Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

“Bez legitimnog rada Odbora, bojkot je izvjestan”

Ocijenjeno je na sastanku Posebnog kluba poslanika sa predstavnicima pokreta "Odupri se"

Bez dogovora o legitimnom radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, odnosno o Vladi građanskog jedinstva, opcija bojkota svih izbornih procesa je potpuno legitimna i izvjesna, ocijenjeno je na sastanku Posebnog kluba poslanika sa predstavnicima pokreta “Odupri se”.

Kako navode, poslanici Posebnog kluba poslanika Janko Vučinić i Aleksandar Damjanović, sastali su se danas u prostorijama Posebnog kluba poslanika, sa predstavnicima pokreta “Odupri se” Džemalom Perovićem i Omerom Šarkićem.

Tema sastanka se odnosila na aktuelnu političu situaciju sa posebnim osvrtom na primjenu “Sporazuma o budućnosti”, koji su, zajedno sa predstavnicim Pokreta “Odupri se”, potpisali i svih 39 opozicionih poslanika.

“Dosljedna primjena Sporazuma važna je u procesu stvaranja uslova za fer i slobodne izbore, i da se isti mogu obezbijediti isključivo kroz novo izborno zakonodavstvo, čiju bi primjenu sprovela Vlada građanskog jedinstva, koja mora biti formirana najkasnije do kraja jeseni, kako bi imala dovoljno vremena da do termina za održavanje izbora sprovede sve neophodne aktivnosti”, ocijenjeno je na sastanku.

Ističu da parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva mora biti definisan na zakonit način, i u kojem će participirati predstavnici svih opozicionih, parlamentarnih subjekata, kako bi isti imao legitimitet i legalitet da predloži novo izborno zakonodavstvo.

“Bez dogovora o legitimnom radu Odbora, odnosno o Vladi građanskog jedinstva, opcija bojkota svih izbornih procesa je potpuno legitimna i izvjesna”, ističu u saopštenju Posebnog kluba poslanika.

Smatraju da je neophodno da se unutar opozicije postigne jedinstvo o poštovanju “Sporazuma o budućnosti” i primjeni odredaba tog Sporazuma u dijelu mogućeg bojkota.

Učesnici sastanka su, kako navode, zajednički iskazali spremnost za organizaciju i učešće u svim vaninstitucionalnim aktivnostima, uključujući i građanske proteste, koji bi, kako tvrde, doveli do stvaranja demokratskih i fer uslova za održavanje izbora na kojima bi se, prvi put od uvođenja višestranačja, iskazala slobodna volja crnogorskih građana.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve