Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Blažić: Crna Gora odavno u institucionalnoj krizi

''Kada se rješava institucionalna kriza, a Crna Gora je odavno u njoj, onda predsjednik Vlade poziva predsjednika države i predsjednike skupštinskih odbora i pokušava da riješi parlamentarnu krizu''

Crna Gora se već duže nalazi u institucionalnoj krizi koja je mnogo gora od političke, jer vodi ka kolapsu države i njenih institucija i rješava se jedino u institucijama sistema, ocijenio je dekan Fakulteta za evropske i državne studije Đorđije Blažić, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Skupština ne vrši svoju funkciju jer desetine zakona čekaju da budu usvojeni, a takođe su u kolapsu, kako tvrdi, brojne druge institucije.

“Nama je sve u kolapsu. Vidi li to ko uopšte? Bojim se da ne vide oni koji treba da vide i da ga rješavaju. Član 92 Ustava jasno precizira koji je zadatak premijera kada Skupština duže ne obavlja svoju funkciju. Kada se rješava institucionalna kriza, a Crna Gora je odavno u njoj, onda predsjednik Vlade poziva predsjednika države i predsjednike skupštinskih odbora i pokušava da riješi parlamentarnu krizu”, objašnjava Blažić za Gradsku TV. Na rješavanje institucionalne krize, ističe, ne pozivaju se predsjednici političkih partija.

“Ako uspije da riješi krizu utoliko bolje, onda će se početi normalno funkcionisati, ali ako ne uspije onda Vlada raspušta Skupštinu, a predsjednik države donosi ukaz. Institucionalna kriza se rješava na Ustavom propisan način i tu dileme nema”, jasan je Blažić.

Dodaje da ovo nije prvi put da je trebalo rješavati institucionalnu krizu kod nas, a nikada nije riješena jer nije odgovaralo partitokratiji.

VD stanje, prema njegovoj ocjeni, nije samo u sudskom i tužilačkom savjetu, već u cijeloj državi .

“Tu ima mnogo ozbiljnih problema. Ne možete preko koljena smjenjivati ljude. Postoje načini i procedure i Venecijanska komisija je s pravom reagovala. Nama su svi članovi sudskog i tužilačkog savjeta koji su tužioci i sudije u ni manje ni više u nespojivosti funkcija”, kazao je Blažić.

Ministarstvo pravde, pojašnjava, treba da vrši nadzor nad tužilačkom upravom.

“Institucije neće da rade svoj posao. Ne sjećam se da je više tužilaštvo ikad kontrolisalo niže. Prebacuju da im zakonodavac rješava pitanja za koja su oni dužni i za koje ih ovaj narod plaća”, rekao je Blažić.

Izvještaj EK o napretku Crne Gore će, kaže, biti interesantan.

“Tu se može očekivati da bude dio izvještaja koji bi pospješivao neke aktivnosti u sferi javnih finansija i ekonomije, međutim drugi dio izvještaja bojim se da neće biti baš naklonjen, jer ono što se očekivalo da Crna Gora uradi u ovih godinu u reformi kompletnog sistema nažalost nije urađeno”, ocijenio je Blažić.

Saglasan je da treba više vremena, ali dok god postoje uslovi u kojima funkcionišu institucije ovakve kakve su onda je, naglašava, teško očekivati ozbiljniji napredak.

“Kao i svaki put do sada, EK i evropska aministracija će to reći na diplomatski način, malo uvijeno i upakovano, ali poruka će za one koji se dublje bave sistemom i mogu da čitaju između redova biti veoma jasna”, zaključio je Blažić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve