Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Belan: Vlast da ide na izbore ili da dogovori model funkcionisanja

''Blokada parlamenta je izazvana nefunkcionalnošću i nesaradnjom većine. Odgovornost je na onima koji imaju većinu od 41 poslanika da ili idu na izbore ili da konačno dogovore model funkcionisanja'', istakao je Belan

Oni koji imaju većinu od 41 poslanika imaju odgovornost da idu na izbore ili da konačno dogovore model funkcionisanja, ocijenio je član Glavnog odbora Liberalne partije, Vatroslav Belan, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

On je kazao da na državnom nivou izlaz vidi u izborima.

“Blokada parlamenta je izazvana nefunkcionalnošću i nesaradnjom većine. Odgovornost je na onima koji imaju većinu od 41 poslanika da ili idu na izbore ili da konačno dogovore model funkcionisanja”, istakao je Belan.

Kaže da je na čekanju oko 60 zakona, kao i da slijedi period pripreme i usvajanja budžeta, « a mi i dalje ne znamo u kom pravcu će sve to ići ».

“Crna Gora stoji, stagniramo, nazadujemo, a blokadu su izazvale one strukture koje su od građana, nakon koalicionih sporazuma, dobile mandate da upravljaju ovom državom. Dobili smo obećanje da će to biti bolje od prethodne vlasti, ali ne vidimo da je to tako”, kaže Belan.

Dodaje da blokadu Skupštine izaziva dominantno vladajuća struktura.

“Proslave prošle godine pokazale kakva će biti Vlada”

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije, kaže da se, imajući u vidu način proslavljanja prošlogodišnje izborne pobjede, nije moglo zaključiti da će ovogodišnji izvještaj biti mnogo pozitivniji.

“Sve je u simbolici i ikonografiji, na osnovu toga možete zaključiti u kom će pravcu određena vlada da ide. Proslave prošle godine dale su znak o kakvoj vladi će se raditi. One nijesu obuhvatale zastave Evropske unije, crvene zastave radničkih prava, borbu za ekonomiju, niti su se pjevale pjesme o radničkim pravima, već smo imali izlive nacionalističkih emocija koje su iskazivale ljubav prema drugim državama, ne prema svojoj”, rekao je Belan.

Jasno je, kaže, da smo potrošili prethodnu godinu, a da se nijesmo fokusirali na ono što nam je zadatak, “da što kvalitetnije i brže ispunimo i nove kriterijume po novoj metodologiji EU i da godinu kasnije budemo pola koraka ili korak bliže Uniji.”

“Maršalov plan populistička priča”

Komentarišući Maršalov plan, navodi da su to populističke priče koje lijepo zvuče.

“Stvara se predizborna priča, koja je pitka građanima. Struka kaže da je vrlo upitno, gotovo nemoguće i da nema utemeljenja u ekonomskoj teoriji i praksi. Programi ovakve prirode se ne donose preko noći. Potreban je nivo ozbiljnosti, i u komunikaciji sa javnošću i u onome što se nudi građanima”, ocijenio je Belan.

Osvrnuo se i na 14. poskupljenje goriva, navodeći da je trošak na građanima i da im se otežava život i kupovna moć.

“Država mora pod hitno pronaći rješenje da promijeni mehanizam obračuna, manje zahvata u budžet onoga što su prihodi od goriva i na taj način pomogne građanima. Moramo zaštititi našu državu, ekonomiju i građane. Podržavam sve partije u parlamentu koje su podnijele zahtjev i ukazale da se smanje akcize, a tu je najaktivniji SDP”, kazao je Belan.

Ističe da situacija polako izmiče kontroli i da se ugrožava život građana, jer cijene goriva dostižu one u zapadnoevropskim državama gdje je standard mnogo veći.

“Popis kada se stvore zakoni koji su međunarodno prihvatljivi”

Kaže da je popis statistički pregled onioga što je društvo u datom ternutku.

“Moramo spustiti loptu, razumijem sve strahove, ali isto tako moramo ga sprovoditi u okolnostima, ako ne apsolutne, onda dobre političke situacije, sa mnogo manje tenzija i bojzani da će nečija ljudska prava biti ugrožena”, kazao je Belan.

Ističe da je popis moguć samo onda kada se za to stvore zakoni koji su međunarodno prihvatljivi.

“Kada se stvori politička situacija i društveni ambijent koji će svakom od nas omogućiti da iznese tačne podatke, a da za to neće snositi nikakve posljedice”, dodao je Belan.

On je pozvao sve koji su na fonu evropske, evroatlantske, slobodne, građanske Crne Gore da budu aktivnij i hrabriji.

“Današnja opozicija mora da povlači poteze koji će nam pokazivati da je svjetlo na kraju tunela sve bliže. Crna Gora nema previše vremena za gubljenje, to je pokazao Izvještaj EK, životni standard građana”, zaključio je Belan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve