Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bilčik: Crna Gora nije daleko od datuma pristupanja Evropskoj uniji

,,Crnogorski političari treba da pokažu da su spremni da iznesu reforme''

Crna Gora nije daleko od datuma pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik dodajući da crnogorski političari treba da pokažu da su spremni da iznesu reforme.

“Neće biti problema da Crna Gora uđe u Uniju, ako uradi sve što treba da uradi. Ta država je otvorila mnogo poglavlja, ali sada treba da ih zatvori”, rekao je Bilčik na 2BS forumu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu.

Kazao je da nije bilo dovoljno fundamentalnog napretka, koji je bio potreban za zatvaranje poglavlja.

“To je zabrinutost koju dijelimo i o čemu ćemo pričati u Strazburu, prilikom diskusije o paketu proširenja”, rekao je Bilčik.

On je naveo da je najvažnije da Crna Gora pokaže da njene institucije funkcionišu, dodajući da je Unija tu da pomogne.

“Međutm, mora da postoji jasan osjećaj smisla, važno je da želja za integracijom bude u srži svega”, kazao je Bilčik.

On je kazao da, u Uniji, integraciju tretiraju kao maraton.

“Reforme su dio maratona u kojem treba dobro trčati. Zato crnogorski političari treba da pokažu da su spremni da iznesu reforme. To se odnosi i na vlast i opoziciju, ali i na cijelo društvo”, naveo je Bilčik.

On je naveo da treba osvijestiti da će reforme biti teške za sprovođenje, kao i da pitanja u pogledu reformi ne smiju biti predmet neslaganja i konflikata.

“Kao veliki simpatizer Crne Gore, želio bih da vidim da se stvari kreću u dobrom pravcu. Spremni smo da pomognemo na svaki mogući način”, rekao je Bilčik.

On je poručio da ne postoji država koja je bliza integracijama nego Crna Gora, kao i da to treba da se relfektuje u svim javnim diskusijama.

Bilčik je ocijenio da je budućnost u rukama političara Crne Gore ali i Evropske unije.

“Uvijek pomno pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu. Mi smo i dalje glavni strateški partner investitor i ne želimo da budemo skrajnuti od drugih zemalja, tu naročito mislim na Rusiju”, naveo je Bilčik.

Na panelu je govorio i ministar sigurnost Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić. On je istakao da je činjenica da postoje idologije i politike koje se bore za teritorije na Balkanu, ali da takođe moramo priznati da naše zemlje gube mlade ljude.

Cikotić je naveo da neophodna veća odgovornost državnih lidera, posebno prema građanima i državi. Prema njegovim riječima vidljiv je gubitak povjerenja u državne lidere kod građana zapadnog balkana.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da tendencije da određene komšijske zemlje oduzmu dio teritorije Bsone i Hercegovine je formula koja se ponavlja kroz istoriju, a koja nikada nije bila tačna.

Cikotić smatra da ideja Srpskog sveta ili Velike Srbije je poziv za novu krizu, destabilizaciju, i novo iseljavanje ljudi sa ovog prostora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve