Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bez srpskih i crkvenih, Krivokapić nema birače na koje bi računao

Vladu koju je birao 41, sada podržava samo 14 poslanika koji imaju svoje partije i to bi, kako je kazao Đonović, bila vrlo nepovoljna računica za premijerovu stranku

Demohrišćanska partija koju bi osnovao premijer Zdravko Krivokapić imala bi manju podršku nego što ima njegova Vlada u crnogorskom parlamentu, ocijenio je u izjavi za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović.

Vladu koju je birao 41, sada podržava samo 14 poslanika koji imaju svoje partije i to bi, kako je kazao Đonović, bila vrlo nepovoljna računica za premijerovu stranku.

“Druga računica đe se Krivokapić uzda u glasove koje bi dobio preko Srpske pravoslavne crkve (SPC), preko koje je i postao politička ličnost, i on i njegovi ministri, mala je nada za našeg prilično neubjedljivog, politički nesposobnog premijera Krivokapića”, istakao je Đonović za Pobjedu.

On je pojasnio da je prethodni mitropolit Amfilohije Radović bio svojeglav i nije dao da njime upravlja politički i crkveni Beograd, ali da je novi mitropolit Joanikije pod potpunom kontrolom Srbije, čiju podršku nema Krivokapić.

“U Beograd puno pravo polaže Demokratski front (DF) sa svojim koalicionim partnerima i njih srpske vlasti podržavaju. I Demokrate prilično drže svoje glasačko tijelo uglavnom ćuteći o svim bitnim pitanjima u Crnoj Gori”, naglasio je.

Mimo crkvenih i srpskih glasova, pa i anticrnogorskih, premijer Krivokapić, dodao je Đonović, nema đe drugo tražiti glasove.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kako je Pobjeda ranije pisala, najozbiljniji je kandidat za lidera demohrišćanske stranke premijera.

Đonović ocjenjuje da ni taj izbor ne bi bio povoljan za Krivokapića, jer je Spajić, kako je rekao, manje ubjedljiv i ima manju podršku građana nego što bi imao premijer ako bi bio na čelu partije.

Osnivanje stranke čije formiranje je trebalo da bude objelodanjeno usporili su Demokrate i Ura, čiji su predsjednici Aleksa Bečić i Dritan Abazović zabrinuti da bi se tim činom izgubio „ekspertski koncept izvršne vlasti“.

Taj termin, kazao je Đonović, danas svakako zvuči smiješno, jer među članovima aktuelne Vlade nema „eksperata“.

“Gospođa Bratić, ministarka Jelena Borovinić-Bojović ili bilo ko od ovih drugih, u čemu su oni eksperti sem u nesposobnosti, diletantstvu? Jedina im je sposobnost da daju prazna obećanja, zadužuju Crnu Goru na duže staze, manipulišu, poništavaju i ponižavaju državu”, istakao je on.

Medojević: Krivokapićeva partija bez šansi

Da partija koju planira da osnuje premijer ima male šanse da dobije značajniju podršku birača, smatra i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

On je u izjavi za Pobjedu ocijenio da potencijalna demohrišćanska stranka neće uzeti glasove DF-a, te da na njihovo biračko tijelo ne može da računa.

Razloga za to je mnogo, kazao je Medojević, a među njima su smjena bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), prevara patrijarha Porfirija oko temeljnog ugovora, tijesna saradnja sa predsjednikom Milom Đukanovićem, opstrukcija oko promjena u Tužilaštvu i zadržavanje DPS kadrova na ključnim pozicijama u Vladi.

– Krivokapić je svojim diletantskim potezima otkrio sve planove i vrlo brzo je biračima DF-a postalo jasno da se radi o klasičnom spavaču Agencije za nacionalnu bezbjednost koji nam je nametnut od strane frakcije u crkvi koju je predvodio fra Gojko Perović – pojasnio je Medojević.

Dodao je i da premijer može da računa na birače Demokrata i Ure koji, rekao je, imaju istu vazalnu politiku prema globalnoj dubokoj državi kao i DPS.

– Osnivanje te stranke će ugroziti Demokrate i Uru koji podržavaju Krivog dok im on iza leđa otima birače. Mene samo raduje osnivanje tog strankoida, jer će se sve moje procjene i predviđanja pokazati tačnim – zaključio je jedan od lidera DF-a.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
26.08.2021-09:54 09:54

Gospodine Djonovicu kao i uvijek tacno,istinito i precizno, hvala. Sto se tice seljackog djilkosa mesetara lazova,cetnika i nesoja iz Kaludre,nema se tu bolo sto pozitivno reci,Medojevice je bio niko i nista,a to je i dalje ostao sto bi rekli nase komsije Hrvati “okolokucno brckalo”samo ga interesuje KORITO Medo GUISS vepre.

Bez srpskih i crkvenih, Krivokapić nema birače na koje bi računao – CG Vijesti
26.08.2021-10:09 10:09

[…] Aktuelno […]