Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić zbog Kotora pisao ambasadorima EU

Osjećam obavezu kao predsjednik najjače opozicione partije, koja predvodi vlast u opštini Kotor, da vas upoznam sa dramatičnom situacijom u kojoj se nalazi naš drevni grad pod zaštitom UNESKO-a, a koja je prouzrokovana kontinuiranim, višemjesečnim, nezakonitim, neustavnim, jednom riječju  – protivpravnim djelovanjem Demokratske partije socijalista i njenih partnera, a za šta pomenuti imaju punu podršku Vlade Crne Gore, koja ne poštujući Zakon i sopstvenu Odluku, legitimiše protivpravno postupanje, prekrajanje izborne volje i pravno nasilje nezabilježeno u novijoj političkoj istoriji

Lider Demokrata Aleksa Bečić uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šefu delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu u kome ih je upoznao sa situacijom u Kotoru.

Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti

Osjećam obavezu kao predsjednik najjače opozicione partije, koja predvodi vlast u opštini Kotor, da vas upoznam sa dramatičnom situacijom u kojoj se nalazi naš drevni grad pod zaštitom UNESKO-a, a koja je prouzrokovana kontinuiranim, višemjesečnim, nezakonitim, neustavnim, jednom riječju  – protivpravnim djelovanjem Demokratske partije socijalista i njenih partnera, a za šta pomenuti imaju punu podršku Vlade Crne Gore, koja ne poštujući Zakon i sopstvenu Odluku, legitimiše protivpravno postupanje, prekrajanje izborne volje i pravno nasilje nezabilježeno u novijoj političkoj istoriji.

Naime, 2016. godine su građani i građanke Kotora, i pored neravnopravnih uslova i antidemokratskog ambijenta, ipak ukazali većinsko povjerenje opozicionim partijama sa državnog nivoa, koji su na bazi ove nesporne činjenice uspostavile vlast početkom 2017. godine.

Međutim, nakon dvije godine, izdajom i političkom prodajom jedne partije i njenih odbornika, DPS je protivpravno krenuo u prekrajanje izborne volje građana.

Prvo je nezakonito smijenjen predsjednik Opštine Vladimir Jokić, što je potvrdila presuda Upravnog suda. Zatim je, i pored presude Upravnog suda, pokušana ponovna smjena predsjednika Opštine, što je osujećeno pravovremenom reakcijom, u skladu sa zakonom, čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kotoru.

Nakon toga, i pored činjenice da je predsjednica Skupštine u skladu sa Zakonom i Poslovnikom zakazala sjednicu SO za 10. jul, grupa odbornika DPS-a i njihovih partnera je  suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku Skupštine opštine, na sastanku u hotelu donijala odluku da smijeni predsjednicu Skupštine, što je način djelovanja i odlučivanja svojstven samo afričkim plemenima.

Vrhunac protivpravnog djelovanja i pravnog nasilja predstavnika DPS-a i njihovih partnera jeste nezakonito uklanjanje pečata sa službenih prostorija, obijanje brave i nasilni ulazak u prostorije Skupštine Opštine Kotor, što ne pamti crnogorska politička pozornica. Protiv odgovornih lica zbog počinjenih krivičnih djela su podnešene krivične prijave od strane čelnika Opštine Kotor.

Podsjećam vas da se Crna Gora nalazi u ugovornom odnosu sa EU, kao zemlja kandidat, kao i da su upozorenja u odnosu na nedovoljne rezultate u oblasti vladavine prava gotovo svakodnevna poruka sa međunarodnih adresa. Samim tim, ukoliko se pokaže tolerancija i na bilo koji način, činjenjem ili nečinjenjem, odnosno uzdržavanjem, legitimiše politička korupcija, prekrajanje izborne volje, nezakonito smjenjivanje opozicionih predsjednika Opština, “kafanska” i “pajser” demokratija, “koverte”, “snimci”, “lične karte”, onda se zaista postavlja otvoreno pitanje da li nam je uopšte potreban višepartisjki sistem i da li borba za demokratiju ima smisla u Crnoj Gori?

Koristim priliku da vas zamolim da u mjeri svojih mogućnosti, pomognete sprječavanju daljeg protivpravnog djelovanja predstavnika DPS-a, kao i Vlade Crne Gore, koja nepostupanjem u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom, omogućava dalju pravnu hajdučiju. Ukoliko se na primjeru Kotora legitimiše “kafanska pajser” demokratija, onda smo svi zajedno u velikom problemu, a dalje integracije, ulazak u EU, kao i ostvarenje demokratskih standarda, apsolutno nemoguća misija.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve