Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Biličik: Bilo kakav pokušaj nametanja ili ukidanja identiteta će izazvati kolaps u regionu

Biličik je, nakon otvaranja, u crnogorskom parlamentu poručio da Skupština samo srce crnogorske demokratije, mjesto gdje je nezavisnost ove zemlje postalo moguće. Istorija nas podučava da kada su jaki parlamenti i demokratija je jaka

Poslanik evropskog parlamenta, Vladimir Biličik, poručio je danas u crnogorskom parlamentu da ne smijemo zaboraviti koliko su delikatna i kompleksna naša društva, te da bi bilo kakav pokušaj nametanja ili ukidanja identiteta će izazvati globalni kolaps u regionu. Biličik je istakao da je dijalog glavni lijek za prevazilaženje problema te da je ubijeđen da će Crna Gora uskoro postati članica Evropske unije.

Predjednik Skupštine Aleksa Bečić i i predstavnik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik otvorli su danas Skupštinu građana. Biličik je, nakon otvaranja, u crnogorskom parlamentu poručio da Skupština samo srce crnogorske demokratije, mjesto gdje je nezavisnost ove zemlje postalo moguće. Istorija nas podučava da kada su jaki parlamenti i demokratija je jaka.

”No, šta je pravo značenje snage u demokratiji. Glavna snaga demokratije nije ogromna moć. Najveća snaga demokratskih režima je otvorenost prema građanima naročito mladim ljudima. Naša veza sa građanima čini demokratije jakim u jakim demokratijama građani vjeruju institucijama dok se u tiraniji plaše institucija”, kazao je Biličik.

On se zahvalio što je crnogorski parlament podržao projekat građanske Skupštine.

”Građani su danima dolazili i vodili debatu o ključnim stvarima za Crnu Goru. Posvećeni građani Crne Gore usvojili su listu preporuka velikom većinom. Imaćemo priliku da ih danas čujemo. Nekima su se dopale preporuke neki će ih možda kritikovati a možda ćete i vi poslanici odlučiti da neke od ovih ideja pretvorite u Zakon. Imamo živu demokratsku praksu da saslušamo jedni druge, da se slažemo ili ne slažemo. Oni koji su sa nama, ja vas podstičem da ne odbacujete ideje, da ne budete stidljivi i da iskažete ono šta smatrate da je dobro za ovu državu”, istakao je Biličik.

Kako je dodao, kroz podršku ovom projektu vaša Skupština pokazuje regionalno liderstvo u otvorenosti i demokratskom razvoju.

”Neke države članice EU i EU svojom konferencijom je razvila slične alatke ali ni jedna druga zemlja zapadnog Balkana nije to primijenila. Ovo je istorijski trenutak za Crnu Goru i za vaš region. U razgovoru sa građanima prepoznali ste da se vremena mijenjaju i da moramo i politici pristupiti na drugačiji način. Milovan Đilas, sin vaše zemlje je jednom rekao da su najjači oni koji se odriču svojih vremena i postaju sastavni dio vremena koja dolaze. Ovih dana slavite 115 godina parlamentarizma u Crnoj Gori. Toliko vremena kasnije ova Skupština i dalje ima isti značaj. To je zato što ste vi kao parlamentarci uspjeli da se prilagodite promjenama. ”, kazao je Biličik.

Kako je dalje naveo, izbori, političke partije uvijek su bili važni stubovi demokratije.

”Građanski parlament već pokazuje želju javnosti da se uključi i to može osnažiti Crnu Goru. Parlament pokazuje koliko je važan dijalog u demokratiji.

Vjerujem da je društvo u Crnoj Gori zrelije nego što pojedini misle. Građani imaju različite stavove i možete biti ponosni na pluralizam demokratije. Važno je tražiti zajednički teren vezano za suštinska pitanja koja su presudna za budućnost vaše demokratske zemlje.

Crna Gora se suočava sa egzistencijalnim vremenima. Vaša zemlja sada se direktno suočava sa tim koliko je teško naći trajni balans između zdravog političkog konflikta i jako potrebnog kompromisa. Ja razumijem te poteškoće, kao poslanik EP dolazim iz jedne mlade demokratije. Slovačka je prošla kroz ključne reforme”, istakao je Biličik.

Biličik je poručio i da postoji način da odbranimo naše ideje a da ih ne namećemo drugima.

”To je dijalog. To je lijek za ključne političke bolesti u Crnoj Gori. Potreban vam je dijalog da bi ste postigli dogovor i većinu u parlamentu kako bi našli najbolja rješenja za sve građane Crne Gore i njene evropske budućnosti”, kazao je Biličik.

Kako je dalje naveo nikada ne smijemo zaboraviti su delikatna i kompleksna naša društva.

”Istorija nas je naučila da je Balkan, vaš predivni region, jedna bogata mješavina identiteta koji su toliko intezivni da bi bilo kakav pokušaj da se nametne ili ukine neki izazvati globalni kolaps u regionu. Nemojmo to zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti koliko su delikatna i kompleksna naša društva. Ako ostanete lojalni ovim vrijednostima, dijalogu i pluralizmu, možete računati na našu punu podršku i uskoro ćete se pridružiti Evropskoj uniji. Ja sam ubijeđen u to. EU je sudbina Crne Gore i mi ćemo opet sjesti sa nekima od vas zajedno u Evropskom parlamentu. Građani Crne Gore to zaslužuju i mi ih ne smijemo razočarati”, zaključio je Biličik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve