Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Biram Crnu Goru: Mali broj građana u Baru će moći da legalizuje svoje objekte

Jako je mali broj građana koji svoje objekte imaju izgrađene u skladu sa postojećom lokalnom planskom dokumentacijom, a što je preduslov za realizaciju mjera urbane sanacije, po naknadama koja su utvrđene ili će se utvrditi, poručili su iz Biram CG

Nakon više od šest mjeseci i pritiska javnosti, tačnije po isteku roka od 90 dana propisanog Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada Crne Gore utvrdila je predlog Odluke o naknadi za urbanu sanaciju u Opštini Bar i isti objavila na zvaničnom sajtu u petak, 30. jula. Imajući u vidu obaveze utvrđene navedenim Zakonom, za očekivati je da će predlog Odluke biti usvojen i, nakon toga, stupiti na snagu. Kao inicijatori i zagovornici ideje o legalizaciji koja će se moći primjeniti u odnosu na najveći broj bespravnih objekata, protivimo se takvoj Odluci, saopštili su danas iz Biram Crnu Goru.

Kako kažu, razloga za protivljenje je mnogo.

“Čitajući ovu Odluku, uvidjeli smo da, pored visokih cijena, ima manjkavosti i u dijelu dokumentacije potrebne za pokretanje i sprovođenje postupka legalizacije, pa se bojimo da će mali broj naših sugrađana moći da iskoristi ove (ne)pogodnosti. Jako je mali broj građana koji svoje objekte imaju izgrađene u skladu sa postojećom lokalnom planskom dokumentacijom, a što je preduslov za realizaciju mjera urbane sanacije, po naknadama koja su utvrđene ili će se utvrditi. Plan generalne regulacije Crne Gore, ne samo da nije usvojen, nego je i postupak njegove izrade obustavljen, bez naznake da li će i kada biti nastavljen, pa stoga, ne očekujemo bilo kakav pomak na ovu temu”, navode u BCG.

Dodaju i da su cijene i dalje previsoke, bez obzira na to što postoji umanjenje po procentima u zavisnosti od vrste objekta i materijalnih mogućnosti građana.

“Još jedan faktor koji ne ide u prilog ovoj Odluci je zoniranje koje nije za sada urađeno na adekvatan način, pa sami građani imaju dosta primjedbi i na ovaj dio Odluke. Sveukupno sagledana, Odluka ima dosta manjkavosti i nije prihvatljiva za najveći dio građana”, smatraju u Biram Crnu Goru.

Sačekaće, kako dodaju, konačan ishod po pitanju usvajanja iste, pa će sa sugrađanima, kao i uvijek do sada, razgovarati i predložiti kako da na najbolji način pomogn svima koji žele da svoje objekte legalizuju.

“Do tada ostajemo na našem predlogu da je legalizaciju bespravnih objekata trebalo dozvoliti svim građanima- po sistemu taksiranja i ubrzati rješavanje višegodišnjeg problema u Baru i u Crnoj Gori”, zaključuju u toj partiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Biram Crnu Goru: Mali broj građana u Baru će moći da legalizuje svoje objekte – CG Vijesti
03.08.2021-14:21 14:21

[…] Aktuelno […]