Utorak, 22 Juna, 2021
Rubrika:

Beograd, Nikšić i svetosavska lekcija iz fašizma i falsifikovanja istorije

S obzirom na trenutnu političku situaciju kako u Srbiji tako i u ''oslobođenoj'' Crnoj Gori, ne bi bilo čudo da u bliskoj budućnosti budemo svjedoci scene kako se sa nikšićkog trga uklanja spomenik Ljubu Čupiću, dok mlada četnička nada na čelu opštine najavljuje da će na mjesto ''partizanskog izdajnika'' biti postavljena bista popu Đujiću. Bista bi bila poklon grada Beograda, možda lično Aleksandra Vučića ili Porfirija Perića i Srpske crkve...

Dok se u Evropi obilježavao 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u Srbiji i ”oslobođenoj” Crnoj Gori svjedočili smo sasvim drugačijim događajima koji nemaju mnogo veze sa antifašističkim vrijednostima.

Evropa, makar onaj njen još uvijek dominantan dio koji nije potpao pod maligni uticaj revitalizovane globalne desnice, slavio je u nedjelju sjećanje na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU).

U Srbiji i ”oslobođenoj” srpskoj Sparti u najavi, vladajuće garniture protokolarno su otaljale dosadnu ceremoniju polaganja cvijeća na grobove pravim, istorijski potvrđenim oslobodiocima, ali suština nove vaskrsle nacionalističke politike klerofašizma nije mogla da bude sakrivena.

Beograd – sve regularno

Fašističko orgijanje

Na Svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom u nedjelju smo u Narodnom pozorištu u Beogradu bili svejdoci nezapamćenog četničko-fašističkog orgijanja i ceremonijalne propagande prekrajanja istorije.

Prilikom proslave u Beogradu jedna pored druge, bile su prikazane fotografije vođe četničkog pokreta kvislinga i lidera svih tadašnjih srpskih ratnih koljača Draže Mihailovića i jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita!

Ali izrugivanje istoriji i glorifikovanje fašizma nije ostalo samo na ovom skandaloznom aktu. Na RTS-u povodom obilježavanja dana pobjede nad fašizmom u programu koji je upriličen u tu „čast“ našle su se ni manje ni više nego dvije ljotićevske koračnice i to „Mrtvi niste“ i „Mi nikad nismo klonuli duhom“.

Ovakva glorifikacija četništva, fašizma i kolaboracionizma ne treba da čudi s obzirom da je Viši sud u Beogradu još 2015. godine, baš 14. maja i samo nekoliko dana od proslave Dana pobjede, rehabilitovao kvislinga i vođu četničkih koljačkih divizija generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta 1946. godine.

Marko Šubara Kovačević: Fotelja u Nikšiću, Ravna gora u srcu

Četnizacija Nikšića

Maligni uticaj četništva i fašizma nakon ”oslobođenja” zahvatio je i Crnu Goru, da budemo precizniji Nikšić, đe su kvislinzi, fašisti i fanovi koljači dobili svog političkog reprzenta u vidu novog predsjednika opštine – mlade četničke perjanice Marka Kovačevića koji je zbog svoje neskrivene privrženosti ravnogorskoj ideologiji dobio nadimak ”Šubara”.

Zvanični Beograd koji se već decenijama vodi klerofašističkom ideologijom ”krvi i tla”, godinama unazad pokušava da falsifikovanjem istorije izjednači ulogu četnika i partizana u Drugom svjetskom ratu. Stoga događaji koji su se odvijali u srpskoj prijestonici u nedjelju ne treba previše da čude regionalnu i evropsku javnost.

Ono što je zastrašujuće je što je maligni virus falsifikovanja istorije i glorifikacije zločinaca dobio i zvančno političko uporište u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori – Nikšiću, koji je nekad važio za građanski, boemski, industrijski i progresivni grad ”piva, roka i čelika”.

Nakon ”ustoličenja” Kovačevića, tvrdokornog pristalice ravnogorskog pokreta čiji je savez DF samo politička ispostava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikšić je na dobrom putu da postane Beogradska klerofašistička filijala spremna za upliv istorijskih falsifikata, mitomanije i glorifikovanja četništva.

Ideološki miks povezan klerofašizmom

Stoga ne bi ni čudilo da na nekoj od budućih sjednica lokalnog parlamenta neko izađe sa predlogom da se Ljubo Čupić proglasi za izdajnika i da se na mjesto njegovog spomenika postavi bista, recimo, Pavla Đurišića.

Ništa bez Svetosavske crkve

Vezivno tkrivo srpskog nacionalizma, bez kojeg ne bi bila moguća revitalizacija fašističke ideologije je svetosavski kult ”kriv i tla” koji u Srbiji i Crnoj Gori djeluje pod nazivom Srpska pravoslavna crkva. Ova organizacija ne poznaje državne granice i podjednakim intenzitetom djeluje kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori, pa nije ni čudo što je baš SPC garant bujanja fašističkih ideja kako u Beogradu, tako i Nikšiću.

Ova organizacija takođe vodi svoju paralelnu istoriju zasnovanu na falsifikatima i mitomaniji. SPC zastupa radikalnu klero-nacionalističku ideologiju nazvanu “svetosavlje” koja je nastala 30-ih godina prošlog vijeka podstaknuta srpskim fašizmom sa Nikolajem Velimirovićem i Dimitrijem Ljotićem kao vodećim ideolozima.

Dimitrije Ljotić i Nikolaj Velimirović

Pod patronatom SPC decenijema unazad slave se najveći zločinci kao nacionalni junaci, a neke od njih srpska crkva stavlja i u ikonostase manastira, među “Hristove vojnike” – na primjer četničkog vođu i kvislinga iz Drugoga svjetskog rata Dražu Mihailovića.

Upravo je ideologija ovakve Svetosavske crkve bljesnula u Beogradu u nedjelju veče, a uz svesrdnu pomoć naopake falsifikatorsko-fašističke ideologije koju zastupa ova pseudovjerska organizacija, omogućila da četnik sa zilotističkim ubjeđenjima dođe na mjesto predsjednika opštine Nikšić.

Perić u ravnogorskoj ekstazi

Pop Đujić i ”izdajnik” Ljubo Čupić

Koliko duboko su četništvo i fašizam ukorijenjeni u biće ove pseudovjerske organizacije govori i to što je nedavno izabrani lider SPC Porfirije Perić prije nekoliko godina pjevao četničke pjesme posvećene vojvodi Momčilu Đujiću – inače srpskom pravoslavnom popu. To i ne treba da čudi jer je ”četnikovanje” tradicija duboko ukorijenjena kod gotovo svih popova SPC.

Pop Đujić: Da li ga čeka spomenik u Nikšiću?

Đujić je uostalom najbolji primjer kako zločinačka četnička ideologija i svetosavlje idu ”ruku pod ruku”. On je četnički vojvoda i ratni zločinac odgovoran za neke od najgnusnijih zločina na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Đujićevi četnici su jedan od najvećih pokolja napravili u selu Gata u zaleđu Omiša kada su 1.oktobra 1942. zvjerski poklali 95 civila.

S obzirom na trenutnu političku situaciju kako u Srbiji tako i u ”oslobođenoj” Crnoj Gori, ne bi bilo čudo da u bliskoj budućnosti budemo svjedoci scene kako se sa nikšićkog trga uklanja spomenik Ljubu Čupiću, dok mlada četnička nada na čelu opštine najavljuje da će na mjesto ”partizanskog izdajnika” biti postavljena bista upravo popu Đujiću… Bista bi bila poklon grada Beograda, možda lično Aleksandra Vučića ili Porfirija Perića i Srpske crkve…

U ”oslobođenoj” Srpskoj Sparti uz svesrdnu pomoć, a i nešto finansijskih priloga kao u vrijeme proteklih izbora, od strane majke Velike Srbije više ništa nije nemoguće.

U.P.A.

Najnovije

Traktoristi stigli u PG: Policija zaustavila poljoprivrednike, ne daju im da prođu do Skupštine

Kolona traktorista, koja se iz Danilovgrada zaputila na protest ispred Skupštine i Vlade u Podgorici, zaustavljena je od strane policije. Kada su krenuli ka Skupštini...

Spotify je kupio Podz, platformu za pretragu podcast-a

Spotify je objavio da je završio akviziciju Podz-a, startup-a koji pokušava da riješi problem pronalaska podcast-a. U saopštenju koje je tom prilikom objavljeno, navedeno...

MZ: Danas imamo skoro 50 hiljada vakcina, uskoro očekujemo još najmanje 200 hiljada

Nula vakcina protiv korona virusa. Tačno toliko vakcina je bilo u Crnoj Gori u decembru 2020. godine. Od tada do danas u Crnu Goru...

Bečić: Neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove...

Neko je kvalitetan zato što je kvalitetan, neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije....

Čuveni Holanđanin opleo po Špancima: Očajni su

Rafael van der Vart je razočaran igrom Španije na Evropskom prvenstvu. Španci su odigrali dva puta neriješeno, a čuveni holandski vezista vidio je ogroman broj...

Najčitanije

Povezano

Uljarević: Provala bijesa iz Srbije jer ne uspijeva da povrati uticaj u Crnoj Gori

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević izjavila je da izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića poslije usvajanja...

DA LI JE PREMIJER ZNAO ZA SPAJIĆEVU VELEIZDAJU ”Ne kvarite mi ovo za kredit, sve sam dogovorio sa Vučićem”!?

Teokratsko-izdajnička vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem pokazala je proteklih nešto više od pola godine kako u praksi izgleda politički anarhizam nastao kao...

Vulin govori ono što Vučić neće da kaže

Izjava ministra policije Aleksandra Vulina je relikt devedesetih godina i on poručuje ono što predsjednik Aleksandar Vučić ne želi da izgovori – smatraju sagovornici...

Mirno, voljno, pa u hitnu pomoć: Dok Vučić besjedi u hladovini, publika pada u nesvjest

Dvije hiljade pripadnika MUP-a iz svih djelova Srbije satima je slušalo šta im poručuju govornici, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i srpski ministar Aleksandar Vulin...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MarkoOtasevic
12.05.2021-09:38 09:38

Ovaj lici pravom DzUKCU a ne prvom COVJEKU grada!