Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić razgovarao sa poslanicima Državnog zbora: Slovenija će nastaviti da pomaže Crnoj Gori na putu ka EU

Bečić je naglasio da je saradnja parlamenata Crne Gore i Slovenije na visokom nivou, te sa zadovoljstvom istakao da prostora i načina za sadržajniju saradnju ima i to upravo kroz brojna radna tijela, ističući Grupu prijateljstva sa Crnom Gorom kao i Ženski klub

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa delegacijom šefova klubova poslanika Državnog zbora, na čijem čelu je Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke u Državnom zboru.

Kako je saopšteno iz Skupštine, ističući da su do sada realizovane dvije bilateralne posjete, kao i susreti na multilateralnim formatima, Bečić je naglasio da je saradnja parlamenata Crne Gore i Slovenije na visokom nivou, te sa zadovoljstvom istakao da prostora i načina za sadržajniju saradnju ima i to upravo kroz brojna radna tijela, ističući Grupu prijateljstva sa Crnom Gorom kao i Ženski klub.

Navodeći da dvije zemlje imaju zajedničku istoriju, ali i zajedničku budućnost, Bečić je zahvalio Sloveniji na svesrdnoj pomoći koju je pružila i pruža Crnoj Gori na putu pristupanja Evropskoj uniji.

,,Od kako sam došao na funkciju prvu saradnju uspostavio sam upravo sa Državnim zborom Slovenije,” kazao je Bečić, ukazujući da je Slovenija ta koja je pružila i pruža pomoć Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji, pitanje od iznimnog značaja za građane Crne Gore jer ,,ovi putevi nemaju alternativu”.

Razgovarajući sa poslanikom Krivecom, koji nije krio upućenost u rad najvišeg zakonodavnog doma Crne Gore, Bečić je upoznao poslanika sa postignućima parlamenta koji su prepoznati od strane relevantnih nevladinih organizacija, koji su ujedno i dio izvještaja Evropske komisije, piše u saopštenju.

On je istakao da je Skupština Crne Gore u posljednjih 14 mjeseci značajno unaprijedila transparentnost rada, potpuno se otvorivši prema građanima, ali i sveukupno pojačala svoju zakonodavnu i nadzornu ulogu, te naglasio i da je kroz konkretna rješenja, jako puno postignuto u cilju jačanja rodne ravnopravnosti, unapređenja položaja manjinskih partija, poboljšanja uslova rada uz implementaciju ekoloških politika kao jedan od glavnih ciljeva parlamenta.

Navodeći da Slovenija prati put Crne Gore u pristupnim pregovorima sa EU od samog početka, poslanik Krivec kazao je ,,Naši klubovi iz Demokratskog odbora vas podržavaju i želimo da se taj proces ubrza jer je to važno za stabilnost Zapadnog Balkana”.
,,Imamo mnogo dobru konekciju i komunikaciju među predsjednicima parlamenata i važno je da ona postoji i na drugim nivoima, tj. nivoima saradnje među poslanicima”, konstatovao je Krivec.

Ističući da sa zadovoljstvom prati dešavanja u crnogorskom parlamentu Maša Kociper je kazala da u radu crnogorskog parlamenta posebno cijeni ,,dostignuti nivo demokratije” kao i da se raduje skorijoj saradnji sa Ženskim Klubom Skupštine Crne Gore.

Izrazivši nadu da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije, kao zajednice koja je mjesto demokratije, mira i stabilnosti, poslanik Roman Jakić je naveo da bi želja svakako bila da sve zemlje Zapadnog Balkana u perspektivi budu dio velike evropske porodice.

Pored pomenutih poslanika, sastanku je prisustvovao je i poslanik Jožef Horvat navodeći da je član stranke koja je proevropski orijentisana i da ga tim prije posebno raduje što je upravo predsjedavanje Slovenije Savjetom EU dalo dodatan zamajac pristupnim procesima Crne Gore.

,,Zaista mi je drago da je predsjedavanje Slovenije evropskim Savjetom uticalo na napredak država Zapadnog Balkana a vi ste u pristupnom prosecu došli najdalje, Slovenija će nastaviti da pomaže Crnoj Gori na tom putu. Sa zadovoljstvom sam vas slušao, i mogu da konstatujem da vaš parlament sve više liči na slovenački kada je u pitanju stepen demokratizacije”, kazao je Krivec, naglašavajući da su po pitanju ulaska Crne Gore u Evropsku uniju svi poslanici Državnog zbora jedinstveni.

Slovenački poslanici su kazali da je Evropska unija pravi odgovor na sva pitanja.

,,Ulaskom u Evropsku uniju mi smo mnogo dobili, sigurni smo da ćete dobiti i vi. Želimo vam sretan i brz put u EU”, zaključili su oni.

Pored razgovora o načinima jačanja i proširenja parlamentarne saradnje, sagovornici su se interesovali na temu turizma kao važne grane ekonomije, saopšteno je iz Skupštine.

Bečić je kazao da radimo na diverzifikaciji turizma i da je razvijanje planinskog, sportskog, eko i ruralnog turizma samo jedan od segmenata koje želimo da unaprijedimo i ponudimo svim potencijalnim turistima, piše u saopštenju.

Sastanku crnogorske delegacije sa šefovima poslaničkih klubova Državnog zbora, prisustvovao je ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve