Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić položio vijenac na spomenik Petru II Petroviću Njegošu u Sloveniji

Uz vojne počasti, predsjednik Bečić je položio vijenac na spomenik Petru II Petroviću Njegošu, koji je Sloveniji donirao počasni konzul Crne Gore Vojislav Kovač

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, tokom prvog dana zvanične posjete Republici Sloveniji, položio je vijenac na spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

Uz vojne počasti, predsjednik Bečić je položio vijenac na spomenik Petru II Petroviću Njegošu, koji je Sloveniji donirao počasni konzul Crne Gore Vojislav Kovač.

Nakon polaganja vijenca, delegacija Crne Gore na čelu sa predsjednikom, obišla je prostorije ambasade Crne Gore, iskoristivši priliku da se upoznaju sa njenim radom kao i saradnjom sa Slovenijom na diplomatskom nivou, sa otpravnicom poslova, Anom Zeković, koja je, po njenim riječima na zavidnom nivou posebno naglašavajući njihov senzibilitet kada su u pitanju prijateljski odnosi sa Crnom Gorom.

Takođe, predsjednici Bečić i Zorčič posjetili su Goriška Brda sa predstavnikom Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, Nikom Prebilom, dok je doček prilikom razgledanja grada Gonjače i Šmartno upriličio gradonačelnik Opšine Brda, Franc Mužič.

“Ovo je bila odlična prilika da se, pored razgovora o napređenju parlamentarne saradnje, razgovara i o proširenju saradnje na polju turizma kao grane koja čini izuzetno važan dio ekonomije obje zemlje”, saopšteno je iz Skupštine

Tokom prvog dana zvanične posjete, upriličena je svečana večera, u Grediču, u čast predsjednika Bečića, čiji je domaćin bio predsjednik Državnog zbora Slovenije, Igor Zorčič.

U pozdravnoj riječi predsjednik Zorčić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i istakao podršku koju Crna Gora ima od Slovenije navodeći da Crnu Goru žele poduprijeti na putu evropskih integracija.

“Podržavali smo je do sada i nastavićemo i dalje”, kazao je on.

Zorčić je pohvalio transparentnost crnogorskog parlamenta o čemu je imao prilike da čuje upravo u Državnom zboru.

“Predsjedniče Bečiću, pokazali ste i pokazujete kako se treba voditi Parlament”, kazao je on.

Takođe, večera je bila prilika da sagovornici razmijene iskustva o parlamentarnom radu dvije države, pri čemu su poseban osvrt stavili na izazove koje sa sobom nosi rad u vrijeme pandemije korona virusa, kao i u pronalaženje najboljeg modaliteta kako bi se rad Grupe prijateljstava izdigao na veći nivo.

Osvrnuvši se na riječi Zorčiča, Bečić je istakao da je broj susreta slovenačke i crnogorske delegacije potvrda zavidne saradnje sa predstavnicima Državnog zbora, kao i sa članovim Kabineta, navodeći da se u Sloveniji uvijek osjeća dobrodošlim i da će ova posjeta zasigurno ostati u posebnom sjećanju.

Svečanoj večeri su, pored članova crnogorske delegacije, prisustvovali i članovi slovenačke delegacije, među kojima i poslanik Nik Prebil, predstavnik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, ambasador Slovenije u Crnoj Gori, NJ.E. Gregor Presker, otpravnica poslova Crne Gore u Sloveniji, Ana Zeković i drugi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve