Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Beograd želi da ukloni Gojka Perovića iz Mitropolije crnogorsko primorske

Perović se, kako piše Pobjeda, Beogradu zamjerio jer je tokom litija prošle godine u organizaciji SPC poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru, jer se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac, kao i zbog izjava u emisiji Živa istina da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori bila ''ako ne autokefalna, onda samostalna vjekovima''.

Zvanični Beograd preko vrha Srpske pravoslavne crkve želi da ukloni rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića iz Mitropolije crnogorsko – primorske, piše Pobjeda.

Perović se, kako piše Pobjeda, Beogradu zamjerio jer je tokom litija prošle godine u organizaciji SPC poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru, jer se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac, kao i zbog izjava u emisiji Živa istina da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori bila “ako ne autokefalna, onda samostalna vjekovima”.

Medijska priprema

U namjeru uklanjanja sveštenika MCP SPC naročito je angažovan i aktivan portal Vidovdan, blizak samom vrhu SPC, koji već mjesecima vodi intenzivnu kampanju protiv Perovića i u posljednjem tekstu ga je čak nazvao i odmetnutim.

“Odmetnuti cetinjski sveštenik Gojko Perović, poznat po tome da svojim stavovima sablažnjava pravoslavne hrišćane Srbe, dolazi u Beograd da moli patrijarha Porfirija da mu oprosti za autonomaške i separatističke stavove protiv poretka Srpske pravoslavne crkve, da mu oprosti za užasno stanje Cetinjske bogoslovije, da mu oprosti i za promovisanje dualnog identiteta koji je trebalo da našteti srpstvu, te da mu objasni zbog čega je izvršio postizbornu prevaru poslije 30. avgusta 2020.”, pisao je portal Vidovdan 11. juna aludirajući da je Perović učestvovao u postavljanju Zdravka Krivokapića za nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore”, a potom i za premijera.

Vidovdan je tvrdio i da je najavljena bila posjeta Perovića i Joanikija patrijarhu Porfiriju, ali nije izvijestio da li je do tog sastanka uopšte i došlo.

Taj portal tvrdi i da je nakon što je Krivokapić u Beogradu 27. maja odbio da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, da je u Patrijaršiji u Beogradu “vođen ozbiljan razgovor sa Joanikijem koji se obavezao da će očistiti SPC od autonomaških kadrova”.

“Na prijedlog Joanikija i uz saglasnost članova Sinoda tema razgovora je bila oslobođenje Mitropolije od “nagomilanih separatističkih i autonomaških kadrova koji su često skloni bahatosti i lopovluku””, prenosi Pobjeda.

Čišćenje autonomaških kadrova

Prema informacijama ovog portala, Joanikije se u Patrijaršiji obavezao da će poslušati Sveti arhijerejski sabor SPC i u narednih par mjeseci raščistiti neke stvari na terenu.

Vidovdan je u svom tekstu tvrdio da je prvi na udaru upravo Gojko Perović kako su ga nazvali “vođa separatističke, autonomaške i ultracrnogorske struje, rektor Cetinjske bogoslovije”.

“Proto Gojko je inače veoma “skroman”, pa pored plate koju kao rektor srpske pravoslavne bogoslovije dobija iz Srbije, obično ima i po nekoliko primanja iz bočnih poslova i nenadnih zaduženja”, pisao je Vidovdan i naveo imena kadrova koje treba ukloniti.

“Peroviću će se sigurno priključiti i neki drugi autonomaški kadrovi sa Cetinja koji su skloni enormnom bogaćenju preko grbače vjernika i turista: sekretar Mitropolije, prota Obren Jovanović, njegov pomoćnik, prota Igor Balaban i drugi pomoćnik, prota Anđelko Boričić. Svi su sa parohijama na Cetinju i svi i sami žele premještaj u neke bogatije krajeve jer od uvođenja sankcija Rusiji i krize izazvane virusom kovid-19 Cetinje više nije ni rudnik zlata za pljačkanje ruskih turista ni mjesto za brzo i enormno bogaćenje”, tvrdio je Vidovdan u tom tekstu.

Portal Vidovdan je kao posebno bliskog bivšem DPS režimu, koji je zvanično pao sa vlasti u Crnoj Gori, naveo sekretara eparhije, protu Obrena Jovanovića.

Mandić za uklanjanje Perovića

Slične informacije je objavio i portal Srpsko ujedinjenje, ali je u prvi plan stavio i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića, kao osobu koja pritiska Beograd da se ukloni Perović.

“Kada je Krivokapić navučen na tanak led i kada je njegov dolazak u Beograd ugovoren, odnosno bio izvjestan, Mandić je Nikoli Selakoviću, čovjeku od najvećeg povjerenja Aleksandra Vučića, saopštio da je obavio razgovor sa episkopom Mićovićem, te da je siguran da će svi kadrovi iz Mitropolije, koje je zvanični Beograd označio “za odstrijel” biti “počišćeni” nakon izbora Joanikija Mićovića za mitropolita. Selaković je, inače, Vučićev čovjek od povjerenja i specijalnog zadatka za odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Andrija Mandić će u Beogradu imati konsultacije sa ekipom koja radi na eliminaciji aktuelnog rektora Cetinjske bogoslovije sa te pozicije, jer od izbora Joanikija Mićovića za mitropolita stvari nijesu pomjerene sa mrtve tačke. Tokom prethodnih dana, ekipa, čiji je Mandić uslužni golgeter, saglasila se da ne prihvata Perovićev signal dobre volje kakvim je jedan od “zavjerenika” okarakterisao javni nastup rektora tokom koga je u više navrata potencirao Srpsku crkvu u Crnoj Gori i njeno jedinstvo” tvrdi taj portal.

“Mandić je ostao nepokolebljiv, jer je rekao da je, sem bivšeg režima, i njegovih ataka na crkvu, Perović mislio upravo na Demokratski front kada je rekao da neki danas žele da vedre i oblače crkvom, a svojevremeno su za izdaju optuživali i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija Radovića. Sa Gojkom Perovićem nema i ne smije biti kompromisa. Jednostavno – on mora da leti iz Mitropolije”, zaključeno je u tekstu portala Srpsko ujedinjenje.

Perović priznao da se protiv njega vodi kampanja iz Beograda

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović priznao je da se protiv njega vodi kampanja.

“O toj i takvoj agitaciji mislim isto što i o onoj koja je ranije viđena u Crnoj Gori. Ove propagande se mogu razlikovati u sadržaju, ali su u estetskom i etičkom smislu veoma srodne. I obje su anticrkvene. I bivši režim u Crnoj Gori je pretendovao da vedri i oblači u našoj crkvi, a slične ambicije pokazuju i autori najnovijih propagandi protiv SPC-a u Crnoj Gori – za koje me pitate “, rekao je Perović a prenijele Vijesti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
27.06.2021-10:39 10:39

Vidissss GOSA nece tebe izbacit av jer je on NIKO no ce tebe sankcionisat bog,zbog onoga sto si radio i radis jos.BOGA se boji samo gresni a ti si bogme podebelo gresan.Ko god udari na MAJKU PLATI BOGU.

Ha20
27.06.2021-19:55 19:55

Ako to Beograd zeli onda ce to oni i da urade posto se SPC nalazi u dzapu Vucica i igraju kako im on svira. Ali bi bilo humano da mu nadju neku crkvu u okolini Pirota dje moze da nastavi da radi kao pop.