Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bešlin: U Srbiji se ne sjećaju svojih izbora, ali im je Crna Gora glavna tema dvije godine

Atipično je za jedan parlamentarni sistem da dvje najveće partije DF i DPS budu isključene iz nove vlade, smatra Bešlin

Crna Gora je u Srbiji glavna tema podjednako u režimskim i opozicionim medijima. Svaki, čak i lokalni izbori u Crnoj Gori se doživljavaju kao neka vrsta bitke za “srpski svet” i pitanje da li će Crna Gora biti korak bliže gubitku vlastite državnosti. To se vidi kao šansa za neostvarenu velikodržavnu tvorevinu da se obnovi, kazao je istoričar Milivoj Bešlin u “Pressingu” Gradske RTV.

Međutim, ovoga puta, jeste bilo čudan izostanak burnih reakcija iz režima kao odgovor na pad vlade, a čak su neke glasnije reakcije došle iz desničarske opozicije, smatra Bešlin.

Mirna reakcija DF-a takođe govori o tome da režimu u Beogradu odgovara takva situacija, ocijenio je on.

Bešlin navodi da je Crna Gora posljednje dvije godine, od perioda litija, preko izbora i promjene vlasti u avgustu 2020. godine glavna tema u Srbiji, i da će tako i biti bez obzira na proljećne predsjedničke i izbore za gradonačelnika Beograda.

“Bili su izbori u Srbiji 2020. kojih se više niko živi ne sjeća, pa čak ni predsjednik Srbije ne može da ih se sjeti da su tada održani, što je on u studiju jednom prilikom i rekao voditelju”, podsjetio je Bešlin.

Bešlin ukazuje na činjenicu da Dritan Abazović i URA nisu bili na naslovnim stranicama i da “nisu prošli “toplog zeca” tih Vučićevih fašisoidnih i gebelsovskih tabloida koji su neuporedivi sa bilo čim, čak i u Evropi, kada je riječ o političkoj i medijskoj propagandi”.

Kaže da je jasno da vlast iz Srbije podržava Demokratski front koji je, prema njegovim riječima, protočni bojler Vučićevog režima.

“Ali, sve više postaje jasno da podršku u Beogradu dobijaju i dvojica mlađanih ministara Spajić i Milatović, dok što se tiče opozicije ovi desničarski djelovi opozicije su sebe vezali uz crkvu i mitropolita Joanikija i Zdravka Krivokapića”, kazao je Bešlin.

Dodaje da u Crnoj Gori nema nikakvoga prekrajanja izborne volje i da je riječ o manipulaciji.

“Potpuno je jasno da URA nominalno jeste proevropska, prozapanda partija građanska i suverenistička. Ona je i anti DPS, što ih je usmjerilo u ovu suprotnu koaliciju. Prekrajanje, ako možemo da govorimo o tome, je bilo nakon 30. avgusta kada je URA sa takvom pozadinom otišla u koaliciju sa partijama koje su sve suprotno od toga”, kazao je Bešlin.

Pozivanje na pomirenje je opasna teza, upozorava Bešlin i podsjeća na ideje nacionalnog pomirenja u Španiji, Hrvatskoj, Srbiji… Desničari su opsjednuti idejom brisanja svih razlika kroz ideju nacionalnog pomirenja, kazao je on.

“Pozivanje na nacionalno pomirenje je uvijek koncept pobjede desničarskog nacionalizma ili fašizma nad idejom pluralnosti, različitosti, demokratije. Ta ideja polazi od toga da moramo da nasilno ukinemo razlike među nama, da ne možemo da živimo sa njima. Demokratija podrazumijeva različitosti i različita mišljenja. Naježim se kad čujem da je Crna Gora podijeljeno društvo. Da, hvala bogu da je podijeljeno, demokratsko i pluralno društvo. Crna Gora to jeste po mnogo osnova i to je njeno bogatstvo.”, kazao je Bešlin.

Iako je posljenjih dana u Crnoj Gori teško gledati puno unaprijed, za Bešlina je evidentno da će nova vlada biti organizovanija i iskorak u odnosu na odlazeću vladu, i kaže da su i dalje otvorene različite mogućnosti.

“Pregovara se sa svima i imam utisak da se prave se dvije većine, jedna za vladu, druga za skupštinu. Predsjednik koalicije ( Dritan Abazović) koja ima četiri poslanika nastupa kao da ima 40 i izgleda prilično suvereno. On daje kontradiktorne izjave i u ovom trentku se čini da je sve otvoreno i da je moguće da ide u različitim smjerovima. Moguće i da će ta vlada i voditi kontradiktornu politiku sa željom da zadovolji i jedne i druge i treće”, kazao je Bešlin.

Atipično je za jedan parlamentarni sistem da dvje najveće partije DF i DPS budu isključene iz nove vlade, smatra Bešlin. Kako kaže, to govori da Dritan Abazović kao mogući mandatar, crpi legitimitet negdje drugo, a ne iz skupštine.

“I prošla vlada je samo potvrđena u parlamentu a sastavljena je u manastiru. Bojim se da ova sadašnja vlada ako ne u manastiru, se sastavlja na drugim adresama”, naveo je Bešlin i podsjetio da je Dritan Abazović već bio u patrijaršiji u Beogradu.

Dodaje da sve govori o privremenosti i improvizaciji i da to nije dobro za jedan politički sistem.

Odluka o izmijeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom koju je donijela dlazeća vlada, istoga dana kada joj je u parlamentu izglasano nepovjerenje, je opasna, ocijenio je Bešlin.

“U ovako napetoj situaciji u kakvoj se nalazi Crna Gora, zadirati u pitanja koja se tiču državljanstva i de facto mogu sjutra da se tiču biračkog spiska i prava glasa, mislim da je zaista igranje sa vatrom”, kazao je Bešlin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neo
12.02.2022-12:54 12:54

Bešliću, samo radi preciznosti, DF nije partija, nego koalicija 9 partijica, od kojih, pojedinačno, samo dvije mogu preći cenzus.

Ante
13.02.2022-03:33 03:33

Zašto se patiš u toj zloj Srbiji ? Nemoj biti mazohista, idi tamo gde je bolje.