Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Sveobuhvatna izborna reforma prijeko potrebna

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, obratio se danas virtuelnim putem učesnicima konferencije: Stanje demokratije u Crnoj Gori, koju organizuje Centar za demokratiju u ljudska prava CEDEM, saopšteno je iz Skupštine.

U uvodnom obraćanju predsjednik Bečić je, kako navode, podsjetio da je današnja konferencija jedan u nizu događaj u kojem predsjednik i poslanici Skupštine Crne Gore uzimaju aktivno učešće na važne društveno-političke teme.

„Cijenim da je stanje demokratije u našoj državi uvijek inspirativna tema za debatu. Imajući u vidu da je demokratija u crnogorskom društvu još uvijek u povoju, nije potrebno posebno isticati značaj ovakvih otvorenih foruma, koji će, uvjeren sam, baciti svijetlo na svojevrsne izazove sa kojma se naše društvo suočava u procesu zadovoljenja potreba građanki i građana za vladavinom prava, jednakošću i pravdom“, naglasio je predsjednik Bečić.

On je kazao da će Skupština Crne Gore dati jedan od najznačajnih doprinosa razvoju demokratskih procesa u našoj zemlji.

„Najbolji način da to učini jeste da nastavi putem kojim je krenula – jačanjem svoje kontrolne i nadzorne funkcije, odnosno poštovanjem ustavne uloge koju je u prethodnim, nedemokratskim okolnostima izgubila. Na taj način vratiće se povjerenje građana u najviši zakonodavni i predstavnički dom, jer bez povjerenja ne može biti riječi o legitimitetu institucija, a bez legitimiteta skoro je nemoguće govoriti o demokratiji“.

Predsjednik Bečić je naveo da jedna od najvažnija poruka poslatih u dosadašnjem 27. sazivu Skupštine, jeste činjenica da je već nekoliko inicijativa i predloga zajedno potpisano od strane predsjednika svih poslaničkih klubova – i vlasti i opozicije.

„Ta poruka glasi: spremni smo da svoje različite partijske interese podredimo višem cilju, a to je zajednički interes svih građana i države Crne Gore kao takve“.

Ovom prilikom, predsjednik Skupštine osvrnuo se, kako navode, na aktivnosti koje će nositi rad institucije koju predstavlja u idućoj godini i po kojima će se mjeriti uspješnost tog rada.

“Prije svega govorim o sveobuhvatnoj izbornoj reformi, koja je prijeko potrebna za izgradnju povjerenja svih političkih aktera i samih građana u izborni proces, a koja je komplementarna i sa ubrzanjem našeg evropskog puta u zajednicu razvijenih evropskih država. Ništa manje nije značajan ni uspjeh prilikom realizacije druge aktivnosti, a to je reforma pravosuđa, koja će, kada bude dosljedno sprovedena, nesumnjivo i presudno uticati na naš osjetan iskorak u poglavljima 23 i 24. Drugim riječima, tek ćemo realizacijom ovih aktivnosti postaviti čvrste temelje za buduće demokratske procese u našoj državi”, zaključio je predsjednik Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mne
23.12.2020-18:49 18:49

Prljavi proizvod Gošovića i Kaluđerovića, koji je nedostojan funkcijekoju obavlja i koju je oprljao na sve moguće načine. Licemjer, plagijator, ništa roba, koji svojim istupi a i ponašanjem kao i M. Knežević i D. Abazović, provocira ju i izazivaju poštenju Crnogorsku javnost svakodnevno. Čovjek koji kuje i okiva B. Bogdanović, a živio je sa Boškom Jakovljevićem, što su objavili srpski tabloidi i što je na sramotu Balabana i Zete.