Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilčik i Picula: Više se ne smije gubiti vrijeme, formirati novu vladu i imenovati predsjednika Skupštine

''Neprekidno pratimo razvoj političkih događanja u Crnoj Gori i ovim putem želimo pohvaliti nedavni mirni prenos vlasti u skladu s crnogorskim Ustavom. Pozivamo na kontinuirano poštovanje demokratskih procesa, normi i standarda u ovim vremenima''

Crnoj Gori je potrebna predvidljiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će zemlji omogućiti napredak na putu u Evropsku uniju, ističu u zajedničkoj izjavi Tonino Picula, izvjestitelj Evropskog parlamenta za Crnu Goru i Vladimir Bilčik,  šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom. Picula i Bilčik su pozvali crnogorske čelnike da ubrzaju napore u formiranju nove vlade i izboru novog predsjednika Skupštine.

“Neprekidno pratimo razvoj političkih događanja u Crnoj Gori i ovim putem želimo pohvaliti nedavni mirni prenos vlasti u skladu s crnogorskim Ustavom. Pozivamo na kontinuirano poštovanje demokratskih procesa, normi i standarda u ovim vremenima”, naveli su oni.

Obzirom na zastoje posljednjih nedjelja, pozvali su crnogorske čelnike da ubrzaju svoje napore u formiranju nove vlade te u izboru novog predsjednika crnogorske Skupštine.

“Utiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i potpora Crnoj Gori u reformskim procesima od iznimne su važnosti i vrijeme se više ne smije gubiti”, ističu Bilčik i Picula.

Ističu da političke blokade ograničavaju reformske procese zemlje, a time i njene ambicije za pristupanje Evropskoj uniji.

“Crna Gora je najnaprednija država među zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u, a već je postala članicom Sjevernoatlantskog saveza. Crnoj Gori je potrebna predvidljiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će zemlji omogućiti napredak na putu u Evropsku uniju. Podržaćemo političke odluke koje će se temeljiti na evropskim standardima i poštovati evropske vrijednosti, odražavajući želju i volju građana. Članstvo u EU-u, na kraju krajeva, želja je velike većine građana Crne Gore”, zaključuju u zajedničkoj izjavi Picula i Bilčik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve