Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

BITKA ZA MOSKVU Neodlučni Zdravko kreće u obračun sa DF-om za naklonost ”majke Rusije”

''Sjutrašnji prijem će pokazati dosta toga, prije svega da li je premijer spreman da uđe u okršaj sa DF-om za podršku Rusije. Krivokapić je na mukama zbog puta dvojca iz DF u Moskvu. Pa je pomenuti prijem prilika da možda napravi neke mostiće sa Rusijom i amortizuje tu posjetu''

Demokratski front iako formalno konstituent vlasti posljednjih sedmica se prema premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovoj vladi odnosi u najboljem duhu svog esktremnog opozicionog djelovanja na koje su navikli za vrijeme bivše DPS vlasti.

Konflikt između Krivokapića i DF proširio se toliko da gotovo da nema političkog segmenta na kojem ove dvije struje svetosavske vlasti nemaju sukob interesa. Stoga je bilo samo pitanje vremena kad će Front i Krivokapić ući u otvorenu borbu za rusku podršku.

DF je u tom segmentu u daleko povoljnijem položaju, jer važi za politički savez koji je svoju politiku definisao na tendenciji ka što boljim odnosima sa ”majkom Rusijom”, dok trenutni premijer i njegova vlada imaju niz otežavajućih okolnosti koje treba prevazići da bi dobili naklonost Moskve.

Zdravinjo skuplja hrabrost da povuče potez

Ono što prije svega opterećuje odnose trenutne vlasti i zvanične Moskve je odluka da sankcije koje je bivša vlast uvela Rusiji ostanu na snazi.

Kako se sumnja, premijer razmišlja da lozu zamijeni ruskom votkom da bi stekao naklonost Moskve

Vlada je svim silama pokušala da relativizuje ovu odluku, a ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je čak izjavio da Crna Gora nije neprijatelj Rusiji, kao i da sankcije Evropske Unije (EU)  kojima se priključila i Crna Gora, više pogađaju osjećanja crnogorskih građana, nego što štete Rusima.

Ova patetika neiskusnog ministra Radulovića ne mijenja činjenicu da zvanična Moskva nikako prijateljski ne gleda na potez Krivokapićeve vlade o sankcijama.

Stoga je Krivokapić iako željan da se dodvori Rusiji i uspostavi odnose sa ruskim ambasodorom  Vladislavom Maslenikovim, veoma oprezan i prestrašen. Krivokapić je ipak spreman da povuče potez kojim bi kontrirao liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću čija zvanična posjeta Rusiji počinje u srijedu.

Kako saznaje portal Aktuelno iz izvora bliskih Krivokapićevom kabinetu, premijer planira da sjutra dođe na prijem koji ruska ambasada organizuje u jednom restoranu u okolini Podgorice, povodom 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Rusije.

Knežević, Maslenikov i Mandić – stari poznanici

”Krivokapić već neko vrijeme planira pogodan trenutak za sastanak sa Maslenikovim, a proslava 15 godina diplomatskih odnosa čini se kao savršena prilika. Međutim, dolazak premijera je neizvjestan jer je on u strahu od hladne reakcije ambasadora što je i razumljivo s obzirom na okolnosti sa sankcijama, neuspostavljanja direktnih letova iz Moskve… Eventualni hladan prijem kod ambasadora dao bi vjetar u leđa DF-u koji bi odmah krenuli u kampanju kako je Krivokapića, nakon Srbije, prekrižila i Rusija”, kazali su naši izvori bliski vrhu vlade.

Zdravko računa na tradiciju loših odnosa DF-a sa ambasadorima

Iako je premijer u veoma napovoljnom položaju kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, kako saznajemo, on će računati na tradiciju loših odnosa DF-a sa ruskim ambasadorima posljednjih godina.

”Bivši ambasodor Sergej Gricaj je bio u veoma lošim odnosima sa DF-om, pa će premijer ići na tu kartu. Ali to je samo jedna od opcija, koja je prilično slaba kad se uzme u obzir da su se lideri DF-a već sastajali sa Maslenikovim i da je njihov odnos mnogo drugačiji nego sa bivšim ambasadorom Gricajem. Uz to putuju u Rusiju na zvanični poziv ruske Dume”, rekli su nam dobro upućeni izvori bliki vrhu Vlade.

Na proslavi koju  organizuje ruska ambasada sjutra će biti i predstavnici DF-a, ali neće biti Mandića i Kneževića koji lete za Moskvu gdje će u srijedu početi svoju zvaničnu posjetu.

”Stoga Krivokapić kalkuliše sa dolaskom na proslavu, jer su iz DF-a već spremni da krenu u kampanju pod sloganom – dok njihovi lideri sjede u Moskvi, Zdravko hvata ambasadora po Podgorici”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Podsjetimo, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević u srijedu počinju zvaničnu  posjetu Moskvi gdje će, kako smo već pisali, nastojati sebe da predstave kao jedine autentiče zastupnike ruske politike u Crnoj Gori, što znači da će lobirati i za podršku u političkoj borbi protiv Krivokapića i Demokrata koje targetiraju isto biračko tijelo.

Da li će Zdravko da krene na Rusiju?

Glavno pitanje koje se sad postavlja je da li će i Krivokapić krenuti u ”bitku za Moskvu” kao što su krenuli visoki funkcioneri DF-a.

”Sjutrašnji prijem će pokazati dosta toga, prije svega da li je premijer spreman da uđe u okršaj sa DF-om za podršku Rusije. Krivokapić je na mukama zbog puta dvojca iz DF u Moskvu. Pa je pomenuti prijem prilika da možda napravi neke mostiće sa Rusijom i amortizuje tu posjetu”, rekli su naši izvori dobro upućeni u relacije Rusija – Crna Gora.

Kako navode naši dobro upućeni izvori, ambasador Maslenikov važi za veoma opreznog tipa, koji je tipičan zastupnik ruske diplomatije.

”Stav Rusije u diplomatiji je manje-više jasan – možeš da pričaš što hoćeš o bratstvu sa Rusijom, ali ćemo suditi po djelima! Tako da dok god su sankcije na snazi, Rusija teško da će promijeniti politiku prema Crnoj Gori”, rekli su naši izvori.

Krivokapić je takođe opterećen pritiskom zapadnih ambasada koje novu crnogorsku vlast zbog njihovih postupaka drže ”pod prismotrom”. Stoga postoje mnogi indikatori koji govore da će Krivokapić u startu izgubiti bitku za Moskvu od DF-a, ako se uopšte usudi da u nju uđe.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dati Rusij
28.06.2021-15:03 15:03

Moćni i ugledni F. Miteran(socijalista) je izabran za predsjednika Francuske 1981. To je kod SAD izazvalo paljenje crvene lampice. Dodatno, kada su u Vladu FR postavljeni ministri – komunisti. Šok u SAD. Da odobrovolji SAD Miteran je SAD (CIA) dao podatke o svojim špijunima u vrhu SSSR. To je relaksiralo SAD. Kako Krivokapić može odobrovoljiti Rusiju? Samo na jedan način, suprotan od Miterana. Naime, da Rusiji da sve podatke koj su dostupni sada Vukšiću o SAD (CIA i NATO) a koje je CG imala ka član NATO i prijatelj SAD. Mislim da će Vukšić “odobrovoljiti” Rusiju, odnosno dati sve što… Pročitaj više »

borko
28.06.2021-15:33 15:33

Đe li će ni Milačić, za Moskvu ili u restoran ili ni tamo ni tamo kao uobičajeno…

MaX
28.06.2021-18:25 18:25

Nadam(o) se da grijesite!