Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bešlin: URA i Vijesti odgovorni za dovođenje deklarisanih četnika i šovinista na vlast u Crnoj Gori, Demokrate opasniji protivnik crnogorskog identiteta od DF-a

Komentarišući spekulacije o ulasku Demokrata u neku buduću proevropsku vladu u Crnoj Gori, Bešlin kaže da je stranka predsjednika Skupštine Alekse Bečića opasniji protivnik crnogorskog identiteta od DF-a

Nikada srpsko društvo nije bilo tako homogeno kao kada je riječ o Crnoj Gori, rekao je u emisiji „Teleskopija“ RTCG srpski istoričar Milivoj Bešlin. Tu vrstu „sabornosti“ i saglasja u Srbiji, Bešlin je uporedio sa antibirokratskom revolucijom u Vojvodini, na Kosovu i u Crnoj Gori 1989.g.

U osnovi ovakvog raspoloženja je velikosrpski nacionalizam, kaže Bešlin, naglašavajući da je upravo Crna Gora jezgro, odnosno srce projekta Velike Srbije. Komentarišući pokušaje da se tzv.“srpski svet“ izjednači sa tzv.crnogorskim nacionalizmom, Bešlin kaže da se mora razlikovati nacionalizam kao ideologija od identiteta.

„Ovdje se pokušava od strane proruskog i procrkvenog tabloida Vijesti dokazati da je ideologija velikosrpskog nacionalizma jednaka odbrani crnogorskog identiteta. Samo u ratovima devedesetih , srpski nacionalizam je iza sebe ostavio 130 hiljada mrtvih, 10 hiljada nestalih, 2 miliona raseljenih. Istovremeno, šta je crnogorski nacionalizam izuzev odbrana nacionalnog, državnog i kulturnog identiteta od strane velikosrpskih krugova i u Crnoj Gori i u Srbiji“, kazao je Bešlin.

Čuveni teoretičar Ernst Gelner nacionalizam definiše kao težnju za podudarnošću etničke i političke jedinice. Jedna država mora da obuhvati sve „krvne srodnike“ unutar istih granica, podsjeća Bešlin. U Crnoj Gori ne vidi tu tendenciju.

Bešlin kaže da je politički cilj ove manipulacije postavljanje Demokratske Crne Gore i pokreta URA u centar , između srpskih nacionalista okupljenih oko DF-a i navodnih crnogorskih nacionalista okupljenih oko DPS-a. Po njegovom mišljenju, riječ je o pokušaju da se skine istorijska odgovornost sa pokreta URA i koncerna Vijesti , koji su, kako kaže Bešlin, odgovorni za dovođenje deklarisanih četnika i šovinista na vlast u Crnoj Gori.

Komentarišući spekulacije o ulasku Demokrata u neku buduću proevropsku vladu u Crnoj Gori, Bešlin kaže da je stranka predsjednika Skupštine Alekse Bečića opasniji protivnik crnogorskog identiteta od DF-a.

„Jasno je da je DF „protočni bojler“ političkih interesa Aleksandra Vučića i ideologije velikosrpskog nacionalizma. Oni to ne kriju. Njihov cilj je poništavanje Crne Gore i svega crnogorskog. Kada je riječ o Demokratama , njihova politika je amfilohijevska , odnosno SPC-a u Crnoj Gori. Cilj Demokrata je svetosavska ili srpska Crna Gora. Njena državnost se ne poništava, ali se negira njen sadržaj, baš kao što se poništava i njen građanski, multietnički i antifašistički karakter. U sadržinskom i društvenom smislu, Crna Gora Demokrata se do kraja srbizira, po receptu i metodu pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića. Taj ekstremni , desničarski dio SPC, nesklon Vučiću, oslonjen je na Rusiju. U tom smislu, Demokrate imaju podršku ne samo manjinskog opozicionog dijela SPC-mislim na Amfilohijeve nasljednike- nego i na snažnu podršku proruske, desničarske opozicije u Srbiji, pa i njihovih medija. Baš zbog te prikrivenosti, Demokrate su, ponavljam, opasnije od DF-a.“

Vlada Zdravka Krivokapića Crnu Goru vodi u istorijski ćorsokak, zaključuje Bešlin, dodajući da je krajnji cilj te Vlade ugrožavanje državnosti Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lovćenac
31.03.2021-16:49 16:49

Ovaj čoek treba da dođe kod nas i danam pomogne da dobijemo državljanstvo CG .Strucanje a i blizuje i ima dobre veze sa nasom otadzbinom.