Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilčik: Abazović obećao reforme, ali želimo ubjedljivu političku akciju

Bilčik vjeruje da 2021.godina može biti važna za Crnu Goru kako bi dokazala svoju odlučnost u kretanju naprijed na evropskom dnevnom redu

Politički dijalog i pomirenje, umjesto bojkota i sukoba, važni su alati koji bi mogli pomoći Crnoj Gori da uspije u zatvaranju pregovaračkih poglavlja, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu Vladimir Bilčik, šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Bilčik vjeruje da 2021.godina može biti važna za Crnu Goru kako bi dokazala svoju odlučnost u kretanju naprijed na evropskom dnevnom redu. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ga je, kako kaže, uvjeravao tokom posjete Briselu da su reforme prioritet za Crnu Goru, ali važno je, navodi Bilčik – da se riječi pretvore u političku akciju.

Na pitanje Pobjede da li će Brisel ostati dosljedan u stavu da se ne dozvoli donošenje zakona o tužilaštvu, Bilčik kaže da je zarad evropskog puta Crne Gore od vitalne važnosti da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi.

– Važno je da se ne povučete iz već usvojenih zakona. Nadam se da će crnogorska vlada i crnogorski parlament usvojiti zakone povezane sa pravilnim funkcionisanjem pravosudnog sistema u skladu sa ustaljenom evropskom demokratskom praksom i standardima koji uključuju odgovarajuću javnu kontrolu svih važnih promjena – kazao je Bilčik.

On ističe da je solidarnost veoma bitna u vremenu pandemije.

– Pandemija je teško pogodila Crnu Goru i ljudima u zemlji je potrebna podrška susjeda i partnera; kao što to čini, na primjer, u ovom trenutku moja zemlja Slovačka. Prava solidarnost je važna u ovim teškim vremenima. Dozvolite mi da podvučem da EU takođe aktivno pomaže Crnoj Gori da nabavi vakcine protiv COVID-19 putem COVAKS-a. Očekuje se da će prve serije vakcina (od ukupno 84.000) stići u Crnu Goru narednih sedmica. Od prvog talasa pandemije, Crna Gora je takođe dobila značajnu bilateralnu pomoć od država članica putem Evropskog mehanizma za hitno reagovanje u kriznim situacijama. EU je obezbijedila zaštitnu opremu, a takođe i medicinsko osoblje. Sada se moramo koncentrisati i na obezbjeđivanje vakcina.

I da, neophodno je da svaka solidarnost slijedi humanitarne ciljeve. Politička konkurencija mora biti stvar domaćih političkih aktera u Crnoj Gori. Ova pandemija još oštrije pokazuje koliko je Crnoj Gori potrebna izborna reforma kako bi se svi lokalni izbori održali jednog dana. Stalne političke kampanje u različitim djelovima zemlje samo pojačavaju javne polemike i sumnje u vezi sa spoljnim uticajima u politici Crne Gore – istakao je Bilčik.

Na pitanje Pobjeda do kada će članstvo Crne Gore u EU biti skrajnuto sa evropske agende, Bilčik naglašava da je prošla godina bila teška za sve u Evropi.

– A pandemija je imala posljedice i na naš rad na proširenju. Kao član Evropskog parlamenta već više od godinu ne mogu putovati na Zapadni Balkan. I bilo mi je jako žao zbog nastavka „neodlučivanja“ o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Sada je obećavajuća vijest da bi ministri spoljnih poslova EU, zajedno sa Žozepom Boreljom, trebalo da imaju tešku raspravu o proširenju na Zapadni Balkan već sljedećeg mjeseca. Vjerujem da 2021. godina može biti važna za Crnu Goru da dokaže svoju odlučnost u kretanju naprijed na evropskom dnevnom redu.

Prije nekoliko dana potpredsjednik vlade Dritan Abazović uvjeravao nas je u Briselu da su proevropske reforme ključni prioriteti za Crnu Goru. Sada je važno da se političke riječi pretvore u ubjedljivu političku akciju. Da razjasnim – evropska perspektiva Crne Gore je prije svega u rukama Crne Gore. Odlučujuće domaće reforme mogu se sprovesti samo iz Podgorice. Budni smo i spremni smo da pomognemo u Briselu, ali presudni potezi na dnevnom redu EU i napredak EU u rukama su svih političara u Crnoj Gori. Kao kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC), pozivam na brzi sastanak sa našim parlamentarnim kolegama iz Podgorice i nadam se da će poslanici Evropskog parlamenta uskoro moći da se sastanu sa crnogorskim parlamentarcima iz i vlade i opozicije da razgovaraju o evropskoj perspektivi zemlje – kaže sagovornik Pobjede.

Članstvo u EU važnije od dnevno-političkih borbi

Komentarišuči mogućnost da se Crna Gora u bliskoj budućnosti pomjeri kada su pregovori u pitanju, Bilčik naglašava da je članstvo u EU slobodan, demokratski izbor.

– Crna Gora je napravila ovaj važan izbor i mora preduzeti sve potrebne korake da ga ispuni. Evropski parlament je podržao i podržaće pristupni put Crne Gore, a mi ćemo imati priliku da detaljno razgovaramo o mapi puta ka članstvu u EU tokom rasprave i glasanja o izvještaju Evropskog parlamenta o Crnoj Gori kasnije ovog proljeća. Dozvolite mi da sada dam samo dvije primjedbe na moguće načine za ubrzanje pregovora o pristupanju EU. Prvo, odlučujuća većina građana Crne Gore već godinama podržava pristupanje EU.

Važno je da svi njihovi politički predstavnici iskreno rade na ovom strateškom cilju. Drugo, članstvo u EU ne smije podleći svakodnevnim političkim borbama u Crnoj Gori. Ako pogledamo politička kretanja u zemlji tokom protekle decenije, sve je jasnije da će ključne reforme povezane sa EU u oblasti vladavine zakona, izbora i demokratije uspjeti samo ako se ključne odluke budu donosile preko vlade i opozicije. Politički dijalog i pomirenje, umjesto bojkota i sukoba, važni su alati koji bi mogli pomoći Crnoj Gori da uspije u zatvaranju pregovaračkih poglavlja – objašnjava Bilčik.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve