Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Biserko: Beograd ni nakon 16 godina nije pristao na nezavisnost Crne Gore

Borba Crne Gore za nezavisnost jos uvijek traje

Beograd je 21. maj 2006. godine doživio dramatično i dan-danas, nakon 16 godina, nije pristao na nezavisnost Crne Gore, istakla je u razgovoru za Gradsku RTV predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Crna Gora je, naglašava, odmah primljena u Ujedinjene nacije, priznale su je Amerika i Evropska unija, čime je stavljena tačka na njenu nezavisnost.

Borba Crne Gore za nezavisnost i dalje traje, jer Srbija i dalje vodi kampanju protiv samostalnosti Crne Gore, upozorava Biserko. To se vidjelo kada su, prema njenim riječima, Rusi organizovali neuspjeli državni udar 2016. godine, a kasnije i sa organizovanjem litija koje su vodili oni koji su bili protiv nezavisne Crne Gore, ukazala je Biserko. Ipak, polaže nade u novu vladu.

“Videćemo kakav će biti domet ove manjinske vlade i da li će uspeti da taj negativni trend okrene Crnu Goru u pravcu evroatlanskih integracija. Crna gora je odmah primlljena u UN, priznata je od strane Amerike i EU, čime je stavila tačku na pitanje njene nezavisnosti”, istakla je Biserko.

Prisjeća se da je referendum pratilo veliko nezadovoljstvo u Beogradu, te da su samo pojedinci razumjeli i podržavali osamostaljenje Crne Gore. Bilo je, kaže, napetosti na sjeveru Crne Gore, jer je, prema riječima Biserko, na referendum uticao Beograd preko medija, bezbjednosnih službi i prosprskih partija.

“Srpski mediji su kampanju vodili od 2003. kada je ustanovljena zajednica Srbije i Crne Gore. To se nastavilo u predevečerje referenduma kada su počeli da seju strah da Crnogorci neće moći da se leče u Beogradu i da neće moći da studiraju u Beogradu. Zatim su tražili duplo državljanstvo za sve Srbe iz Crne Gore. Taj dan u Crnoj Gori, u Podgorici, bio je vrlo neobičan skup, pored opšteg veselja i euforije koja je nastala. Bilo je tu dosta diplomata, raznih špijuna, bila je tu različita komemoracija ljudi koji su tu bili iz različitih razloga, čak i onih iz međunarodne zajednice koji su usporavali i osporavali proces cnrogorske nezavinosti” , dodaje Biserko.

Nekadašnji šef diplomatije Branko Lukovac primjećuje da je sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata, svom prethodniku Borisu Tadiću, zamjerio što je dozvolio Crnoj Gori da organizuje referendum o nezavisnosti. Drugim riječima, objašnjava Lukovac, nagovijestio je kakva će biti politika Srbije prema Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve