Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilčik: Izmjene zakona o tužilaštvu i državljanstvu nakon diskusije

Nakon jučerašnjeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Bilčik poručuje da je važno što prije imenovati ambasadora Crne Gore pri Evropskoj uniji, formirati organizovan pregovarački tim i posvetiti se rješavanju praktičnih pitanja, koje ne podižu tenzije, već rješavaju probleme građana

Sve promjene koje se tiču zakonodavstva treba donositi nakon iscrpne diskusije svih donosilaca oduka, kaže za Dnevnik predsjedavajući parlamentarne delegacije EP sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

Nakon jučerašnjeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Bilčik poručuje da je važno što prije imenovati ambasadora Crne Gore pri Evropskoj uniji, formirati organizovan pregovarački tim i posvetiti se rješavanju praktičnih pitanja, koje ne podižu tenzije, već rješavaju probleme građana.

Vlada Crne Gore što prije treba da se fousira na svakodnevnu politiku i da ostavi iza leđa pitanja koja izazivaju podjele, kaže predsjedavajući delegacije sa Crnom Gorom.

“Crna Gora je pogođena pandemijom i posljedice su ogromne. Vaša zemlja zavisi od turizma i potrebno je da ima uspješnu turustičku sezonu i da se što prije posveti boljitku građana. Velike su tenzije i polarizacija u zemlji. Vidimo ljude na ulicama i važno je da Vlada odgovori na socioenkonmska pitanja i probleme, da se razjasni pitanje duga, budžeta, javne potrošnje, ranjivih grupa koje su pogođene pandemijom i dà praktične odgovore građanima, to je glavna uloga politike”, kazao je Bilčik.

Tome u prilog, kako kaže, ne idu nedavne poruke kojima se negiraju zločini iz prošlosti.

“Kada sam vidio izjavu ministra pravde Vladimira Leposavića bio sam šokiran i vjerujem da je važno gledati u budućnost i svi pokušaji da se Crna Gora ili region odvrate ka prošlosti opasan put ka zapaljivoj istoriji. Svi se sjećamo konflikata ’90. i svi treba da se fokusramo na pomirenje. Crna Gora je multietnička zemlja, ali dobijam brojne poruke od predstavnika manjinskih naroda da su zabrinuti zbog tenzija, i važno da se svi osjećaju sigurno i zaštićeno”, kazao je Bilčik.

Naglašava da se u Briselu očekuje izbor novog amabsadora pri EU, stvaranje organizovanog pregovaračkog tima, kao i razovor o temama koje doprinose rješenju. Kao dostignuća Vlade, Bilčik navodi održavanje proevropskog kursa i usklađenosti sa vanjskom politikom EU, dok u načinu sprovođenja reformi nalazi razloge za zabrinutost.

“Parlament je postao jači od Vlade kada je riječ o odlučivanju i brojne incijative o zakonodavanim promjenama dolaze iz parlamenta. Zabrinuti smo, pogotovo kada je riječ o reformisanju pravnog sistema, vladavini prava, sudstvu, tužilaštvu. Važno je da se sve promjene sprovedu nakon iscrpne disusije svih donosilaca odluka, Venecijanske komsije. Brojni pokušaji reformi su bili brzi, bez konsulacija, i tu smo bili glasni – Crna Gora ne smije da nazaduje, mora da postoji međusobno povjerenje i saradnja između insticuticija Crne Gore i EU”, dodao je Bilčik.

To se, kaže, ne odnosi samo na vladavinu prava, već i na najavljene incijative u domenu državljastva.

“Inicijative u domenu državljastva mogle bi da imaju dugoročne posljedice po politički pejzaž Crne Gore i ne mogu biti usvojene bez širih konsultacija i disukusija, ali i implikacija na evropski put Crne Gore”, kazao je Bilčik.

On je posebno pohvalio nastavak rada specijalne komisije koja se bavi izbornim reformama, uz najavu da će o aktuelnim pitanjima sa crnogorskim kolegama razgovarati na zvaničnom sastanku parlamentarnih delegacija, koji je zakazan za 3. jun.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve