bi, smatra, ako pravilno urađena, bila dobar potez.

Razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog spornog stava o Srebrenici, ostavilo je upražnjeno mjesto u Vladi. Ipak, odabir novog šefa tog resora nije prioritet, objašnjava dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, sve dok traje institucionalna kriza u kojoj Parlament ne funkcioniše.

DF-ovci koji su iznjedrili Krivokapića na avgustvskim izborima, kazali su da aktuelna skupštinska većina u Crnoj Gori više ne postoji i da je neophodno resetovati odnose na stanje nakon 31. avgusta.

Ipak, Blažić kaže da teza – “zamjena premijera” pravno nije moguća.

“Jedino predsjednik države ima ustavnih ovlašćenja da odredi mandatara i da Vladi padne mandat, da se pokrene postupak nepovjerenja prema Vladi i da parlament izglasa nepovjerenje prema Vladi. Vlada je pala, ali i parlamentu prestaje mandat i predsjednik države tek onda može da donese odluku o raspisivanju izbora”, kaže Blažić.

On ističe da se u slučaju Crne Gore nameće se jedno rješenje.

“Postoji jedna Vlada, oćete drugu? Nema problema, Vlada će da padne ili predsjednik Vlade podnosi ostavku, to je kompletan pad Vlade. Parlament skraćuje mandat, raspisuju se izbori, izvolite”, ističe on.

Ipak, Blažić je uvjeren da čak i pored povlačenja podrške Krivokapiću, vanrednih izbora neće biti skoro. Ne smiju, kaže, rizikovati ono im je jednom dato – vlast, iz straha da uspjeh 30. avgusta neće ponoviti.

“Jedina mogućnost koja sada postoji realno je traženje kompromisa. Je li to sada politički kompromis ili institucionalni kompromis? Ali ja ne živim u uvjerenju da su partije koje su osvojile vlast bez obzira na drastične razlike među njima, sklone da žrtvuju svoju statusnu situaciju da su u vlasti. Ne samo zbog sebe, a najviše zbog sebe, nego i zbog ovog naroda koji to ne bi baš prihvatio”, smatra Blažić.

Sa druge strane, rekonstrukcija trenutne Vlade potpuno je legitiman potez i bio bi, ističe Blažić, dobar izbor. Pojašnjava i na koji način bi to trebalo uraditi.

“Vlada je izvršno politički organ. Dakle, komponenta politike u Vladi je nužna. Mislim da bi dobro bilo da u toj Vladi bude jedan dio političara, ali ne iz interesnih grupa nego političara koji su posvećeni razvoju Crne Gore i sistema Crne Gore, interesa i potreba građana, a ne svoje partije, što je dominantno obilježje evo već 30 godina”, kaže on.

A rekonstrukcija bi, pojašnjava dekan, bila korisna i u vidu broja resora te njihovih rukovodica. ističe da višestruki resori kakve imamo sad neminovno vode ka kolapsu.

IzvorNovaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Misko
19.06.2021-17:56 17:56

Blazicu a sta cemo sa Matija Bećković sto je prošle jeseni govorio: “Da Dritan Abazović dođe u Beograd srpska omladina bi ga nosila na rukama”. Danas je i Abazović na popisu onih kojima bi Vučićev Vulin i Vučićeva „sedma sila” zabranili ulazak u Beograd, a sve je očitije kako je mudri beogradski profesor još onda bio u pravu, upozorivši da bi ga na ramenima vjerovatno odnijeli u one iste hladnjače, u koje je Miloševićev (i Vučićev) režim 1999. potrpao njegove sunarodnjake s Kosova.!!