Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Rubrika:

Bečić posjetio počasni konzulat Crne Gore u Azerbejdžanu i NVO Internacionalni centar „Nizami Ganjavi“

Navodeći da istinski cijene partnerstvo koje ova organizacija ostvaruje sa Crnom Gorom, Muradov je napomenuo da je Centar vrlo aktivan u cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana, kao i da pored saradnje sa zemljama iz ovog regiona, usko sarađuju i sa američkim organizacijama i fondacijama, radeći na pitanjima pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i pitanjima evroatlantskog partnerstva.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je prilikom trodnevne posjete Republici Azerbejdžanu posjetio počasni konzulat Crne Gore, a prilikom trodnevne posjete sastao se i sa predstavnicima NVO „Nizami Ganjavi“ International Center (NGIC), Rovšanom Muradovim.

Navodeći da istinski cijene partnerstvo koje ova organizacija ostvaruje sa Crnom Gorom, Muradov je napomenuo da je Centar vrlo aktivan u cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana, kao i da pored saradnje sa zemljama iz ovog regiona, usko sarađuju i sa američkim organizacijama i fondacijama, radeći na pitanjima pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i pitanjima evroatlantskog partnerstva.

Centar, kako je naveo Muradov, ima praksu da svake godine organizuje tri do četiri sastanka, sa namjerom da sljedeći sastanak bude upravo u Crnoj Gori.

„Pridajemo veliki značaj pitanju Zapadnog Balkana i ovaj region je posebno polje interesovanja našeg predsjednika, a dodatno imajući u vidu sličnosti koje postoje između kultura i tradicija Crne Gore i Republike Azerbejdžan. U planu je da već u februaru organizujemo sastanak u Kotoru“, kazao je Muradov.

On je istakao da bi mu bila posebna čast da na sljedećem Globalnom forumu koji će se održati u Bakuu, od 2 – 4. juna, ugoste predsjednika Bečića.

„Naša institucija vam stoji na raspolaganju za sve neophodno. Naša je namjera da damo sve od sebe u cilju promocije Zapadnog Balkana, kao i da snažno podržimo proces integracija u EU“, naveo je Muradov.

Izrazivši zahvalnost na pozivu i zadovoljstvo što je u okviru trodnevne posjete Republici Azerbejdžan imao priliku da posjeti organizaciju i upozna se sa njenim radom, predsjednik Bečić je istakao da ga raduje što je susret prilika da razmijene mišljenja o veoma značajnim pitanjima i dodao da vjeruje da će dogovoriti neke značajne korake koje će zajednički realizovati. Bečić je kazao da i sama činjenica što je u ovako izazovnoj epidemiološkoj situaciji odlučio da prihvati poziv predsjednice parlamenta Gafarove da posjeti Baku, „govori dovoljno i pokazuje našu istinsku želju da jačamo naše prijateljstvo i razvijamo saradnju među našim zemljama“.

Razgovor sa g. Alijevim, gđom Gafarovom, predsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, kako je kazao Bečić, potvrdio je da ima prostora za dalje unaprjeđenje saradnje između dviju zemalja, koja je u ovom trenutku na zavidnom nivou. On je ponovio da će u narednom periodu raditi na potpisivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu kao izuzetno važnom za dalje razvijanje ekonomskih, kulturnih odnosa i političkih veza, kao i na održavanju III sastanka Mješovite komisije za ekonomska pitanja.

„Veoma je bitno da se stvore preduslovi za povezivanje naših građana, da bi i jedni i drugi upoznali ljepote obije zemlje. Dogovorili smo da se ubrzano ide prema potpunoj viznoj liberalizaciji i uvođenju redovnih letova Baku – Podgorica ili Baku – Tivat, koji bi bili aktivni svih 365 dana“, kazao je Bečić.

On je naglasio da Crna Gora, uprkos teškom nasleđu prošlosti, teži dobrim odnosima na Zapadnom Balkanu, te naglasio da snagu prepoznaje u mladim ljudima, koji „neopterećeni teretom prošlosti moraju dati svoj zajednički doprinos ka izgradnji mostova saradnje na Zapadnom Balkanu, jer je put svih zemalja ZB prema EU važan za Evropu“.

On je istakao da je Crna Gora spoljnopolitički snažno orjentisana ka evropskom i evroatlantskom putu, i od 2017. je članica NATO-a. Mala zemlja, ali pouzdan i stabilan partner NATO-a.

Jedina zemlja na Zapadnom Blakanu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i ima 100% usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, što je rijetkost, i što je veoma značajno za evropski put i što ponekad podrazumijeva i žrtvu na ekonomskom planu, ali i pokazuje principijelnost, dosljednost i privrženost Crne Gore na evropskom putu.

Ističući da mu je posebno zadovoljstvo da ugosti predsjednika Bečića, počasni konzul Crne Gore u Republici Azerbejdžan Bugar Alijev je ocijenio da je zvanična posjeta predsjednika Skupštine Alekse Bečića dala značajan doprinos jačanju sadržajnih odnosa dvije zemlje, te izrazio očekivanje da će se skoro ponovo sresti.

„Čekamo vas u Crnoj Gori, da budemo dobri domaćini kao vi. Ambasador i ja smo ponovili da smo počastvovani i zadovoljni konzulom kao što ste vi“, kazao je Bečić.

Prepoznajući da je jedan od najboljih načina razvoja odnosa dvije zemlje razvoj i unapređenje partnerstva u sferi turizma, konzul Alijev je naveo da i u ovom trenutku u Azerbejdžanu postoji vidan interes za „turističko“ povezivanje Crne Gore i Azerbejdžana.

„Bavimo se promocijom Crne Gore na kulturnom, ekološkom nivou. Mnogi od naših prijatelja žele da kupe stan u Crnoj Gori nakon što posjete vašu zemlju. Mislim da ste u pravu za redovnu liniju Baku – Tivat ili Podgorica. Vjerujem da će se to dogoditi u budućnosti“, kazao je Alijev.

On je pozdravio inicijativu o viznoj liberalizaciji, te ocijenio da će to značajno olakšati putovanje i doprinijeti masovnosti putovanja.

„Smatram i vjerujem da će vlasti Azerbejdžana raditi na viznoj liberalizaciji. Naše nadležno Ministarstvo je uzelo to u razmatranje i radiće na tome“, kazao je Alijev, dodajući da dvije zemlje treba da jačaju i saradnju u oblasti građevinarstva, ali i drugim sferama od interesa za obije strane.

Predsjednik Bečić boravio je u zvaničnoj posjeti R. Azerbejdžan, na poziv predsjednice Skupštine Sahibe Gafarove.

Najnovije

U utorak sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. U popodnevnim satima i tokom noći uz promjenljivu oblačnost, ponegdje kiša ili pljusak sa grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim...

Prvi komercijalni let iz prijestonice Jemena poslije šest godina

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, poslije šest godina, poletio prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane. Avion nacionalnog prevoznika...

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

Najčitanije

Povezano

Bečić: Sačuvaćemo i jačati ekonomsku slobodu naših građana

Sačuvaćemo i jačati ekonomsku slobodu naših građana, jer tako najbolje čuvamo Crnu Goru, kazao je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić povodom početka isplate naknada majkama...

Bečić u Budvi: Vrijeđa inteligenciju kada kažu da odlažu izbore zbog turističke sezone

Posebno vrijeđa inteligenciju kada kažu da odlažu izbore zbog turističke sezone, a sjećamo se da su 2020. godine zakazali parlamentarne izbore umjesto u oktobru...

Šaranović: Bečić na meti kriminalnih klanova zato što nema cijenu

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović saopštio je da je lider te partije Aleksa Bečić godinama “na meti najmonstruoznijih kriminalnih klanova, samo zato što nema cijenu”. 'Podsjećamo...

NAKNADNA PAMET DEMOKRATA: Da li je sada jasno kako je Dritan Abazović napredovao u bezbjednosnom sektoru?

Nakon što se pred očima cijele javnosti tokom prošle godine tadašnji potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti bavio rušenjem prve Vlade formirane nakon pobjede...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve