Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bešlin: Otvoreni Balkan – ulazak u veliku Srbiju i Albaniju na mala vrata

Očito je, kaže Bešlin, da je Crkva Srbije orijentisana ka sprovođenju državne i nacionalne politike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

Otvoreni Balkan vidim kao ulazak u veliku Srbiju i Albaniju na mala vrata i Crna Gora ne bi imala nikakav interes da mu pristupi, zbog toga što on ne okuplja sve države regiona i što njegovi kreatori vode politiku koja nije politika dobrosusedstva i poverenja, ocijenio je istoričar Milivoj Bešlin u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

On je istakao i da Otvoreni Balkan nije kompatibilan sa Berlinskim procesom, koji je jedina tačka oko koje može da se razvija proces EU integracija.

„Otvoreni Balkan bi Crnu Goru nivelisao sa ostalim državama i time bi se izgubila komparativna prednost Crne Gore, prema kojoj se jedino njoj pruža šansa da u doglednoj budućnosti postane punopravna članica EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učiniće sve da se Crnoj Gori ne desi ta 2027. godina, jer je iz mnogo razloga njegov interes da se Crna Gora zaustavi na evropskom putu i da se izniveliše sa Srbijom. Učiniće sve da bi preko svojih poslušnika, odnosno lojalista u Crnoj Gori, isposlovao uvlačenje Crne Gore u Otvoreni Balkan“, tvrdi Bešlin.

Ograničiti uplitanje Crkve Srbije u političke prilike u Crnoj Gori

Upitan o temeljnom ugovoru sa Crkvom Srbije, Bešlin odgovara da je njemu čudno što se u sekularnoj i građanskoj državi toliko priča o ugovoru sa vjerskom zajednicom.

„Nije dobro što je to predstavljeno kao prvorazredno političko pitanje, jer atmosfera koja se stvara narušava princip sekularne i građanske države. To je temelj suživota i normalnog života u Crnoj Gori i mislim da se toliko uplitanje Crkve Srbije u političke prilike u Crnoj Gori mora ograničiti“, smatra Bešlin.

Očito je, kaže, Crkva Srbije orijentisana ka sprovođenju državne i nacionalne politike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

„Ne vidim kako to može biti u interesu Crne Gore. Predlog temeljnog ugovora je vrlo netransparentan i podignut na nivo koji ponovo u Crnoj Gori izaziva tenzije i nestabilnost“, kaže Bešlin.

Režim u Kremlju najveća prijetnja po bezbjednost regiona

Upozorava da najveću prijetnju po bezbjednost, ne samo našeg regiona nego i Evrope, predstavlja režim u Kremlju.

Bešlin ističe i da je agresijom na Ukrajinu ne samo pogaženo međunarodno pravo nego je kroz metode besprimjernog nasilja koje se tamo dešava režim u Kremlju pokazao suštinu i karakter svoje politike.

„On sam po sebi predstavlja pretnju po demokratski svet. Putinov režim i njegova vojna mašinerija melju živo meso Ukrajine i sve što im se nađe na putu. Tome svedoče Marijupolj i masovne grobnice u Buči. Ukrajina – evropska, miroljubiva zemlja koja želi da ima evropski put, našla se na udaru, a sutra se može naći neka druga. Pre nje su bile Gruzija i Moldavija“, pojašnjava Bešlin.

Podsjeća da decenijama nijesmo živjeli pod prijetnjom nuklearne katastrofe, koju sada ponovo živimo.

„Očito je u pitanju režim koji se neće libiti da izazove planetarnu katastrofu kako bi postigao svoje ciljeve. Ruska agentura u našem regionu vrlo je brojna i medijski, finansijski i obaveštajno vrlo dobro podstaknuta. Ukoliko dobije instrukcije, napraviće užasnu štetu i našem regionu“, tvrdi Bešlin.

Trenutno u Rusiji, kaže, ima manje institucija nego u sovjetsko vrijeme.

„Danas vidimo samo jednog čoveka i vrlo je teško zamisliti njegovu smenu. Ovaj rat je rat jednog čoveka i u tom smislu je ključni izvor njegov govor na početku agresije na Ukrajinu, pre sto dana, kada je jasno rekao šta je cilj – a to je uništenje Ukrajine kao države i ukrajinskog identiteta, koji je identifikovan sa neonacizmom. Krenulo se sa maksimalističkim ciljevima, osvajanjem Kijeva i čitave Ukrajine“, navodi Bešlin.

Međutim, dodaje kako to nije uspjelo, ratni ciljevi polako su se premještali na istok prema Donjecku i Lugansku i to je predstavljeno kao ključni ratni cilj.

„Rusima ne ide toliko loše zbog toga što su prvo razorili svaki grad koji su hteli da osvoje, raselili ili pobili stanovništvo. Ubijen je i veliki broj ruskih vojnika. Moral agresorskih trupa je užasno nizak i zbog toga je neuobičajeno velik broj ruskih generala morao da ide na front, uključujući i načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova. Osam generala je i ubijeno“, napominje Bešlin.

Ciljevi agresora su se mijenjali, podsjeća, od maksimalističkih do ovih koji su koncentrisani na istok.

Kako ističe, svaki rat se završi pregovorima i stoga smatra da će doći do pregovora između ukrajinskog i ruskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina.

„Pretpostavljam da će u igri biti teritorijalna pitanja koja će se ticati Donjecka i Luganska i da će ih Rusija tražiti za sebe. Bilo bi dobro, važno i pravedno da Ukrajina iz ovog rata izađe celovita, ali teško može izaći kao pobednik posle svih tih razaranja i žrtava. Nažalost, nisam siguran da će to moći“, ocjenjuje Bešlin.

Istorijska šansa koja se ne smije propustiti

Govoreći o evropskim integracijama, Bešlin kaže da nema sumnje da je Crna Gora do 2020. stvorila prednost u odnosu na sve druge zemlje regiona, budući da je najdalje otišla u pregovaračkim procesima, otvorila sva poglavlja i jedan dio zatvorila.

„Prethodna vlada je tu perspektivu u velikoj meri upropastila, stigao je najgori izveštaj otkako su počeli pregovori, zatvoren je direktorat za Crnu Goru. To su sve bile loše vesti, koje će se i u budućnosti reflektovati na život svakog građanina“, podsjeća Bešlin i dodaje da se sada otvorila perspektiva koja predstavlja šansu.

„Govori se o 2027. godini. Loše je i neodgovorno od strane EU što ne postoji određena vrsta podrške. Crna Gora je jedina koja može da preskoči te prepreke. To je istorijska šansa, koju ne smete da propustite. Propusti li Crna Gora ovu šansu i otvorena vrata za sebe i budu li je ponovo vratili u kontekst Zapadnog Balkana, mislim da niko od nas koji danas živimo neće videti ulazak u EU. Ova politička struktura ne bi smela da se propusti, jer bi se to graničilo sa istorijskim porazom“, pojašnjava Bešlin.

Pitanje popisa unutrašnje pitanje Crne Gore

Komentarišući usvajanje predloga Zakona o popisu stanovništva, Bešlin kaže da taj proces treba da ostane pitanje Crne Gore i njenih institucija.

„To je unutrašnje pitanje Crne Gore i važno ga je sačuvati od nedobronamernih pritisaka spolja“, poručuje Bešlin.

Vučić kroz medijsku propagandu gurnuo Srbiju na pogrešnu stranu

Govoreći o eventualnom opredjeljenju Srbije između istoka i zapada, Bešlin pojašnjava da kada ne odaberete između agresora i žrtve agresije, vi ste već odabrali.

„Srbija je u velikoj meri odabrala stranu koja nije ispravna. Srbija trenutno nema vladu, parlament, rezultate izbora, što je vrlo dramatično, ali i moguće u autoritarnom sistemu. Prema istraživanju javnog mnjenja koje je radila CRTA, videli smo da je preko 80 odsto građana Srbije na strani Putinovog režima, dok je evropsko opredeljenje građana Srbije palo ispod 50 odsto, i to je rezultat propagande Vučićevog režima“, navodi Bešlin.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tajo
04.06.2022-11:21 11:21

Nema veze sa velikom albanijom. Rama je Vucicev/Putinov covjek. Ovo je projekat diminacije Srbije Balkanom. Ocigledno da autor ne poznaju prilike u Albaniji. Najmanje o cemu Rama vodi racuna je Albanija.

Tara
04.06.2022-21:40 21:40

Gospodin Belsin je pametan covjek..i ja sam istog misljenja..radi se o teskoj podvali..kako bi se serbija prosirila u neki cetnicki-srbijanski svet..a Rama..kao rama..teski mafijas..otvoreni Balkan..za otvoreni kriminal..Droge..opijata..nauruzanja,,stim ce jos bogatiji postati..a onaj makedonac..placena lizaljka..i nesoj..on ce naskoditi svom narodu..