Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Biram Bar: Sada moramo misliti šta nakon epidemije koronavirusa

Po svemu sudeći, po izlasku iz pandemije nastale pojavom virusa Covid-19, svijet neće više biti isti, pa tako ni Crna Gora, piše u saopštenju Biram Bar

Po svemu sudeći, po izlasku iz pandemije nastale pojavom virusa Covid-19, svijet neće više biti isti, pa tako ni Crna Gora, piše u saopštenju Biram Bar.

Radomir Novaković Cakan

U prvom redu, prilike i ekonomska kretanja moraće da pretrpe brojne promjene, ne samo teoretske već i praktične, tržišne. Ovo je kriza koja ne dozvoljava postojanje povlašćenih i izuzetih.

Teret moraju snositi svi, pri čemu moramo kao društvo voditi računa o socijalno ranjivim kategorijama kojima ova situacija i onako težak život dodatno komplikuje.

Smatramo neophodnim da država, konkretizacijom mjera o kojima se govorilo, ali i nizom drugih, sa jasno utvrđenim rokovima- pomogne privredi jer, u protivnom, našem sistemu može prijetiti ne samo stagnacija, već i munjevit sunovrat.

Pitanje koje svi privrednici već danas postavljaju jedni drugima je- šta će biti sa našom ekonomijom nakon virusa korone, kaže Radomir Novaković Cakan, predsjednik partije Biram Crnu Goru. On je naglasio da je potrebno okrenuti se oko sebe i vidjeti šta su druge države uradile do sada.

“U ponedjeljak će Vlada SR Njemačke u rekordno kratkom roku usvojiti COVIDー19 paket mjera za pomoć građanima i preduzećima”, kaže Novaković i dodaje: “Ovaj program od 600 milijardi evra podrazumijeva hitan rebalans budžeta za 2020. ali i novo zaduženje.”

Kako smo vidjeli u medijima, cilj ovog programa je zaštita malih i srednjih preduzeća, ali i zanatlija, pri čemu će država na sebe preuzeti dio plata zaposlenih u privatnom sektoru. Njemačka država je otišla toliko daleko da je predvidjela čak zaštitu zakupaca lokala, ali i stanara koji neko vrijeme neće morati da plaćaju stanarinu, čime socijalno odgovorno spašavaju građane od mogućih iseljenja. Dug se naravno ne oprašta – samo će biti odložen za kasnije.

Male firme i samostalni preduzetnici će dobiti jednokratnu pomoć do 9.000 eura za tri mjeseca (za firme s maksimalno pet zaposlenih), odnosno do 15. 000 eura za firme s maksimalno 10 zaposlenih. S tim novcem bi trebali pokriti primarno fiksne izdatke, poput zakupa prostora i održavanja infrastrukture.

Slijedeći primjere dobrih praksi i snažnih ekonomija u regionu, ali i širom Evrope, Biram Crnu Goru kao odgovoran društveno-politički subjekat predlaže nekoliko mjera koje bi Vlada Crne Gore trebalo da usvoji po hitnom postupku:

• Uspostaviti svakodnevno ažuriranje i objavljivanje sklopljenih ugovora javnih nabavki – na državnom, ali i lokalnom nivou, planirati preraspodjelu budžetskih stavki, a sve u cilju spašavanja postojećih radnih mjesta u privrednom sektoru i podsticaj domaćim proizvođačima u sektorima potrebnim za prevazilaženje krize nastale koronavirusom;

Striktno definisati rok moratorijuma na plaćanje komunalnih usluga, te što skorije pribjeći izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima, u cilju izmjene sistema naplate odvoza otpada građanima i privrednim subjektima, ministarstvo finansija, u cilju osiguranja likvidnosti i spriječavanja bankrota velikog broja malih i srednjih preduzeća, da obezbijedi odlaganje plaćanja poreza, PDV-a i doprinosa najmanje šest mjeseci svim preduzećima iz sektora koji su direktno pogođeni, a to su turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, uslužne djelatnosti i transport, a u obzir uzeti i druge sektore.

Odlaganje plaćanja najamnina prostora svim sektorima koji nemaju mogućnost rada. Odlaganje naplate komunalnih taksi i drugih parafiskalnih nameta za ugrožene sektore, u saradnji sa komercijalnim bankama mora se obezbijediti sufinansiranje ili odgoda otplate kredita za srednja i mala preduzeća kao i za pojedince koji ostaju bez posla. Država će se obavezati na subvencioniranje plaćanja kamate i nakon perioda odgode za sva mala i srednja preduzeća iz pogođenih sektora;

Banke moraju poštovati preporuku Centralne banke Crne Gore kao glavnog regulatora na tržištu kapitala, ali i samoinicijativno pomoći građanima i državi Crnoj Gori, odakle i ostvaruju veliku dobit, i to na način što će, po uzoru na Mađarsku, sve građane i preduzeća osloboditi do kraja godine otplata rate kredita;

Svima koji bi ostali bez posla obezbijediti odlaganje plaćanja kućnih režija kao i finansijsku podršku za osnovne životne potrebe, sa rokom ne kraćim od 31. decembra

Postupke legalizacije objekata u svim lokalnim zajednicama treba obustaviti do trenutka stabilizacije socio-ekonomskih prilika u zemlji;

Svi građani Crne Gore moraju imati punu zdravstvenu zaštitu do kraja godine;

Poslodavac u privatnom sektoru, kojem je država omogućila neki vid pomoći koji je u skladu sa njegovim potrebama, ne smije vršiti otpuštanje radnika, a svaki Ugovor na određeno mora biti produžen minimalno do 31.12.2020.godine.

Slijedimo pozitivne primjere, radimo na sebi i razvijajmo ekonomiju Crne Gore. Bez ekonomski snažnih i društveno odgovornih poslodavaca neće biti ni zadovoljnih radnika, pa ni snažne privrede. Udružimo snage radi zajedničkog dobra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve