Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Skupština dala nemjerljiv doprinos uspostavljanju održivog ekonomskog oporavka zemlje

Današnji događaj bio je prilika da predsjednik crnogorskog Parlamenta upozna učesnike skupa o zapaženim rezultatima zakonodavnog doma na polju transparentnosti, o čemu svjedoče brojne relevantne međunarodne i regionalne organizacije koje su Skupštinu Crne Gore, na osnovu mjerljivih parametara, proglasili najtransparentnijim parlamentom u regionu Zapadnog Balkana, uključujući i pojedine države EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je danas zasijedanje Parlamenatrne skupštine Centraloevropske inicijative CEI, koja se održava u Herceg Novom od 14. do 15. oktobra 2021, u organizaciji Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Uz iskazano zadovoljstvo na prilici da bude u društvu „ljudi koji predstavljaju države koje su već članice Evropske unije ili su kandidati ili aspiranti za članstvo u najnaprednijoj evropskoj organizaciji“Bečić je u uvodnom obraćanju istakao da Centralnoevropska inicijativa, odnosno njena parlamentarna dimenzija predstavlja važan segment parlamentarne demokratije.

On je izrazio uvjerenje da će ovogodišnje predsjedavanje naše države biti prilika da zemlje sa bogatim evropskim iskustvom pruže nedvosmislenu podršku Crnoj Gori i drugim kandidatima i aspirantima za članstvo, kako bi u narednom periodu na adekvatan način završile proces evropskih integracija.

Obraćajući se prisutnima, Bečić je kazao da je „Crna Gora 30. avgusta prošle godine promijenila vlast na izborima prvi put u svojoj istoriji i na taj način, stvorila početne pretpostavke za demokratizaciju društva, čime bi se približila i ostvarenju formalnih preduslova za učlanjenje u EU“.

„Trijumf demokratije na prošlogodišnjim izborima sa sobom je donio promjene, ulio novu energiju, omogućio iskren i odgovoran pristup vlasti svojim obavezama prema građanima, a što najviše želim da naglasim, a siguran sam da ste se u to i do sada uvjerili, istinsku privrženost Crne Gore vrijednostima i politikama Evropske unije. Vaša pomoć na tom putu nam je dragocjena i neophodna“, istakao je on.

Današnji događaj bio je prilika da predsjednik crnogorskog Parlamenta upozna učesnike skupa o zapaženim rezultatima zakonodavnog doma na polju transparentnosti, o čemu svjedoče brojne relevantne međunarodne i regionalne organizacije koje su Skupštinu Crne Gore, na osnovu mjerljivih parametara, proglasili najtransparentnijim parlamentom u regionu Zapadnog Balkana, uključujući i pojedine države EU.

U kontekstu pitanja transparentnosti, kao i tematike današnjeg zasijedanja, posvećenog Životu sa Kovidom: kako obezbijediti održiv ekonomski oporavak tokom pandemije, Bečić je naveo da „uz komplikovane političke prilike, koje nas sprječavaju da iskažemo svoj puni potencijal, ovaj rezultat na polju transparentnosti dobija na značaju. A kada se, dodatno, osvrnemo na izazove koje je pred nas postavila i dan danas postavlja covid19, bolest koja je cijeli svijet usporila, sve ono što smo kao Skupština učinili na planu otvorenosti i transparentnosti otvaranjem Paralamentarnog kanala, uvođenjem direktnih prenosa svih sjednica skupštinskih radnih tijela i mnogim drugim projektima, kao i poboljšanjem uslova u kojima rade pos-lanici, ali i uvođenjem inovacija na planu ekološke održivosti, predstavljaju razlog za zadovoljstvo.“

Kako je saopšteno u okviru današnjeg zasijedanja, Bečić se zahvalio “svim zadravstvenim radnicima na požrtvovanosti i nesebičnom zalaganju u spašavanju života i pružanju neophodne zdravstvene zaštite u ne baš zavidnim uslovima. Sa druge strane, skoro pa perfektnim upravljanjem situacijom od strane nove vlasti, naročito resornih ministarstava, ovogodišnja turistička sezona može svima da služi na ponos i da predstavlja podsticaj da u narednu godinu uđemo sa potrebnom finansijskom kičmom, koju, nažalost, u prethodnim godinama nismo imali. Konačno smo uspjeli pronaći ono što je bilo potrebno uraditi još prvog dana borbe protiv korona virusa, a to je balans između ekonomije i epidemiologije“, zaključivši da je u svemu navedenom, Skupština Crne Gore imala nemjerljiv značaj.

U radu zasijedanja učestvovali su šef Delegacije Predstavničkog doma Republike Češke Petr Dolinek, šefica Delegacije i poslanica Narodne skupštine Republike Srbije Dragana Barišić, šef Delegacije i poslanik Državnog zbora Republike Slovenije Franc Trček i šef Delegacije Parlamenta Ukrajine Igor Marchuk.

Ispred Skupštine Crne Gore zasijedanju su prisustvovali poslanica i šefica Delegacije CEI PD Tamara Vujović, kao i poslanici i članovi Delegacije Maksim Vučinić i Jevto Eraković.

“U uvodnom dijelu pored Alekse Bečića, prisutnima su se obratili i ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, zamjenik generalnog sekretara CEI Zoran Jovanović, državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore Ivana Đurović, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova, izvršna direktorica IRF-a Crne Gore Irena Radović, zamjenik direktora za strategije i politiku u Odsijeku za ekonomiju, politike i upravljanje u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Peter Sanfey i zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Riccardo Serri”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve