Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Belgija se istinski zalaže za pristupanje Crne Gore EU

Ambasador Kun Adam je istakao da se Belgija istinski zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU, naglasivši da je na tom putu ipak neophodno prethodno ispuniti određene uslove i kriterijume, pogotovo u oblasti vladavine prava

Vladavina prava, u skladu s Novom metodologijom pregovaračkog procesa će nastaviti da bude u fokusu procesa, uz odlučan stav Vlade po pitanju nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom.

Ona je naglasila da je strateški vanjskopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU i upoznala sagovornika s trenutnim stanjem u pregovaračkom procesu s EU.

“Apostrofirala je opredjeljenje Crne Gore da afirmiše implementaciju Nove metodologije s aspekta snažnijeg političkog dijaloga sa državama članicama EU, imajući u vidu da jedina ima sva poglavlja pregovora otvorena i punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, navode iz Vlade Crne Gore.

Kordić je upoznala ambasadora da Kancelarija za evropske integracije predvodi proces koordinacije poslova EU, te da su, uprkos nedovršenoj pregovaračkoj strukturi, donijeta planska dokumenta i prilog Izvještaju EK, kao i uspješno organizovani sastanci pododbora unutar strukture SSP.

“Sa druge strane, paralelno sa postupnim građenjem strukture za pregovore, radi se na planu jačanja kapaciteta u pregovaračkoj strukturi i mapi puta za zatvaranje poglavlja, a sve s ciljem kvalitetnog ispunjavanja svih obaveza iz evropske agende”, piše u saopštenju.

Ambasador Kun Adam je istakao da se Belgija istinski zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU, naglasivši da je na tom putu ipak neophodno prethodno ispuniti određene uslove i kriterijume, pogotovo u oblasti vladavine prava.

On je pozdravio usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te istakao da ga raduje što Crna Gora nastavlja da održava svoj vanjskopolitički kurs, u kojem proces evropske integracije neupitno ostaje prioritet.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa ekspertskom podrškom Belgije u više pregovaračkih oblasti, za šta, kako je ambasador istakao, možemo računati na potrebnu ekspertizu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve