Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bešić: Predsjednički izbori će biti ključni

''U ovakvoj nestabilnoj političkoj situaciji, na kratkoročnom nivou, ne možete bilo šta da predviđate'', rekao je Bešić

“Dan D” kada će na crnogorskoj političkoj sceni doći do konačne preraspodjele snaga su predsjednički izbori, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić, u emisiji Presing Gradske televizije.

“Istraživanje CEDEM-a pokazalo je da, sve i da se dese parlamentarni izbori, nema značajnijeg pomeranja postojeće konstalacije snaga. Zašto predsednički izbori? Zato što je očito da DPS gubi određene glasače, ali dinamika tog gubitka nije drastična”, pojasnio je Bešić.

Crnu Goru, kaže, čekaju predsjednički izbori na kojima je moguća nova kandidatura aktuelnog šefa države Mila Đukanovića.

“Ukoliko se ne kandiduje ili ako se kandiduje i izgubi, Crna Gora će imati ozbiljan politički proces. Tek tada će početi da se dešavaju ozbiljne stvari u DPS-u, u kojem će doći ili do ozbiljnog rascepa ili gubitka glasova. Imaćete biračko telo od 30 procenata, koje će biti rasuto po drugim partijama što je potpuno nova konstelacija svih političkih aktera”, kazao je Bešić.

Ukoliko se Đukanović kandiduje i dobije, dodaje, Crna Gora će imati dalju konsolidaciju DPS-a.

“U ovakvoj nestabilnoj političkoj situaciji, na kratkoročnom nivou, ne možete bilo šta da predviđate”, rekao je Bešić.

Potpisivanje memorandum sa strankama manjina nije, prema njegovoj ocjeni, najava prekompozicije u parlamentu već pokušaj GP URA da ojača svoju poziciju.

“To je način da se manjinske stranke uvuku u građansku priču, a URA dobija svoj kapacitet. Na dobitku bi trebali biti i jedni i drugi”, smatra Bešić.

Interesantna je, kaže, uloga SNP-a u tom savezu.

“Izgleda mi kao način da se SNP izvuče iz DF-a i pozicionira na strani bliže građanskoj opciji, kao neka vrsta političkog koaliranja sa GP URA i strankama manjina. Ukoliko bi zajedno izašli na izbore, iako se neće desiti, to je nekih 15 do 20 procenata biračkog tela, što njima daje kapacitet da se glasnije čuju”, rekao je Bešić.

Ne vjeruje, kaže, da će taj savez preći u neku vrstu predizborne, ili bilo kakve koalicije.

“Pomirenje u Crnoj Gori će se desiti onog trenutka kada glavni igrači pokažu odgovornost. Tu prije svega mislim na DPS i DF, koji se nalaze na dva pola. Ta odgovornost podrazumeva spoznaju činjenice da svi građani Crne Gore moraju biti zastupljeni, da glas i jednih i drugih mora biti prihvaćen i priznat u parlamentu i da, ukoliko postoje različiti interesi, jedni moraju da poštuju druge”, istakao je Bešić.

Povlačenje inicijative za smjenu Vlade od strane opozicije, ne vidi kao debakl iako mu, dodaje, nije jasno zašto su to uradili.

“Sve i da nisu imali 41. poslanika, a očigledno je da nisu, uopšte nije bilo zgoreg razgovarati o Vladi i njenim rezultatima, pričati o problemima … To što je povučena inicijativa nije debakl, niti je to bilo potrebno DPS-u… Jačanje konfrontacije, u odnosu na DPS, je jedino što ujedinjuje ovu razjedinjenu vlast. Demokratama i DF dobro je došlo da demonstriraju jedinstvo kojeg očito nema i koriste te teške reči kao što je debakl i slično”, kazao je Bešić.

Kod istraživanja CEDEM-a najinteresantniji su podaci o trendovima koji su pokazali, navodi, da su svi indikatori, kada je riječ o Vladi i načinu na koji je građani vide, prilično negativni.

“Imate Vladu koja je neubedljiva, nejaka, nesložna, vuče nejasne poteze i funkcioniše bez strategije, Vladu koja je vreća u koju udaraju svi, a ona nema mehanizme da se odbrani. Prisutni su negativni ekonomski trendovi, KAP se zatvara što je razlog za zabrinutost jer će veliki broj ljudi izgubiti posao. Tu su i stalna poskupljenja, inflacija – prosto njima ništa ne ide u prilog”, smatra Bešić.

Ta karta da Crna Gora ide ka Evropi, ističe, nije suštinski dovoljno snažna i ne može da vrati povjerenje Vladi.

“Interesantan je podatak i rejting ministarstva i stav građana prema programu “Evropa sad”. Spajićevo ministarstvo je značajno skočilo, dobilo na vrednosti i građani u velikom broju prihvataju taj program, dok su svi drugi resori nisko ocenjeni. To znači da građani žele da vide kreativno delanje Vlade. Ne postoji koncizan, jasan plan u tri ili pet tačaka rada Vlade za narednu godinu ili tri, a da ne govorim o narednih pet ili deset godina kao što rade ozbiljne zemlje”, zaključio je Bešić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mina
15.12.2021-14:13 14:13

Nema ovaj pojma. Ovo sto prica da bi se desilo DPS-u poslije pada Mila Dj. na predsjednickim izbroma su pricali da ce se desiti posle parlamentarnih izbora. Nista se nije ostvarilo. Plus, Milo se i prosli put kandidovao u poslednjem trenutno, on se sigurno nece ni kandidovati.

Walter
15.12.2021-14:18 14:18

KAKO JE RASPOLOŽENA OVA 2VEĆINA” NA KRAJU ĆE IH MILO MIRITI !
Dritan i Joković pokušavaju da budu Slavko Perović i Novak Kilibarda ili kako već najaviše “NOVA NARODNA SLOGA” što može bitno da promijeni ukupnu političku scenu Crne Gore . Jednostavnije ,ovo je PROSTO-PROŠIRENA PARLAMENTARNA VEĆINA i PRELAZNA IZBORNA a ne “manjinska Vlada” uz blagoslov Escobara ,ovjeren palcem EU i dobrim raspoloženjem Predsjednika CG Oni su kao Nikolaidiseve polit . prognoze: ANDREJ UVIJEK POGODI ONO ŠTO JE JUČE BILO A SJUTRA ŠTA ĆE BITI-TO REDOVNO PROMAŠI!