Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić podržava veću zastupljenost žena u Skupštini i Vladi

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, delegacija Ženske političke mreže predstavila je Bečiću zahtjeve za dalje unapređenje izbornog zakonodavstva u dijelu ostvarivanja političkih prava žena, a on ih je podržao i istakao da je veći broj žena na mjestima odlučivanja jedan od ključnih preduslova za demokratizaciju društva za koju se zalažu Demokrate

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić podržao je ideju o većoj zastupljenosti žena u parlamentu i predložio isti princip za izvršnu vlast na današnjem sastanku sa delegacijom Ženske političke mreže i predstavnicima Delegacije Evropske unije i Programa Ujedninjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori.

Sastanak sa delegacijom Ženske političke mreže

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, delegacija Ženske političke mreže predstavila je Bečiću zahtjeve za dalje unapređenje izbornog zakonodavstva u dijelu ostvarivanja političkih prava žena, a on ih je podržao i istakao da je veći broj žena na mjestima odlučivanja jedan od ključnih preduslova za demokratizaciju društva za koju se zalažu Demokrate.

“Ponosan sam na činjenicu da su gradonačelnici Budve, Herceg Novog i Kotora dali značajan doprinos programu koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena koji je, takođe, pokrenut na inicijativu Ženske političke mreže. Dragan Krapović je bio jedan od prva dva gradonačelnika u Crnoj Gori koji su u decembru 2017. godine održali sastanak sa ŽPM i podržao zahtjev ŽPM da se u budžetu opštine Budva planiraju sredstva za žensko preduzetništvo. Stevan Katić je bio jedini gradonačelnik u Crnoj Gori koji je u 2018. godini u potpunosti sproveo postupak od opredeljivanja sredstava, do donošenja odluke i raspodjele sredstava. Vladimir Jokić je u decembru 2018. godine u predlog budžeta Kotora uključio ovu budžetsku liniju”, rekao je Bečić.

Naglasio je da su Demokrate spremne da doprinesu svim inicijativama ŽPM, kroz učešće i angažovanje svojih predstavnica u mreži.

Bečić je ukazao na potrebu da se priča o zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja i poručio da se o tom mora govoriti na najodgovornijim adresama u društvu, te da će Demokrate raditi na stvaranju uslova da se to pitanje, takođe, pokrene.

Sastanku su prisustvovale u ime gostujuće delegacije Nataša Vuković, trenerica rodne ravnopravnosti u partijama i predstavnica opozicionih partija u ŽPM, Marija Blagojević trenerica rodne ravnopravnosti u partijama i predstavnica partija na vlasti u ŽPM, Plamena Halčeva, šefica političke sekcije, evropskih integracija i sekcije za trgovinu u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori i Kaća Đuričković, menadžerka za pitanja rodne ravnopravnosti. Sastanku je prisustvovala delegacija Demokratkinja, potpredsjednica Zdenka Popović, poslanica Valentina Minić, Tamara Vujović i Slađana Adžić.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve