Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić sa evropskim kolegama: Nastaviće da pristižu poruke ohrabrenja integraciji Crne Gore u EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održao je bilateralne sastanke sa evropskim kolegama, na marginama Konferencije predsjednika parlamenata država članica Evropske unije koju je organizovao njemački Bundestag i Bundesrat

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održao je bilateralne sastanke sa evropskim kolegama, na marginama Konferencije predsjednika parlamenata država članica Evropske unije koju je organizovao njemački Bundestag i Bundesrat.

Najvažnije poruke tokom susreta sa predsjednicima parlamenata bile su usmjerene na nastavak posvećenosti Crne Gore vanjskopolitičkim prioritetima, uz vjerovanje da će sa evropskih adresa nastaviti da pristižu poruke ohrabrenja i konkretne podrške integraciji Crne Gore u Evropsku uniju, saopšteno je iz Bečićevog kabineta.

Kako se navodi, uz zahvalnost na brojnim afirmativnim porukama zvanične Italije koje su tokom prethodnog perioda pružale podršku evropskoj perspektivi Crne Gore, Bečić je tokom razgovora sa predsjednikom Predstavničkog doma Robertom Fikom izrazio potrebu dalje promocije zajedničke evropske i evroatlantske strategije.

“Fiko je naglasio da Italija podržava put Crne Gore u EU i ukazao na važnost regionalne saradnje, u čemu je uloga Crne Gore kao predvodnika u pregovaračkom procesu od posebnog značaja. Sagovornici su razmijenili stavove o intenziviranju saradnje u različitim oblastima, sa akcentom na parlamentarnu dimenziju, a razgovarali su i o aktuelnom funkcionisanju kohabitacije u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora”, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Skupštine.

Razgovarajući sa predsjednicom Predstavničkog doma Belgije Elijan Tilije, konstatovana je dobra parlamentarna saradnja dvije zemlje, uz naglašenu važnost održavanja političkog dijaloga na najvišem nivou.

“Bečić je zahvalio na značajnoj podršci Belgije u procesu evropskih integracija, kao i na potpori tokom procesa učlanjenja u NATO. Tilije je istakla da se Crna Gora nalazi na dobroj pregovaračkoj poziciji, kao i da se očekuju dalje reforme u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije. Ona je konstatovala da Belgija podržava perspektivu Crne Gore da postane dio evropske zajednice, sa naglaskom na potrebi vrednovanja individualnih napora zemalja aspiranata od strane država članica EU”, dodaju oni.

Prilikom susreta sa predsjednikom Parlamenta Švedske Andreasom Norlenom, Bečić je podijelio viziju da će nova parlamentarna većina u Crnoj Gori predano raditi na postizanju konkretnih rezultata u poglavljima 23 i 24, kako bi u što skorijoj budućnosti bila dio Evropske unije.

On je ukazao na važnost švedske podrške evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana poštujući princip regate, a Norlen je pohvalio mirnu smjenu vlasti i izrazio zadovoljstvo nastavkom prozapadne agende Crne Gore, ocijenivši da u švedskom parlamentu postoji konsenzus u pogledu njene integracije u EU.

“Zadržati evropsku perspektivu na Zapadnom Balkanu važno za je narod, ali iz strateškog ugla za Evropsku uniju”, zaključio je Norlen i pozvao Bečića da posjeti Stokholm.

Na sastanku sa predsjednikom Predstavničkog doma Malte Anđelom Faruđijem, zajednički je konstatovano da male zemlje treba snažnije da sarađuju kroz postojeće mehanizme kooperacije, uz obostrano zadovoljstvo na otvorenom prostoru za unapređenje političkog dijaloga. U tom kontekstu, Faruđija je istakao da je upravo parlament idealno mjesto za jačanje odnosa dvije zemlje, te najavio svoje učešće na konferenciji predsjednika parlamenata malih zemalja u Crnoj Gori.

Bečić je ukazao na značaj tradicionalne podrške Malte evropskoj perspektivi Crne Gore i istakao da „stagnacija ne može biti opcija na evropskom putu“.

“U razgovoru su razmijenjena mišljenja o aktuelnim društveno-ekonomskim kretanjima, kao i mogućnostima valorizacije oblasti od zajedničkog interesa”, zaključuju u kabinetu predsjednika Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve