Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bešić: Politička situacija u Crnoj Gori se kreće od loše ka goroj; Đonović: Treba nam normalna vlada i ništa više

''Imamo vladu koja nema nikakav realni kapacitet''

Politička situacija u Crnoj Gori se kreće od loše ka goroj, smatra profesor Miloš Bešić. Dodaje da, kada se jedna vlada loše utemelji, što je slučaj sa aktuelnom Vladom Crne Gore, to proizvodi lančano probleme i ti problemi svakim korakom i svakim danom su sve veći i sve izraženiji.

“Vi zapravo i sada imate neku vrstu manjinske vlade. Ova vlada nema pun kapacitet. Ona se zove ekspertskom, a to nije. To je vlada kojoj je zapravo ključni partner koji je podržava ili najbrojnija politička struktura koja je podržava je zapravo opozicija toj Vladi. Drguim riječima, mi zapravo imamo vladu koja nema nikakav realni kapacitet”, kaže Bešić.

A Crnoj Gori treba samo jedna normalna vlada i ništa više, ocjenjuje politički analitičar Ranko Đonović.

“Jedina dobra i pametna opcija koju bi Crna Gora mogla da napravi su novi izbori koji bi išli odmah posle nove godine, početkom proljeća ili tako nekako, a sve druge spekulacije su samo odlaganje i guranje kompletnog problema pod tepih koji će samo da narasta, a neće riješiti nijedan problem. Ne funkcioniše nam Vlada, ne funkcioniše parlament, ne funkcioniše pravosuđe. Dakle, ništa ne funkcioniše što što smo dobili izborima prije godinu”, ističe Đonović.

Ključni uzrok ovog stanja Bešić vidi u nevoljnom udruživanju većeg broja partnera kako bi se napravio otklon prema DPS-u. A kada je jedina stvar koja određenu grupaciju drži zajedno strah od povratka stare ili gubitka vlastite vlasti, nijedan scenario nije dobar.

“Demokrate i DF dobrim dijelom dijele biračko tijelo i oni se sad utrkuju i nadmeću ko je veći protivnik bivšoj vlasti kako bi pridobio veći broj glasača. Drugim riječima, oni se utrkuju u stepenu radikalizma u različitim aspektima političkog djelovanja što dodatno proizvodi nestabilnost”, navodi Bešić.

Špekulacije sa povlačenjem Đukanovića sa mjesta predsjednika DPS-a proistekle su iz činjenice da je trenutnoj vladajućoj strukturi više nego jasno da je Đukanović jači od njih, objašnjava Đonović.

“Njima bi Đukanović smetao jer bi posle toga očekivali razlaz DPS-a, probleme u DPS-u i njihovo mešetarenje u DPS-u, kao što sada mešetare sa građanima Crne Gore”, kaže Đonović.

Trenutno stanje, u kojem je jedan relativno mali partner od kojeg zavisi apsolutna većina, a koji je ideološki drugačiji i bliži bivšoj vlasti a sadašnjoj opoziciji, Bešić naziva papzjanijom koja se ne može riješiti na postojećim osnovama. Govoreći o opciji manjinske vlade, Bešić ocjenjuje da bi ona pomjerila distribuciju moći, pa samim tim niko sada ne želi da uđe u tu vrstu rizika.

“Sve što se sada radi, radi se na održavanju postojećeg stanja, čekanju da DPS erodira, da izgubi podršku a onda da se u novoj raspodeli karata sa pojačanim procentima, i tako svaki akter računa, poboljšaju pregovaračke pozicije. Manjinska Vlada i svaka rekonstrukcija tog tipa definitivno bi pomjerila neke procente i ja zbog toga ne vjerujem da će oni akteri koji se pitaju, ući u takvu vrstu projekta”, navodi Bešić.

Đonović ne očekuje ništa novo ni od ponude DF-a.

“Nemaju većinu da smijene vladu, nemaju većinu ni da je održe. Stanje kakvo jeste, je stanje beznađa. Jedne potpune bonace, kada ne talasa”, kaže Đonović.

Izbori bi i te kako zatalasali i svakoga smjestili na svoje mjesto, zaključuje Đonović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve