Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bjeković: Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije diskriminatoran

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije diskriminatoran, rekao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije diskriminatoran, rekao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode.

Bjeković

Bjeković je ocijenio da su litije legitimno pravo pravoslavnih vjernika, ali i naglasio da se pravi uvertira za nešto što se možda neće ni desiti.

“Glavno pitanje je ono koje se odnosi na imovinu, a odgovor na njega treba da da Ustavni sud”, rekao je ombudsman.

On je komentarisao i litije koje se organizuju u crnogorskim gradovima.

“Pravo koje koriste pravoslavni vjernici je legitimno, čak sam rekao da je to pravo najgrađanskije korišćeno”, kaže Bjeković.

Milun Zogović iz DF-a smatra da je na djelu diskriminacija građana Crne Gore.

“Da li je zakon diskriminatoran ili ne, da je bio diskriminatoran u smislu odredbi sada kakve su ne u smislu primjene koje će da izazovu da je bio diskriminatoran budite sigurni da bi institucija zaštitnika izašla,” rekao je Bjeković.

Ipak da li su pojedine odredbe zakona diskriminatorne sudiće Ustavni sud, a ne ombudsman.

“Možda pravimo na neki način uvertiru za nešto što se neće ni desiti pred Ustavnim je sudom. Sve će se svesti na pitanje imovine i vjerujte mi na riječ ako ja mogu da dam sud o ovome i Evropski sud će ovo diskutovati sa stanovišta imovine, a ne člana 9. slobode vjeroispovijesti,” kaže Bjeković.

Onda se polemisalo o tome da li ima diskriminacije na Javnom servisu.

“Ta kuća slijedeći politiku vladajuće partije i njenih satelita, kriminalizuje, stigmatizuje većinu građana ove zemlje koji na ulicama protestuju protiv diskriminacije”, smatra Budimir Aleksić iz SF-a.

“Postoje propusti u izvještavanju prije svega, ali sa vama ne dijelim mišljenje da postoji sistemski pristup širenja govora mržnje prema bilo kojoj grupi,” rekao je član Savjeta RTCG Milan Radović.

Ima li diskriminacije u Skupštini i zove li se tako hapšenje poslanika sljedeće je pitanje koje nije ostalo bez odgovora.

“Tražili ste od nas saglasnost za dalje postupanje i mi smo vam dali saglasnost čitav poslanički klub je bio strpan u dvije marice i iodveden u pritvor,” kaže Aleksić.

“Mi ovo ne radimo zbog DF-a u konkretnom slučaju zaštitićemo i njih, ali će sjutra dan u toj situaciji se naci i poslanici DPS-a ,SDP-a i svi oni koji participiraju u radu Skupštine Crne Gore,” kaže Bjeković.

Utvrđivana je na sjednici Odbora za ljudska prava i granica do koje ombudsman smije da ide i postavljeno pitanje da li je određuje predsjednik države Milo Đukanović.

“Nije taj što me je predložio tražio ćutanje čak ni na ono što on kaže, znam zašto sam tu ne samo zbog toga što me predsjednik predložio nego što sam dao zakletvu da cu štititi pravo i pravičnost”, rekao je ombudsman.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve