Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Uz sve izazove i opstrukcije, Skupština u minulih godinu postigla najbolje moguće rezultate

Suštinski se, poručio je, radilo na osnaživanju i jačanju parlamentarne demokartije, a ,,parlament je postao mjesto gdje je saglasno demokratskim principima sve moguće''

Uz sve izazove i opstrukcije koje su u sferi političkog i institucionalnog funkcionisanja determinisale rad 27. saziva Parlamenta u minulih godinu dana, Skupština Crne Gore postigla je najbolje moguće rezultate, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, na konferenciji za medije koja je održana povodom godine od njegovog izbora za predsjednika parlamenta.

Naglašavajući da je značajno podignut nivo transparentnosti i javnosti rada, te pojačana nadzorna i kontrolna funkcija najvišeg zakonodavnog doma, Bečić je kazao da je upravo Parlamentu vraćeno centralno mjesto u društveno-političkim procesima koje mu i pripada saglasno Ustavu. Suštinski se, poručio je, radilo na osnaživanju i jačanju parlamentarne demokartije, a „parlament je postao mjesto gdje je saglasno demokratskim principima sve moguće“.

Bečić je predstavio neke od najznačajniji projekata čija je realizacija omogućila podizanje nivoa transparentnosti i javnosti rada – najprije, po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, omogućen je direktan prenos sjednica svih radnih tijela, čemu je, kako je naveo, prethodila temeljna adaptacija svih sala i salona u kojima se odvijaju sjednice.

Takođe, na inicijativu Skupštine Crne Gore, a u saradnji sa Radio Televizijom Crne Gore realizovan je, kako kaže, jedan od najznačajnijih projekata – uvođenje Parlamentarnog kanala, koji je, dodaje, umnogome povećao transparentnost i otvorenost rada Skupštine Crne Gore i njenu dostupnost građanima. U ovom dijelu, u perspektivi je i izrada savremenog televizijskog studija koji će omogućiti realizaciju emisija različitog karaktera i doprinijeti kvalitetnijem programskom sadržaju.

Predsjednik parlamenta je naveo da je napravljena i puštena u rad nova internet prezentacija Skupštine Crne Gore, da su otvoreni zvanični skupštinski nalozi na svim društvenim mrežama, te da je po prvi put institucionalizovano obraćanje građana Skupštini uvođenjem elektronskih predstavki, formiranjem posebne organizacione jedinice za njihovu upotrebu.

„Sve ovo i mnogo toga drugog što je urađeno na polju transparentnosti i javnosti rada obezbijedilo je da dobijemo snažne pohvale sa evropskih adresa, ali i da po istraživanjima relavantnih domaćih i međunarodnih organizacija budemo ocijenjeni kao najtransparentini parlament na Zapadnom Balkanu“, kazao je Bečić.

Naglasio je da je upravo podizanje transparentnosti i javnosti rada, značajno pomoglo jačanju kontrolne i nadzorne uloge parlamenta.

Bečić je podsjetio da je, između ostalog, novim rješenjima obezbijeđeno da na čelnim pozicijama 14 odbora i jedne komisije budu predstavnici iz deset različitih političkih partija vlasti i opozicije, čime je obezbijeđeno da se „dođe do disperzije političke moći“.

Podsjetio je da je uveden novi institut – Ministraski sat, ojačana je uloga poslanika na Premijerskom satu, povećan je broj kontrolnih saslušanja, te je omogućena veća „prohodnost“ predloga akata opozicije.

„Uz sve opstrukcije, poteškoće i izazove trudili smo se da na ovaj način jačamo parlamentarnu demokratiju u Crnoj Gori i da nikada više crnogorski parlament ne bude bio čije verifikaciono sredstvo. To je značajan iskorak ovog skupštinskog saziva“, kazao je predsjednik Bečić.

Istakao je da se u rješenjima posebno vodilo računa o poštovanju principa rodne ravnopravnosti, ali i položaju i ulozi manjiskih partija, što kako je naveo, jača habitus građanskog društva.

Osvremenjavanje parlmentarnog funkcionisanja, ostvareno je, i biće dalje unapređivano kroz razvoj projekta E-parlamenta koji je omogućio digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, a kojim se ide i ka cilju izbacivanja papira iz upotrebe.

Da su ekološki standardi i upotreba obnovljivih izvora na vrhu prioriteta, kako je naveo Bečić, govori i činjenica da se radi na projektu izgradnje solarne elektrane na krovu Skupštine, a u planu je i nabavka električnih automobila koji će svoje baterije puniti upravo posredstvom energije proizvedene na krovu Skupštine. Projektom temeljne adaptacije unutrašnjosti centralne zgrade Skupštine Crne Gore značajno će biti unaprijeđena funkcionalnost i biće poboljšani uslovi rada poslanika i poslanica, ali i svih zaposlenih u Skupštini Crne Gore.

Bečić je podsjetio i na zakone koji su usvojeni u prethodih godinu, uz napomenu da su time riješena neka od važnih i gorućih pitanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
23.09.2021-05:18 05:18

Ni stida ni srama….laze ka picoustanac genocidas za sve pare. Rdjom kapa!