Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić sa Krunić: Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju ciljeva koje promoviše Savjet Evropea

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se novoimenovanom šeficom Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope, ambasadorkom Božidarkom Krunić. Bečić je čestitao  ambasadorki Krunić na ponovnom izboru na mjestu Stalne predstavnice Crne Gore pri Savjetu Evrope i izrazio uvjerenje da će Krunić, uzimajući u obzir svoj dugogodišnji angažman na toj, ali i drugim važnim pozicijama pri Savjetu Evrope, svoj boravak iskoristiti u cilju nastavka promovisanja Crne Gore i njenog spoljnopolitičkog kursa.

Kako je saopšteno iz Skupštine, ukazujući na važnost dobre i kontinuirane saradnje sa ekspertskim tijelima Savjeta Evrope, Bečić je naglasio da naša zemlja, kao jedna od potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima u potpunosti ostaje posvećena ostvarivanju ciljeva koje promoviše Savjet Evrope. Najprije, promovisanju ljudskih prava, unapređenju parlamentarne demokratije i uspostavljanju vladavine prava.

,,Zadovoljni smo saradnjom sa Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope. Siguran sam da će Vaše iskustvo biti značajna podrška i pomoć našoj stalnoj delegaciji“, kazao je Bečić, podsjetivši na nedavni susret sa sa predsjednikom Parlamentarne skupštine SE, Hendrikom Demsom, kada su, kako je kazao, još jednom potvrđeni iskreni i dobri institucionalni odnosi.

Bečić je ambasadorku Krunić upoznao sa dostignućima novog saziva Skupštine, te naglasio da je crnogorski parlament prepoznat kao najtransparentniji u regionu, uključujući parlamente zemlja članica EU, Hrvatske i Slovenije, kao i da su značajno ojačane njegova zakonodavna, kontrolna i nadzorna uloga.

Podsjetio je da je da je uveden Parlamentarni kanal, obezbijeđen direktnan prenos svih skupštinskih radnih tijela i komisija, institucionalizovane predstavke, redizajnirana skupštinska internet prezentacija, realizovan projekat e-peticija, privedena kraju digitalizacija zakonodavnog procesa, poboljšani uslovi za rad poslanika, kao i uslovi za medijsko praćenja parlamentarnog života.

Takođe, kako je naveo značajan napredak napravljen je u dijelu kreiranja rješenja koja se tiču unapređenja u sferi rodne ravnopravnosti, poboljšanja položaja osoba sa invaliditetem i prava koje ostavaruju pripadnici manjinskih naroda.

Sagovornici su se saglasili da je ovakav napredak postignut od uspostavljanja novog skupštinskog saziva, prepoznat i uočljiv, te da je na korist svih građanja, i Skupštine kao institucije.
Bečić je podsjetio i na čitav set zakonskih rješenja koja su u najvišem zakonodavnom domu usvojena krajem prethodne godine, te naglasio važnost onih iz socioekonomskog domena, kao i važnost uspostavljanja novog Tužilačkg savjeta.

Bečić je još jednom ponovio da je oprediljenost Crne Gore ka evropskom, evroatlanskom putu i regionalnoj saradnji neupitna, a sagovornici su ocijenili da je u pristupnim procesima naša zemlja najdalje odmakla i da je dosljednost politike pretpostavka za ulazak u EU.

Ističući da je upoznata sa radom Parlamenta, ambasadorka Krunić je konstatovala da je uspješnost rada ovog doma apsulutno vidljiva.

,,Upoznata sam sa pohvalama na račun rada Skupštine u proteklom periodu, koje pristižu od strane međunarodne zajednice i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, što je dokaz da je Crna Gora njen kredibilan partner”, kazala je Krunić.

Ona je ocijenila da aktivna komunikacija sa Savjetom Evrope može da poboljša izvještaj Evropske komisije.

,,Vidim puno šansi za Crnu Goru. Savjet Evrope i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope daju mnogo mogućnosti i pitanje je koliko će Crna Gora te mogućnosti iskoristiti”, kazala je Krunić.

Ona je istakla da su zalaganja predsjednika Bečića, kao predsjednika najvišeg zakonodavnog doma prepoznata, te da je ponosna na činjenicu da o Skupštini može govoriti u superlativu.

,,Zaista ću svoju misiju posvetiti u korist Crne Gore, sto je moj posao kao karijernog diplomate”, kazala je Krunić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAGA
24.01.2022-22:17 22:17

UstvRi ona nikada nije ni odlazila iz Stasbura. Tamo ona i zivi s porodicom!
SAda kada je “ ponovo”šalju biće joj 6 god
Ali Radulović i Becic odoše pa….

Strazbur
25.01.2022-15:11 15:11

Sramota je da je DPS podržao imenovanje B. Krunić za šefa Misije….dotičnu Crna Gora već punih 6 godina u kontinuitetu finansira, bila je 4 godine ambasador/stalni predstavnik, a potom dvije godine savjetnik u VK, ali na platnom spisku Crne Gore……kao pogreški obveznik pitam zar nije bilo vrijeme da se gospođa, nakon 6 godina, vrati u matičnu kuću i malo rastereti budžet, vala smo je dosta plaćali ???? Ovako je gospođa preletač dobila ticket za još 4 godine u Strazburu…..nakon toga bi je trebalo ponovo zaposlili u VK, šteta bi bila da se takav stručnjak mora vratiti u matično MVP….toliko o… Pročitaj više »