Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Biserko: Pritisak Beograda na Crnu Goru trajaće sve dok ne bude u tome osujećen od EU

Za srpski svet kaže da je bio ofanzivan posljednjih mjeseci, ali da je potisnut zbog krize u Ukrajini

Crna Gora mora da iskoristi šansu i da ubrza proces ka članstvu u EU. Nezavisna Crna Gora učinila je jedan od najznačajnijih koraka postavši članica NATO, što je posebno važno u novim bezbjednosnim okolnostima na tlu Evrope dok traje ruska agresija na Ukrajinu, ocijenila je u razgovoru za CdM Sonja Biserko osnivačica i direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Govoreći o danu kada Crna Gora slavi 16 godina od sticanja nezavisnosti, Biserko kaže da je 2006. godina bila logičan slijed događaja i normalan ishod.

Ipak, napominje da je Beograd tada osporavao nezavinost Crne Gore, ali dodaje da se Beograd ni do dan danas nije pomirio sa tom činjenicom.

“Beograd nikada nije prihvatio nezavinost Crne Gore i to se vidi od 2006. do danas, a to se vidi kroz razne pririske, od partije, pa preko SPC, sve do drugih struktura”, jasna je Biserko.

Srećna okolnost je, kako kaže sagovornica CdM-a to što je Crna Gora ušla u NATO jer je to odbrambeni mehanizam od brojnih malignih uticaja.

Nema dilemu da je tokom vladavine vlade Zdravka Krivokapića došlo do resgresije.

Za srpski svet kaže da je bio ofanzivan posljednjih mjeseci, ali da je potisnut zbog krize u Ukrajini.

Prema njenim rijčima, Crna Gora sa novom vladom treba se okrene svom putu na kojem je bila ranije.

“Ponovo je pažnja EU i međunarodne zajednice na Crnoj Gori koja mora to da valorizuje na pravj način”, smatra Biserko.

Kako ističe, NATO je zbog svih dešavanja dobio novi smisao, jer sada sve zemlje koje se osjećaju ugrožene od Rusije traže članstvo u Alijansi.

Navodi da je pravi trenutak da Evropa sada što više pomogne Zapadnom Balkanu.

“Mora se izbjeći da se Balkan ostane na listi čekanja kada govorimo o integracijama”, kaže Biserko.

Pred Crnom Gorom je, kaže, veliki posao, da povrati povjerenje međunarodnih partnera i NATO, a nakon svega što se događalo tokom mandata prethodne Vlade.

“Beograd je prisutan kod vas preko SPC i drugih struktura. Ta opasnost nije zavrsena. Pitanje je i koliko su određene strukture povezane sa Rusijom. Dalji tok dešavanja zavisiće umnogome od okruženja i od EU. Za ovo što Rusija radi u Ukrajini nema izgovora”, naglasila je ona.

Govoreći o političkim dešavanjima u Crnoj Gori, Biserko je podvukla da će biti jako važno kakav će biti ishod izbora u Podgorici. Napominje i da je mnogo važna pozornost Evrope.

Kaže da treba afirmisati Berlinski proces a ne nikako Otvoreni Balkan koji promovišu Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Na kraju, jasna je – pritisak Beograda na Crnu Goru trajaće sve dok ne bude u tome osujećen od EU.

“Beograd mora da prizna realnost, a to su nove države, i da ih ne podriva, kao što to čini sa BiH, Kosovom i Crnom Gorom”, poručuje Biserko, napominjući da region ne može da se stabilizuje bez Srbije, odnosno primjene njenog odnosa prema ostalim zemljama u regionu.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
YokoOno
21.05.2022-18:22 18:22

Trla baba lan da joj prođe dan …